Vacanță culinară în Istanbul (partea 3)

Salutare!

În cea de a 3-a parte a articolelor dedicate orașului care mi-a fost casă timp de 5 ani, aș vrea să scriu despre ce cred eu că trebuie neapărat să gustați din bucătăria lor cât timp durează vacanța voastră aici.

bucataria turceasca

Aviz pofticioșilor: se lasă cu ploaie!

Pentru masa de dimineață:

  1. încercați un kahvalti (mic-dejun) așa cum îl servesc ei: pentru una, două sau trei persoane. Nu veți regreta sigur! De obicei, acesta include: felurite tipuri de brânzeturi, câteva tipuri de gem, unt, bal(miere) -caimac ( un must try), ouă (fierte), măsline, roșii, castraveți. Totul servit alături de simit cald și câteva tipuri de pâinici. Desigur, cafeaua sau ceaiul intră și ele în meniu. Variante ale acestui mic-dejun diferă de la local la localbucataria turceasca
  2. menemen- mie îmi place la nebunie ( celorlalți doi din casă- deloc) . Este un fel de omletă (care aduce mult cu scrambled eggs) tipic turcească, dar care pe lângă ouă mai include: roșii, ardei verde (picant, de cele mai multe ori), piper negru și boia iute. Aceasta este varianta simplă. Mai exista varianta care conține brânză ( de obicei, de capră)  dar și varianta karișik (cu de toate: brânză, legumele menționate, bucăți de salam(suçuk) sau pastramă)
  3. simit cald tăiat pe din două, uns cu labne (un fel de iaurt grecesc) și castraveți. Simitul se poate unge și cu pastă de măsline (zeytin ezmesi). Mie personal, îmi place mai mult cu labne, decât cu măsline.
  4. diferite tipuri de plăcinte: cu brânză (su börek, peynirli börek), cu cartofi (patates börek) sigara börek (plăcinte de forma unei țigări, umplute cu brânză). Preferata mea: paçanga börek (cu pastramă). Îmi plăceau mie și celelalte tipuri de börek (în special cele cu brânză), dar cea cu pastramă (pastirma) m-a cucerit pe loc.
  5. gözleme – un alt tip de plăcintă, de fapt este o foaie subțire de aluat, ca o clătită, umplută cu brânză, sau carne ori cartofi.

 Pentru masa de prânz gama de feluri de mâncare este variată

A. De cele mai multe ori, primiți din partea restaurantului un aperitiv care poate consta din:

  1. pâine caldă însoțită de ulei de măsline amestecat cu diferite ierburi aromate
  2. salată de ceapă amestecată cu pătrunjel proaspăt și boia iute
  3. lahmacum (pizza turcească, de dimensiuni medii, peste care se adaugă carne cu condimente și nelipsitul pătrunjel)
    bucataria turceasca
    ulei cu ierburi aromate

B. După aperitiv, puteți alege una din supele lor tradiționale:

  1. de linte (merçimek çorbasi)- preferata copilului
  2. ezogelin (linte amestecată cu bulgur)
  3. supa de roșii (domates çorbasi)
  4. de iaurt (yayla sau yogurtlu çorbasi, menta îi dă un gust divin) – preferata mea
  5. tarhana çorbasi (este un amestec de pastă de ardei roșu și iaurt lăsat la fermentat) – merită încercată, deși nu se găsește la fel de des ca primele trei supe.

Alte tipuri de supe pe care le puteți găsi în unele meniuri sunt:

  1. lahana (supă de varză)
  2. ișkembe çorbasi (supă de burtă)
  3. balik çorbasi (supă de pește)
  4. ayran çorbasi (este de fapt supa de iaurt amestecată cu năut și orz)
  5. ekșili çorbasi (ciorba cu de toate: legume,carne, servită mai ales iarna)

După ce au servit supa, turcii de obicei mănâncă ceva ușor, lăsând mâncarea mai greu de preparat pentru masa de seară. Așadar, puteți alege orice salată vedeți în meniu (preferata mea este tabouleh) sau dacă vă aflați la un local de pește, încercați neapărat un fel de pește.

Sezonul de pește, cel puțin în Istanbul, este de la jumătatea lui octombrie până la aprilie. Peștele din piața săptămânală sau de la cherhanalele de cartier este proaspăt în această perioadă.

Iată că am ajuns și la cină

Bucătăria turcească este una dintre cele mai variate și delicioase din lume. Legume, carne, totul asezonat cu lămâi, ulei de măsline de calitate fac din orice masă un deliciu.

Ingredientele întâlnite cel mai des pe masa turcească sunt: orez, bulgur, vinete, ardei, fasole, cartofi, roșii, pătrunjel, carne (miel, pui, vită).

Dintre felurile cu carne puteți alege:

  1. kebab (multe rețete cu kebab: Adana kebab, iskender kebab etc). Fiecare rețetă de kebab diferă. Unele sunt picante, altele mai puțin. Există kebab pe frigărui, kebab cu vinete (patlican) și kebab servit cu iaurt, ardei picant pe pat de bucățele de pâine înmuiate în sos de roșii, peste care se toarnă unt fierbinte – preferatul meu: iskender kebab. Unele au gust mai pronunțat de miel, altele mai puțin.
  2. döner ( este carnea aceea pe care o găsim la shawormerii în România). Se servește în lavaș (este o foaie de tortilla de fapt) sau cu pâine, alături de cartofi prăjiți sau orez și puțină salată.
  3. chiftele – pot fi cu carne sau cu legume (linte)

Dacă sunteți fani paste, pastele tradiționale turcești se numesc manti (ravioli turcești) servite cu iaurt, sos de boia iute (dar nu întotdeauna), mentă.

Dintre garniturile cel mai des folosite sunt desigur rețetele cu orez (pilav sau bulgur). Puteți alege și legume la grătar sau sote.

Ca sosuri, cel mai des întâlnit este cacik (sos de iaurt cu bucăți de castravete, usturoi și mentă). Delicios!!

Eu mai adaug câteva dintre preferatele mele:

  1. Anghinarea. Până să ajung în Istanbul, nu cred că am mâncat anghinare. Este foarte delicioasă, simplu de făcut și se găsește gata curățată la piața săptămânală.
  2. Kumpir. Cartof copt, tăiat pe jumătate și amestecat cu unt, cașcaval și orice altceva mai vrei din ceea ce se vede în vitrină: suçuk, ciuperci, porumb, castraveți murați, măsline, jalapeno, sosuri, etc.
    bucataria turceasca
    kumpir
  3. Salata semizotu. Am aflat că în română se cheamă “iarbă grasă”. Se face cu iaurt, usturoi, dar se mai poate adăuga năut fiert sau grâu fiert. Delicios, ușor de făcut și mai ales este una dintre puținele verdețuri pe care le mănâncă copilul

Desert

  1. Când spunem desert, clar gândul ne zboară tuturor către baclava. Da, au foarte multe tipuri de baclava: cu fistic, cu nuci, simplă, cu caimac.
    bucataria turceasca
    baclava
  2. Un alt desert emblematic pentru Turcia este și rahatul (lokum). Acesta se găsește simplu, cu fistic, cu nuci, cu cocos, cu arome de trandafiri învelit în ciocolată.
  3. Alt dulce este künefe (brânză dulce între două straturi de fidea, foarte însiropat și servit cald)
  4. Preferatul meu este așure (denumit și budinca lui Noe). Seamănă cu coliva românească, doar că pe lângă grâu, nuci, stafide, conține și năut, bucăți de portocală, semințe de rodie, smochine, caise uscate. Întotdeauna acest desert este alcătuit din șapte ingrediente. Și eu l-am făcut și a ieșit delicios:).
  5. Un desert care poate părea ciudat la prima vedere, este tavuk gögsü. Nu are gust deloc de pui, deși unul dintre ingredientele principale este pieptul de pui. bucataria turceasca
  6. Ei fac deserturi și din dovleac plăcintar (kabak tatlisi), gutui (ayva tatlisi), castane (șekerli kestane), caise. Orice este valorificat foarte bine aici.

La capitolul băuturi, prima mea recomandare este desigur o cafea turcească simplă. Servită pe o tavă alături de un pahar de apă și o bucată de rahat, este tot ce ai nevoie, when in Istanbul!

bucataria turceasca

Ceaiul turcesc nu trebuie să ratați să-l savurați în vizita voastră în Turcia.

Alte băuturi tradiționale sunt:

  1. Salep. Unul din ingredientele principale este orhideea. Este de fapt lapte cald, cu făină de orhidee, servit cu scorțișoară pe deasupra, mai ales în lunile de iarnă. Mie îmi place foarte mult acest Salep.
  2. Boza. Este o băutură tipic turcească, care se prepară de foarte multe secole. Ingredientul principal este grâu fermentat, peste care se adaugă apă, zahăr. Și aceasta este o băutură pentru sezonul rece, din octombrie până prin aprilie. La noi pe stradă, în fiecare seară (în jur de 10 seara), timp de cinci luni, venea un om și striga cât îl țineau puterile că are boza de vânzare.
  3. Ayran . Ar fi păcat să uit tocmai această băutură pe bază de iaurt, amestecat cu sare. Mie personal nu îmi place deloc, dar Dânsa e mare fan. Este foarte bun mai ales când te deshidratezi, pe timp de vară.

Dacă tot faceți o vizită în Turcia, ar fi păcat să nu încercați sucul de rodie.

  • Ca și băuturi alcoolice și turcii au băuturile lor:
  1. raki ( rachiu adică)
  2. bere. Berea lor este Efes.
    bucataria turceasca
    Bere Efes si Ayran
  3. vin. Da, au și vin. Mărcile lor sunt : Corvus, Sarafin (preferatul meu, indiferent că este alb sau roșu).

  • Mai jos, vă las câteva linkuri despre bucătăria turcească.
  1. Turkish Cuisine
  2. Istanbul Food and Drinks
  3. Fish names 

 

Sunt curioasă: Pe care dintre acestea le-ați mâncat și v-au placut cel si cel mai mult ?

bucataria turceasca
Pofta Buna!

Celelalte articole despre Istanbul sunt :

  1. City break pentru adulti in Istanbul
  2. Istanbul vazut alaturi de copii
  3. Hidden gems in Istanbul
  4. Acomodare in Istanbul
Daniela

Be happy, life is short ! Make the world a better place !

4 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.