Locuri de vizitat în Istanbul cu copiii [#ViataDeExpat]

Cât timp este necesar vizitării celui mai mare oraș al Turciei? Ca părinte, și locuind aici, pot spune cu mâna pe inimă că ar trebui pe puțin 3-4 săptămâni, mai ales dacă decideți să vă însoțească și copiii în această aventură. Desigur, depinde de vârsta acestora. Eu pot vorbi doar în calitate de mamă a unui singur copil, cu vârsta sub 10 ani, o perioadă când copiii obosesc mult mai repede, mai ales că Istanbul este un oraș unde petreci mult timp în trafic.

Așadar, dacă sunteți pentru prima dată și voi și copiii în Istanbul iată ce ar trebui să știți ( recomandarea mea, ca părinte care tot timpul și-a luat copilul peste tot):

– dacă pruncii sunt mai mici de 4-5 ani, e musai să aveți cărucior cu voi. Chiar dacă sunteți părinți purtători ( și eu am fost 3 ani jumătate, știu despre ce vorbesc), luați-vă și un cărucior, pentru că spatele va ceda de la atâta urcat dealuri și mers pe jos.

– luați cu voi în bagaj apa pe care ei o beau în mod regulat în țară ( cel puțin până faceți trecerea treptată la apa de aici) . Credeți-mă, sunt pățită cu o enterocolită la puțin timp după ce ne-am mutat aici.

– dacă copilul bea formulă, nu ar trebui să vă panicați. Există și în Istanbul lapte praf, mărcile cunoscute.

– nu vă luați scaunul de masă după voi. Turcii sunt foarte mari iubitori de copii și veți găsi pe la toate restaurantele scaune de masă pentru copii

– trusa de medicamente pe care le ia copilul. Eu nu mă gândeam că se poate îmbolnăvi copilul în vacanță, așa că prima dată când am luat medicamente după mine a fost abia la 3 ani ai ei, și nu pentru că era bolnavă. Nu faceți ca mine. Da, am avut/am noroc de copil sănătos, dar dacă sunteți mai prudenți din fire, luați cu voi pentru liniștea voastră sufletească. Cu toate că…eu mereu am mers pe premisa că spitale se găsesc peste tot, asigurare avem, așa că nu are ce sa meargă prost. În vacanță mergem să ne distrăm, nu să ne îmbolnăvim! Corect?

– nu uitați cartea preferată , la fel și jucăria cea mai iubită.

Dacă veniți cu mașina, cum am venit și noi prima dată ( avea aproape 13 luni), neapărat să aveți scaun de mașină cu toate stelele la zi și foarte comfortabil. Nu sunt bani aruncați degeaba. Copilul stă bine, doarme bine, drumul decurge liniștit, bine, cu opririle necesare unui drum de 665 de km. Chiar dacă Google maps arată 8 -9 ore, mai adăugați vreo 2-3 ore. Doar dacă plecați noaptea, când doarme copilul, atunci posibil sa vă încadrați în timpul preconizat de Google. Noi nu am făcut drumul București-Istanbul noaptea, dar am niste prieteni care au venit la noi cu doi copii, călătorind pe timp de noapte.

Bun, ați ajuns în acest superb oraș de pe Bosfor. Ce e de vizitat mai întâi ?

Pentru copii:

  • Legoland, clar este un un obiectiv potrivit copiilor de toate vârstele. Timpul petrecut acolo diferă de la copil la copil desigur, dar , din experiență vă spun că mai puțin de 2 ore nu stați ( chiar dacă copilașul are un an jumătate). Preturile biletelor îl găsiți online, chiar pe site-ul lor. Legoland este situat în aceeași clădire ( Forum Istanbul mall) cu un acvariu și un parc tematic despre dinozauri, vă povestesc mai jos.

legoland istanbul cu copiii

  • Sea Life Aquarium este acvariul care se află lângă Legoland. De știut că nu este cel mai mare din Istanbul. Această onoare îi revine lui Istanbul Aquarium, Florya, foarte aproape de actualul aeroport Ataturk ( în curând acest aeroport va fi închis).

Locuri de vizitat în Istanbul cu copiii [#ViataDeExpat]
This photo of Istanbul Sea Life Aquarium is courtesy of TripAdvisor 

Locuri de vizitat în Istanbul cu copiii [#ViataDeExpat]Istanbul Aquarium, Florya

  • Jurassic Land, iarăși merită vizitat, deși poate, nu de către copii mai mici de 4-5 ani, deoarece cinema-ul 4D, pe lângă faptul că este foarte zgomotos, poate speria foarte ușor copiii atunci când vine T-Rex și încearcă să muște:). Dar, pentru a vedea cum cresc puii de dinozauri și cum ies din ouă, chiar e plăcut și educativ. Și acesta se află tot în incinta Forum Istanbul Mall, alături de Legoland și Sea Life Aquarium.

Locuri de vizitat în Istanbul cu copiii [#ViataDeExpat]
This photo of Jurassic Land is courtesy of TripAdvisor 

Din categoria zoo, recomand cu drag:

  • gradina zoologică de la Darica, unde puteți ajunge într-o oră cu microbuzul special pe care îl puteți lua de la Kadıköy Marriage Office. Noi mergem la zoo foarte rar și doar dacă închiriem mașină așa că, din păcate, nu știu să vă spun care este costul acestei curse sau dacă este gratuită. Totuși grădina merită cu siguranță drumul, mai ales dacă stați mai multe zile în Istanbul.

Locuri de vizitat în Istanbul cu copiii [#ViataDeExpat]

  • Polonezköy Country Club, din Polonezköy, este un minunat parc înconjurat de pădure. Există posibilitatea de a închiria și cameră. Există zonă de picnic, unde îți poți face singur grătar dacă vrei. De asemenea, daca ajungi înainte de 12:00, poți lua micul dejun acolo. Este mic dejun bufet suedez de unde poți alege din multitudinea de feluri de mâncare ( toate delicioase), contra unei sume care se plătește odată cu biletul de intrare. Este unul din locurile noastre preferate, unde chiar dacă ne trebuie mașină ca să ajungem acolo, revenim cu drag de fiecare dată.

Locuri de vizitat în Istanbul cu copiii [#ViataDeExpat]
Bu Polonezköy Country Club fotoğrafı TripAdvisor’ın izniyle kullanılmıştır 

Muzee pentru copii care merită vizitate, dacă aveți timp, sunt:

  • Muzeul jucăriilor, situat pe partea asiatică a orașului, aproape de un parc superb – Göztepe Park ( mai ales primăvara, când înfloresc lalelele)

Locuri de vizitat în Istanbul cu copiii [#ViataDeExpat]

  • Rahmi Koç Museum– muzeul transporturilor. Acesta este situat pe malul Cornului de Aur ( Golden Horn), lângă biserica ortodoxă românească. Aici puteți chiar să rezervați o plimbare cu un tren vechi. Poate fi o experiență foarte frumoasă pentru cei mici.

Locuri de vizitat în Istanbul cu copiii [#ViataDeExpat]

  • Miniatürk, unde poți vedea clădirile importante ale Turciei, în miniatură. E ca și cum ai vedea Disneyland-ul Turciei și se numește Vialand. Aici, puteți petrece pe puțin 3-4 ore. Dacă vreți să mergeți și în mall-ul din imediata apropiere, atunci alocați o zi doar pentru Vialand.

Din categoria ”alte atracții”, vă recomand:

  • Kidzania este locul unde puteți merge cu copii începând cu vârsta de 4 ani. Aici pot experimenta diferite profesii: pompier, medic, pilot de formula 1, cofetar, etc. Și acesta se găsește tot în interiorul unui mall (Akasya mall), pe partea asiatică.
  • Dacă aveți copii cărora le place natura și să se cațere prin copaci, atunci Forest Kemerbugaz– Macera Parki este locul ideal. Totuși, se adresează îndeosebi copiilor care au depășit înălțimea de 121 cm. Aceasta este o activitate pe care și voi, ca părinți o puteți face alaturi de copii. Trasee prin copaci sunt și pentru adulți ????. Un fel de Edenland 🙂
  • Tot ca o plimbare prin natură, aș recomanda și Princes’ Islands, îndeosebi Büyükada, unde vă puteți plimba cu trăsura trasă de cai, făcând turul insulei. Dar, pe lângă mersul cu trăsura, puteți face picnic în zona special amenajată. Nu trebuie să vă luați nimic cu voi, găsiți acolo grătar de închiriat, precum și o selecție de carne și legume. Prețul unui pachet variază între 70-130tl (50-100 lei) și include: carne, legume, pâine, apă, suc, grătar, cărbuni și veselă. Dacă mergeți vara pe insulă, puteți face și plajă în anumite zone amenajate.
  • Dacă vă place bălăceala ( pentru că sigur copiilor le place) , puteți lua în considerare și o zi la plajă. Sunt diverse plaje atât în oraș, cât și în imediata apropiere a lui. În oraș, din experiență, și pe încercate, recomand plajele de pe partea asiatică : Caddebostan Plaji 1 și Caddebostan Plaji 2. De ținut minte că pe timpul verii se plătește intrare. În imediata apropiere a orașului, mie mi-au plăcut plajele de la Silivri ( Marea Marmara) și Kylios ( Marea Neagră).

În articolul următor voi povesti despre obiectivele turistice ale Istanbulului, cele pentru care vin turiștii în mod special, dar si niste hidden gems, worth your time:)

Voi ați venit până acum în Istanbul? Daca da, ce ați vizitat? Ce v-a plăcut?

Foto: sunt salvate de pe site-urile aferente, iar poza de la articol este Lonely Planet

Daniela

Be happy, life is short ! Make the world a better place !

15 Comments
  1. Buna! Multumim! Noi am mai vizitat si o gradina cu fluturi! F frumoasa!

    http://www.istanbulkelebek.com/

    1. Ma bucur ca v-a placut si multumesc de recomandare :0. E bine sa avem mai multe locuri de pus pe lista 🙂

  2. Un articol super interesant ! Abia asteptam sa vizităm si cu siguranță ne este de ajutor acest articol. Multumim!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.