Primăvara în Scoția, țara kilt-urilor

Când aud Scoția, mă gândesc la kilt-uri, haggis, misticism și Outlander desigur. Celebra serie de cărți a Dianei Gabaldon a fost cea care m-a determinat să ajung pe acele meleaguri pline de istorie într-un anumit moment al anului. Moment care s-a intersectat cu ziua de naștere a fetei.

Am mai vorbit despre cum mă asemăn eu cu protagonista seriei și în acest articol despre depresie, un subiect care sigur ne afectează în oarecare măsură pe fiecare dintre noi în anumite perioade ale vieții.

Am avut norocul să mergem înainte de pandemie, când totul parcă era mai frumos și mai ușor de realizat

primavara in Scotia tara kilt-urilorDacă Scoția se află și pe lista voastră de vizitat, iată ce am făcut, vizitat și experimentat în două săptămâni într-una dintre cele mai frumoase zone de pe planetă, pentru mine. Mai am ceva de văzut, așa că sigur mă voi reîntoarce cândva.

Perioada aleasă de noi pentru a vedea ce are mai frumos de oferit această țară plină de tradiții și superstiții, a fost aprilie-mai.  Am vrut să mergem neapărat la Beltane Fire Festival, în Edinburgh, la începutul lunii mai, așadar ne-am aranjat zilele accordingly.

primavara in Scotia tara kilt-urilor
Skye Bridge

Programul pe zile:

  1. 2 nopți la un hotel din Aviemore, din Parcul Național Cairngorms.
  2.  O noapte într-unul dintre cele mai nordice orașe din UK , Wick.
  3. Alte câteva nopți pe insula Skye
  4.  Nu puteam trece cu vederea o noapte măcar în Loch Lomond și Parcul Național Trossachs
  5. Glasgow a fost penultima oprire înainte de festival
  6.  Edinburgh, câteva nopți pentru a ne putea bucura de întreaga experiență

primavara in Scotia tara kilt-urilor

 

primavara in Scotia tara kilt-urilor

Ajunși în Edinburgh, am închiriat mașina și am condus până în Aviemore, o locație superbă în Parcul Național Cairngorms.

Dar… până să ajungem la cazare, ne-am oprit în Falkland, unde am vizitat palatul cu grădinile sale, dar și monumentul care apare în primul episod din serialul Outlander.
Am găsit si zăpadă pe drum, iar acest fapt invita să ne oprim pentru o ciocolată caldă.  Iain Burnett chocolatier este un adevărat rai al ciocolatei dacă ajungeți.  Sigur că după ciocolata caldă, domnișoara avea poftă să se joace în zăpadă.
Lăsați loc și de joacă apărută pe nepusă masă 🙂
În zona Cairngorms, am mai fost la plajă, în Nairn. Oricât de frig ar fi afară, când ai o mare la picioare, trebuie puțin să o încercăm, sunteți sau nu de acord ?
primavara in Scotia tara kilt-urilor
Ziua ei de naștere am petrecut-o pe un vaporaș, printre delfini, cu ajutorul Dolphin Spirit Inverness. Definitely a once in a lifetime experience to celebrate your birthday.

Am mai adăugat pe lista obiectivelor must see:

  1. Muzeul din Inverness
  2. Câmpul de luptă de la Culloden, unde scoțienii au pierdut împotriva englezilor, în aprilie 1746.

primavara in Scotia tara kilt-urilor

Pietrele care o ajută pe protagonista din Outlander să se teleporteze 200 de ani în trecut, nu puteau să nu se afle pe lista scurtă. Am avut grijă însă, să nu ne aflăm lângă ele în perioada riscantă (aceeași când are loc și Beltane Fire Festival).

primavara in Scotia tara kilt-urilor

Întorși în Aviemore, am vizitat ferma de reni și am putut face o simulare a vizitei care urma să aibă loc, în Laponia.

Cel mai frumos loc însă, atât pentru copil cât și pentru noi, care aveam o altă percepție despre ce înseamnă zoo, a fost Highland Wildlife Park, asemănător cu Ranua Zoo, pe care am văzut-o în Finlanda. Aici animalele au spațiu de alergat, nu sunt ținute în cuști. Mediul în care trăiesc este perfect redat ca cel din sălbăticie.

Odată început drumul către nordul îndepărtat al UK, altă stare de spirit. Nu că nu eram overjoyed already, dar liniștea care m-a cuprins odată trecut podul Cromarty este ceva ce vă doresc să găsiți în orice călătorie pe care o faceți. Ajunși în Wick, ne-am plimbat și am admirat narcisele galbene pe Caithness Seacoast.

 

primavara in Scotia tara kilt-urilor

Pe drumul de întoarcere către Skye, am ales să mergem pe una dintre cele mai wow rute ale Scoției: prin Torridon pe A896 până la viewpoint-ul Bealach na Ba și Applecross.

Atenție!!! Nicio mașină, oricât de echipată ar fi nu are ce căuta pe acest drum, dacă șoferul nu are experiență. Este un drum îngust, un singur sens. O priveliște care îți taie respirația, dar doar dacă ești pasager și filmezi priveliștea, ca să o poată vedea cu atenție și șoferul, după ce ați oprit.

primavara in Scotia tara kilt-urilor
Sus, la viewpoint-ul Bealach na Ba, aveți loc de parcare.  Noi am făcut și puțină drumeție printre pâlcurile de zăpadă.
primavara in Scotia tara kilt-urilor

  Odată ajunși pe insula Skye, am vizitat:

  1.   Cascada Meat Falls and Kilt Rock
  2.    Vârful Storr
  3.  Fairy Pools
  4.   Cuillin
  5.  Castelul Eilean Donan a fost și el vizitat de către noi

primavara in Scotia tara kilt-urilor

Pe drumul către Loch Lomond ne-am oprit la Fort William. Fanii Harry Potter, neapărat să se oprească la Glenfinan Viaduct (cel pe unde trece trenul către Hogwarts).

primavara in Scotia tara kilt-urilor
Răsăritul peste Loch Lomond este una dintre imaginile mele zen.

primavara in Scotia tara kilt-urilor

Alte castele vizitate au fost:

  1. Doune – în Outlander este casa clanului Mackenzie: Castle Leoch. Puteți experimenta cum e să fii îmbrăcat cu hainele care apar în serial.
  2. Midhope – în Outlander este casa clanului Fraser: Lallybroch
  3. Stirling și monumentul Wallace (puteți vedea și filmul Braveheart, cu Mel Gibson regizor și rol principal)
  4. Edinburgh
  5. Blair
  6. Dunrobin
primavara in Scotia tara kilt-urilor În Edinburgh, am admirat apusul de pe Arthur’s Seat, care de fapt este punctul cel mai înalt al unui vulcan erupt acum 350 milioane de ani.
How cool is that ???
Apoi ne-am bucurat de întreaga experiență a unui festival păgân, costumații, muzică, vibe diferit de tot ceea ce experimentasem la alte festivaluri în România.
primavara in Scotia tara kilt-urilor
Sunset over Edinburgh from Arthur’s Seat

Cum am făcut să reziste și copilul ?

Doar nu era să îi respect eu ora de somn de noapte. Nu nu!!  Am fost egoistă și ea a trebuit să stea după mine. Avantajul, la vârsta pe care o avea, a fost somnul de prânz. A dormit cu tati o după amiază întreagă, cât timp eu am luat la pas orașul. Astfel, a putut rezista cu brio până pe la 3 dimineața. Ne-am asigurat că hainele sunt cele potrivite, pentru că temperatura era una iernatică. Lâna e de bază la noi!

primavara in Scotia tara kilt-urilor

În Glasgow am mers după ce s-a terminat festivalul. Catedrala, clădirile cu graffiti, gara, universitatea au fost pe lista noastră.

primavara in Scotia tara kilt-urilor

Pentru mai multă inspirație în alegerea locațiilor din Scoția, am citit următoarele site-uri:

  1. Visit Scotland
  2. Must See Scotland
  3. Scotland
  4. National Trust for Scotland
  5. Authentic Vacations
  6. Highland explorer tours

Date fiind condițiile actuale de călătorie cu situația COVID, eu vă recomand să citiți pe site-ul oficial dacă sunt sau nu restricții.

primavara in Scotia tara kilt-urilor

Pe lista de văzut au mai fost și următoarele locații, dar la care din păcate nu am mai ajuns. There will be a next time 🙂

primavara in Scotia tara kilt-urilor

        1. Highland Folk Museum – verificați întâi când se deschide. Pe timpul iernii este închis.
      1. Neist Point Lighthouse și Elgol pe insula Skye
      2. Glenlivet Distillery
      3. The Kelpies, deși am trecut cu mașina pe lângă ei, nu am putut opri.

primavara in Scotia tara kilt-urilor

Cam așa arată lista salvată în Google maps pentru țara care are unicornul ca animal național.
După mai bine de 2200 mile parcurse, pot declara că se merită fiecare oră de pe drum.
Șoferul are o părere ușor diferită de a mea, așadar asigurați-vă înainte să închiriați mașina.

E drept că nu a fost ușor, dar amintirile făcute împreună, merită fiecare metru făcut împreună!

Aveți încredere să luați copilul cu voi, nu după voi. Experiențele vor fi cu mult mai frumoase când este cu voi. Trust me!

Sunt curioasă să aflu, voi ați vizitat până acum Scoția? Dacă da, ce v-a plăcut cel mai mult? Iar dacă nu, ce v-ar plăcea să vedeți?

Daniela

Be happy, life is short ! Make the world a better place !

11 Comments
  1. Salut. Am o întrebare, cam cat a fost vacanta cu totul (avion+zasare+masina inchiriata)? Stiu ca preturile variază, dar m-ar ajuta informativ. Ma bate un gând sa mergem, dar nu imi dau seama daca are sens sa imi bat capul inca, sau merita sa mai astept.

    1. Buna Gabriela. Ma bucur sa te ajut. Pentru o simulare de actualitate a inchirierii masinii, poti vedea pe https://www.enterprise.co.uk/en/home.html . Iar in ceea ce priveste zborul, noi am zburat cu Turkish , din Istanbul. Cred ca difera pretul fata de zbor din Romania. Per total, acum 3 ani, ne-a ajuns aproape 1000 de euro zborul. Cazarea unde am stat am inserat link-urile in articol. Poti da click cu incredere la sectiunea “Programul pe zile” unde am scris 2 nopti, 1 noapte, cateva nopti, etc. Se merita sa mergeti in Scotia, clar este una dintre destinatiile mele de suflet 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.