Concluziile mele după două nașteri? [#cafeauadela10]

Am născut 2 copii la aproape 3 ani distanță. Ambele nașteri au fost prin cezariană, dar diferite ca de la cer la pământ. Am născut la două spitale diferite și am avut experiențe la fel de diferite.

Despre asta am vorbit astăzi la #cafeauadela10 și vă invit să urmăriți cea mai lung live al nostru de până acum, dar vă garantez că nu vă veți plictisi.

Scurt istoric al nașterilor (prima vs a doua)

 • Anul nașterii: aprilie 2013 vs noiembrie 2015
 • Spitalul: Polizu vs Filantropia
 • Săptămâna nașterii: 43 vs 42
 • Ambele cezariană: prima la rece vs la cald, cu contracții provocate artificial
 • Nopți petrecute în spital: 3 în ambele cazuri, una fiind la terapie intensivă

Nașterea Emilușei

Mi-am dorit foarte mult să nasc natural, dar mi-a fost tare frică de asta. Ba chiar cred că frica a fost unul dintre motivele pentru care Emily a stat relaxată la mami în burtică până la 43 de săptămâni.

Deși nu a fost o naștere naturală, am amintiri tare frumoase din noaptea aceea și cel mai bine îmi amintesc bucuria pe care am simțit-o știind că-mi voi cunoaște în sfârșit fetița.

După ce am coborât de pe norișorul de hormoni și oxitocină am realizat că dacă aș fi fost puțin mai bine informată despre naștere poate n-aș fi ajuns la cezariană.

Marele meu regret de la nașterea Emilușei este că medicul meu nu mi-a oferit mai multe opțiuni de a o ajuta pe Emily să vadă luminița de la capătul tunelului. Eu am stat pur și simplu 3 săptămâni peste termen așteptând, când puteam să încerc un număr de soluții naturale de a declanșa nașterea.

ATENȚIE! NU sunt pro declanșare artificiala a nașterii atâta timp cât nu e cazul. 

Ce recomandări am pentru mamele aflate la prima naștere:

 • urmați cursuri de Lamaze
 • informați-vă din surse de încredere și persoane avizate despre alte scenarii posibile și ce opțiuni aveți
 • nu vă fie teamă să obțineți o a doua părere, informarea nu a stricat nimănui
 • aveți curajul să aveți cerințe în travaliu!

Nașterea lui Andrei

Mi-am dorit foarte mult să nasc natural, mult mai mult decât prima oară pentru că știam că e ultima ocazie. Mi-am dorit să simt și eu cum e să naști natural. Cum tot corpul tău lucrează în aceeași direcție.

Din păcate nu am reușit, dar am aflat ce înseamnă să ai contracții și să ți se rupă apa.

La a doua naștere am avut ocazia să aplic ce am învățat la Lamaze cu 3 ani înainte. Cum să rezist fiecărei contracții. Cum anumite poziții mă ajută managementul durerii.

Ca mamă la a doua naștere am avut curaj să lupt mai mult pentru ”drepturile mele”. Am avut curaj să mă așez în patru labe pe holul spitalului având o contracție destul de mare, fără să-mi pese cine mă vede și ce crede. Din punctul ăsta de vedere, a doua naștere a fost mult mai frumoasă.

Ce concluzii pot să trag la 3 ani după nașterea ultimului copil?

 • nașterea prin cezariană nu este ușoară. Mai ușoară sau mai grea decât cea naturală nu știu pentru că nu am experimentat o naștere naturală, dar nu e ușoară deloc! Am explicat în video ”de ce?”)
 • informați-vă și nu vă fie frică să cereți o a doua părere
 • orice declanșare artificială a nașterii va șoca corpul luat astfel prin surprindere. Cu toate astea sunt recunoscătoare că am luat ulei de ricin, pentru că mi-a oferit o experiență pe care nu aș fi avut-o altfel. Datorită lui am avut parte de o cezariană la cald. Discutați cu medicul ce opțiuni aveți și nu luați niciodată medicație după ureche sau GOOGLE
 • oricum nașteți, puteți alăpta la fel de repede atâta timp cât vă doriți cu adevărat acest lucru (pentru mai multe informații pe subiect puteți citi Alăptare după cezariană? Bineînțeles că se poate!)
 • Relația cu medicul este foarte importantă și e musai să vă doriți același lucru
 • pentru o imagine completă asupra nașterii programați o întâlnire și cu o moașă

Vă doresc să aveți o experiență frumoasă a nașterii și să fie așa cum vă doriți!

 

Photo by Christian Bowen on Unsplash

Ada Chindea

Eu sunt Ada, mămică de doi copilași drăgălași și diferiți precum soarele și luna. În 2013 eram însărcinată în 8 luni și am început să construiesc comunitatea ”Ceai cu Mămici”. Ceea ce a început cu evenimente de socializare între mame, cu interese și experiențe comune, s-a transformat, în timp, în locul unde imi doresc să ofer cititoarelor mele instrumentele necesare dezvoltării noastre ca mame, ca soții,ca prietene și în primul rând ca femei gata să înfrunte orice provocare, fie că e vorba de o întâlnire la joacă și socializare, un tantrum sau redescoperirea de sine.

1 Comment

Tu ce părere ai?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: