9 zile pe Insula de Smarald (Éire) / Irlanda

Éire este denumirea irlandeza pentru Republica Irlanda. A fost numele oficial al tarii intre 1937-1949.

Cand am decis sa vizitam aceasta tara a spiridusilor (leprechaun), stiam ca ne vom rezuma doar la sudul insulei, nu si partea de nord. Asadar, am pornit la drum din Istanbul cu destinatia Dublin, in perioada Pastelui in aprilie 2019.Irlanda cu copiii

Pe lista facuta cu minutiozitate inca din februarie, am avut:

  1. Dublin
  2. Boyne
  3. Connemara cu:
    • Sky Road
    • Kylemore Abbey
    • Connemara park traseu
    • Killary Fjord
  4. Burren National Park
  5. Killarney National Park cu:
    • Muckross Friary
    • Dinis Cottage
    • Ross Castle
    • Torc Waterfall
  6. Ring of Kerry cu :
    • Gap of Dunloe
    • Inch Beach
    • Dingle Peninsula
    • Beehive Village
    • Slea Head
  7. Glendalough, Wicklow, cu
    • Sally Gap
    • Wicklow Gap

Odata ajunsi acolo, am ramas placut surprinsi de muzicalitatea orasului natal al lui James Joyce. Inca de cand am aterizat, am gasit un pian in aeroport. Un altul, imediat la cazare, unde am fost intampinati in camera cu un mic cadou pentru ziua domnisoarei. Irlanda cu copiii

In Dubh Linn (black pool) numele dat actualei capitale a Irlandei de catre vikingi, am mers muuuuuuuuult pe jos. Well, ar fi si pacat sa nu iei la pas un oras atat de fascinant precum Dublin. Am vazut:

  1. Podurile: O’Connel, Ha’Penny
  2. Trinity College cu a sa impresionanta biblioteca, unde efectiv am putut simti multe alte generatii studiind, mergand, citind acele rafturi pline de istorie.
  3. Castelul Dublin ,
  4. Dublinia, muzeu al orasului pe vremea vikingilor si al erei medievaleIrlanda cu copiii
  5. St. Stephen Green, un parc pe care am avut placerea de a-l vizita pe timp de ploaie. Dar nu conta, aveam pelerine de ploaie.
  6. Nu uitati: Atunci cand va aflat in Scotia sau Irlanda, aveti grija sa aveti haine de ploaie corespunzatoare!

  7. Catedrala Sf Patrick, unde am admirat arhitectura la ea acasa.
  8. Howth Head, unde florile galbene pe care le intalnisem si in Scotia, m-au cucerit iremediabil. Am aflat intr-un final ca se numesc Yellow Furze sau Gorse pentru Scotia. Intr-adevar, atat Scotia, cat si Irlanda le-am vizitat primavara, cand aceste superbe flori ne incanta simtul vizual.

Inainte sa plecam din Dublin, am mers la un oficiu postal de unde am cumparat contra unei sume modice, pasaportul turistului dar si Wild Atlantic Passport, deoarece eu planuisem sa vedem oceanul pentru prima data pe 2019.

Da, se merita sa faceti aceasta oprire la posta, daca planuiti sa faceti traseul Atlanticului. Irlanda cu copiii

  1. Prima oprire, dupa ce am lasat capitala in urma, a fost la Boyne, (where two kings fought for Europe’s future). Verificati pe site, vad ca in prezent sunt inchisi pentru mentenanta.

  2. Dupa ce am alergat pe aceste pajisti de un verde crud, (verdele meu preferat), ne-am suit iar in masina inchiriata si ne-am vazut de drum catre minele Glengowla, unde am avut ocazia de a cerne pietre in speranta de a gasi metale pretioase, dar am si coborat in subteran, cu casca de protectie pe cap 🙂 . Intr-adevar, am plecat cu cateva pietre pretioase de aici, dar le-am platit 🙂Irlanda cu copiii
  3. Noaptea am petrecut-o intr-o locatie unde doar greierii puteau fi auziti pe timp de noapte. Locatie, unde rasaritul a fost de vis, iar gazda, cum rar iti este sa intalnesti: ospitalitate la superlativ.
  4. Irlanda cu copiii Da, poti gasi aceeasi ospitalitate si la Hilton, dar caldura omului se simte diferit intr-o locatie de acest fel. Dupa ce doamna ne-a servit un mic dejun demn de mama acasa, am pornit in aventura noastra catre vestul salbatic, cu oprire pe Drumul Cerului (Sky Road). Adevarul e ca…uitandu-ma la poze, ziceti si voi ca nu pare ca ne indreptam direct catre cer :).Irlanda cu copiii
  5. Kylemore Abbey am vizitat-o cam intr-o jumatate de zi, dupa care cealalta jumatate am petrecut-o cucerind varful cel mai inalt din parcul ConnemaraBenbaun . Faceti acest traseu si odata ajunsi sus, cantati I’m on top of the world. Chiar asa veti fi, mai ales daca si copilul este dornic sa urce, fara sa se vaite. Privelistea, ca oric priveliste din Irlanda: breathtaking. Irlanda cu copiii
  6. Irlanda cu copiiiNu ne era de ajuns un parc, am vrut sa facem traseu si in al doilea parc. Adicatelea, verdeata si aerul acela curat, chiar nu ai cum sa nu faci trasee. Asadar, am mers pe un traseu usor, din parcul Burren. 

  7. Dupa Burren, am ajuns la binecunoscutele stanci Moher. Ce pot spune e ca si acolo exista turisti care stiu ei mai bine decat avertismentele plasate la tot pasul, drept urmare, destui pier acolo. In afara de plimbat la promenada, altceva nu e mare lucru de facut. Va urez sa aveti vreme cu soare. Noi am prins vreme inorata, vant si ploaie cand si cand. Logic, oceanul este la picioare.
  8. Dupa atata vant si ploaie, am gasit putin soare in urmatoarea noastra locatie pentru cateva nopti, in Killarney. Totul la superlativ. Va recomand sa alegeti cazarea. Desi am ajuns pe soare, pana sa ne despachetam si sa mergem in recunoastere in apropiere, a inceput iar ploaia.
  9. Nu uitati: pelerine de ploaie sa aveti !

  10. Vremea, pe 26 aprilie, in acel an, se prezenta cam asa cum puteti vedea in poza.9 zile pe Insula de Smarald (Éire) / Irlanda
  11. Pe noi ne-au ajutat hainele de lana, hainele termale si desigur, pelerinele de ploaie. Doar nu era sa ne strice vacanta. Drept urmare, cand am pornit pe traseu cu bicicletele, in Parcul National Killarney  am avut grija sa fim acoperiti bine :).
  12. Pentru acest traseu am alocat o zi intreaga, care a inceput pe la 9 dimineata si am cazut lati la 19 seara. Cu aceasta ocazie, am descoperit ca multe dintre punctele pe care le-am vazut, au fost locatii de film. How cool is that ?!? Irlanda cu copiii
  13. La Dinis Cottage va opriti pentru a bea un ceai si a manca un scone cu o vedere de vis, printre flori.  Dupa ce v-ati inviorat cu ceaiul proaspat baut, capatati destula energie pentru a pedala pana la cascada Torc, o imagine zen. Dupa cascada, puteti face o oprire la castelul Ross, datand din secolul 15, iar odata ajuns in oras, puteti lua masa la Cronins.
  14. Nu ne ajunsese traseul de o zi inainte, am pornit pe un alt traseu de o zi, dupa un somn binemeritat. De data aceasta, Gap of Dunloe si Inch Beach.
  15. Alaturi de biciclistii care, cred eu, se antrenau pentru vreun concurs, am ajuns in cel mai minunat loc de a manca ghici ce: INGHETATA.
  16. Dupa indelungi cercetari online, am ajuns la concluzia ca Murphy’s  from Dingle, is the place to eat icecream.  Irlanda cu copiii

  17. Una dintre cele mai frumoase rute costale, cum este denumita Slea Head, ne-a oferit atat o experienta vizuala de exceptie, ca mai toate locatiile din Irlanda, de altfel, cel putin pentru mine, cat si vant din plin. 🙂 Da, aici puteti face poza cu placuta care anunta ca in acel loc a fost filmat Star Wars :). Asta da experienta ! 🙂
  18. Nu puteam parasi Peninsula Dingle fara a vedea Beehive Village si Kerry Cliffs. Da, un altfel de Moher, doar ca denumirea difera 🙂
  19. Incepem deja intoarcerea catre Dublin, si ne oprim si prin county Wicklow, in Glendalough. Aici a fost ultima oprire inainte de decolare. Cazarea, demna de nunta pe care am si observat-o de la mica distanta, este clar o locatie unde si eu as repeta nunta :). Poate la 25 de ani, cine stie ? Mult nu mai e :))

Am mancat la :

  1. Micul dejun a fost asigurat mereu de cazare (prefer sa am prima masa a zilei asigurata, decat sa ma gandesc eu unde sa fug cu fomista de dimineata)
  2. Uneori si masa de seara era oferita de cazare, asa ca nu ma plang de gasit mancare la ore potrivite pentru orarul nostru gastronomic.
  3. The Bank (on College Green), Dublin
  4. Gastropub Porterhouse, Killarney
  5. Dinis Cottage, Killarney
  6. Cronins Restaurant, Killarney
  7. Murphy’s Icecream, Dingle
  8. The Cellar, Killarney

Cred ca intr-o alta viata am trait in UK/ Scotia sau Irlanda. Dintre tot ce am putut vizita in Europa, aceste 2 locatii nu se pot compara cu nimic altceva.

Irlanda cu copiiiFun facts :

  1. Irlanda
  2. Irlanda 2
  3. for kids
  4. istorie

Aveti in plan sa vizitati Irlanda ? Daca da, ce anume va inspira din lista mea ?

Daniela

Be happy, life is short ! Make the world a better place !

5 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.