Lisabona: pentru copii!

Lisabona pentru copii? Lisabona: pentru copii!

Despre culorile locurilor Portugaliei voi scrie un articol separat. Nu se poate altfel!

Dar acum vreau să mă axez doar pe…

Cât de child-friendly este capitala Portugaliei ?

Ei bine, este foarte child friendly! Credeți-mă pe cuvânt 🙂

Am avut ocazia de a o vizita în două anotimpuri diferite: toamna și când iarna se îngâna cu primăvara. De fiecare dată am umplut zilele petrecute în această capitală verde a Europei !

lisabona pentru copiiPentru că tati muncea în timpul săptămânii, am avut timp să explorăm orașul la pas doar noi două, în ritmul dictat de mersul ei de copil de aproape 7 ani 🙂

Lisabona copilului pentru noi a însemnat:

  1. Castello de São Jorge 
  2. Lecții de surf
  3. LX Factory
  4. Museu National dos Coches
  5. Museu de Marinha
  6. Museu Nacional de História Natural e da Ciência
  7. Museu Calouste Gulbenkian
  8. Planetariu
  9. Parc
  10. Apeduct
  11. Kidzania
  12. Harry Potter Exhibition
  13. Pavilhão do Conhecimento
  14. Multe Miradouros (viewpoints)

lisabona pentru copii

  • Fondat de către arabi în secolul 11, castelul São Jorge a fost martor al dezvoltării orașului, cunoscut în trecut sub numele de Al-Uxbuna. Inainte de a fi construit, zona a fost locuită încă din secolul 7 I.Hr. Da, multă istorie într-un loc atât de frumos 🙂 Cu siguranță nu vă veți plictisi jumătate de zi!

lisabona pentru copii

 

lisabona pentru copii

Cum am ales școala de surf ?

  • Răspuns: după numele său. Știu că în România filmul are numele de Vaiana, însă noi, în Turcia, îl știam sub numele de Moana. Așadar, când am văzut că există o școală de surf cu numele unuia dintre filmele sale preferate, nu puteam să nu o înscriu pentru ore. Școala există din 2003, dinainte să apară filmul în 2016. Îi recomand cu drag. Oamenii știu ce fac, explică frumos copiilor, au răbdare, nu există să nu se poată face surf!

lisabona pentru copii

Ce este LX Factory?

  • Așa cum îi spune și numele, este o fabrică. Construită în 1846 și transformată în 2008 în ceea ce puteți vedea astăzi: restaurante, birouri, spații de artă, librării. Am stat o zi aici și nu ne-am plictisit. Muzica, oamenii, culorile, toate se îmbină armonios. Drept dovadă stă și videoclipul “Breaking me”, al Topic feat.A76, filmat în această locație din cartierul lisabonez Alcântara, în 2019.

 

lisabona pentru copii

Dacă mergeți pe acoperiș, veți putea face niște poze superbe cu podul 25 Aprilie, cel mai lung pod suspendat al Europei, care unește nordul cu sudul țării. Ce pot spune? Personal, ador podul acesta pentru că seamănă cu podul din Istanbul (15 Iulie, Podul Martirilor).

lisabona pentru copii

Muzeele

  • Ei bine, dacă este numai cu mine într-un muzeu, acolo stăm până la ora închiderii. Muzeul transporturilor este fascinant: cu trăsuri și calești în care au fost plimbați regii și reginele Portugaliei și nu numai.

lisabona pentru copii

lisabona pentru copii

  • În muzeul National si de Stiinte puteți petrece o zi fără doar și poate. Aveți atât exponate, cât și activități la care să poată participa copiii. În ziua când am vizitat, erau elevi și un profesor le explica niște fenomene.

lisabona pentru copii

Nu vă fie teamă de vreo barieră lingvistică!

Oamenii știu engleza și cine nu o stie, portugheza este ușor de înțeles, mai ales dacă mai știi și puțină spaniolă. În camera de joacă, sunt atât de multe jocuri, încât dacă stai să le înțelegi pe toate pe care nu le cunoști, îți ia timp. Dupa ce terminați cu interiorul muzeului, puteți face o plimbare la umbra unor arbori care nu se găsesc în România, în Grădina Botanică. Și în Grădină veți găsi grupuri de copii, iar dacă aveți un copil ca al meu care se ține după alte școli atunci când ne aflăm într-un asemenea loc, cu siguranță veti învăța ceva nou alături de grupul de elevi și profesorul care ține lecția în aer liber.

lisabona pentru copii

Un alt parc important care merită măcar o jumătate de zi este parcul Eduardo VII, numit în onoarea regului britanic Edward VII care a vizitat orașul în 1903. Când ajungeți în vârful dealului, aveți o superbă vedere asupra orașului, cu statuia lui Marquês de Pombal și râul Tagus în spate.

lisabona pentru copii

O paranteză: tot în 1903 a fost înființat și clubul sportiv Beșiktaș (Istanbul)!

Apeductul Águas Livres

  • A fost construit între 1731-1799, din ordinul regelui João V-lea (John 5th) pentru a aduce apă curată din regiunea Sintra către Lisabona. Acum puteți vizita apeductul, pășind pe cele 109 de coloane care au rezistat cutremurului din 1755. Este pe lista Unesco din 2012.

lisabona pentru copii

Prima dată am descoperit Kidzania în Istanbul. Era foarte aproape de casa unde locuiam și ne era ușor să ajungem. În Lisabona a fost mai complicat de ajuns la locație, față de locul unde stăteam, dar ne-am descurcat amândouă. Ca și Kidzania din Istanbul, și acesta este într-un mall. Partea bună, mai ales dacă aveți copii peste 6 ani, este ca îi puteți lăsa să intre singuri. Plătiți intrare doar pentru copil.

De ce se poate acest lucru?

  • Se poate pentru că îi este dată o brățară copilului pe care ei o activează cu sistem de urmărire, așadar tot timpul copilul este văzut/găsit de o cameră de vederi. Când lași copilul acolo, ție, ca părinte îți este cerut numărul de telefon și îți este dată o brățară care să corespundă cu propriul copil. Ca în maternitate! Să nu cumva să te întorci și să ceri să iei un copil care nu este al tău. Mi se pare firesc. Paznicii sunt tot timpul la intrare care este de fapt și iesire. Nu sunt mai multe posibilități de a părăsi locul de joacă.

Da, am lăsat-o singură în Kidzania, anul acesta, cand am fost înapoi în Istanbul. Copilul a fost anunțat prin statie să se prezinte la ieșire, pentru că venise ora de plecare. Oră, pe care am decis-o de comun acord cu ea, ca să se mai uite din când în când la ceas.

lisabona pentru copii

Marea surpriză atunci când s-a întâmplat să fim noi în Lisabona, a fost expoziția Harry Potter.

Până să ajungem în Londra anul acesta ca să vizităm studiorile WB- Harry Potter, ne-am minunat de expoziția din Lisabona. Și ce experiență frumoasă!

lisabona pentru copii

Drumul a fost destul de greuț să ajungem tot amândouă, dar am profitat de locația expoziției și am vizitat și Pavilionul Stiinței. Sună comic în limba română, dar așa cred că se traduce Pavilhão do Conhecimento.

lisabona pentru copii

În acest Pavilion, care este foarteee mare, am petrecut mai toată ziua.

  • Orice vârstă ar avea copilul cu care mergeți, credeți-mă că nu se va plictisi. Nici voi cu el. Am mers (da, și eu) pe o bicicletă suspendată (vedeți poza). Dacă aveți copil pasionat de chimie, are posibilitatea să învețe despre elementele din tabelul interactiv al lui Mendeleev. Foarte frumos și pe înțelesul lor.

lisabona pentru copii

 

lisabona pentru copiiLa Miradouros am încercat să ajung fie dimineața, fie seara, poate-poate prind un apus, un răsărit. Nu prea mi-a reușit planul, dar peisajul văzut de sus, în lumina zilei, de nedescris. Culorile vibrante specifice Portugaliei, așa cum am mai spus si în articolul despre Londra, chiar îți confirmă faptul că te afli în acel loc.

lisabona pentru copii

În Lisabona am mers pe jos, dar am folosit și cardul lor de transport: Viva, întrucât ne-a ajutat să ajungem și la Sintra sau Cascais. Dar despre ele voi vorbi într-un alt articol.

Fiți atenți: copiii peste 4 ani sunt obligați să dețină un card de transport.

Cam acestea au fost activitățile pe care le-am făcut amândouă în Lisabona, cât tati era la muncă în timpul zilei. Ce a fost în afara capitalei, am mers cu el, fie cu trenul (Sintra, Cascais), fie cu mașina (Algarve). Mai am nordul țării de văzut, dar toate la timpul lor. Noi să fim sănătoși, că restul se rezolvă!

Vouă ce v-a plăcut cel și cel mai mult în Lisabona atunci când ați fost cu copilul?

lisabona pentru copii

Daniela

Be happy, life is short ! Make the world a better place !

4 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.