Alăptare după cezariană? Bineînțeles că se poate!

Alăptarea a fost unul dintre cele două obiective pe care mi le-am stabilit pe vremea când eram însărcinată. În primul rând îmi doream să nasc natural, iar al doilea era să alăptez!

Dacă cu nașterea mă mai fâstâceam că poate, poate, cu alăptarea n-a fost niciodată niciun dubiu. N-am avut niciun fel de întrebări existențiale despre alăptare. Era clar! Urma să-mi alăptez copiii ceea ce am și făcut și ceea ce vă doresc și vouă!

Totuși, deși susțin alăptarea cu toată ființa mea, nu neg faptul că la început a fost greu.

Nu neg că am dat copiilor lapte praf cu mâna mea în spital pentru că nu am avut suficientă încredere în mine și în ceea ce știam despre alăptarea nou născuților.

Nu neg că au fost multe momente de-a lungul celor 2 ani ai fiecăruia dintre copiii mei când am vrut să renunț și să dorm, dar mă bucur în fiecare zi că n-am făcut-o.

E timpul să nu ne mai ascundem după deget și să spunem lucrurilor pe nume! Alăptarea nu este drumul cel mai ușor din călătoria noastră de mame, dar este cu siguranță drumul cel mai bun, care ne va aduce cele mai mari satisfacții pe termen lung.

Alăptarea Emilușei după o cezariană la rece

Emily s-a născut la Polizu într-o Sâmbătă noapte la 21.45.

Eram însărcinată în 43 de săptămâni și medicul meu a decis că nu mai putem aștepta, e musai să iasă. Din păcate, atunci nu știam că mai puteau fi încercate multe alte lucruri înainte unei cezariene la rece, dar asta e pentru un alt articol.

Nici ora magică nu a existat, deși se poate și după cezariană și orice fel de naștere, și nici nu am avut-o eu sau Hubby cu noi decât abia a doua zi.

A doua zi pe la 12 m-au dus în rezervă unde ne aștepta și Hubby care a stat cu noi în spital cele 2 nopți. Curând după, a venit o asistentă de la neonatologie să-mi aducă fiica și să-mi arate cum pot să o alăptez.

Eu eram panicată și ea era fomistă. Uitasem tot ce învățasem la puericultură, la lamaze, chiar și la evenimentul despre alăptare pe care îl făcusem cu o săptămâna înainte. Vedeam doar un pitic fomist cu gură mare care caută sânul cu disperare.

Asistenta mi-a explicat cu răbdare cum trebuie să o țin ca să pot alăpta cu ușurință. Mi-a explicat că cel mai bine pentru mine, după cezariană, este fie poziția culcată pe pat, fie “minge de rugby”: cu bebe sprijinit pe sub mâna mea astfel încât să nu pună presiune pe operația de cezariană. Din păcate pentru mine, nu am ascultat ce mi-a spus, dar am reținut și pus în practică la a doua naștere.

A stat vreo jumătate de ora cu mine și m-a ajutat să o pun pe Emily la sân tot repetându-mi “Dacă te doare, nu e bine! Scoate sânul din gurița ei și reatașeaz-o corect!” A fost de un ajutor imens! La final mi-a spus că dacă am nevoie să îi dau lapte praf, să o chem, ea nu vine să-mi aducă altfel.

După ce a plecat mă simțeam super încrezătoare, deși nu simțeam eu mare activitate în sâni, nu simțeam că Emily suge ceva. O tot mutam de la un sân la altul și ea tot scăpa sânul, dar la un moment dat a adormit. Eram fericită!

S-a trezit curând și după ce am schimbat-o am pus-o din nou la sân. Nici nu știu dacă voia sau nu, nici nu-mi puneam problema că aș fi putut doar să o țin în brațe și să fiu cu ea. Curând a început să plângă așa că m-am panicat și am chemat asistenta cu laptele magic.

Deja intram în panică… Aoleu dacă nu voi putea alăpta? Se va obișnui cu laptele praf și nu mai scăpăm de el! Panicăăăă!!!

Am sunat o prietenă și ea a fost cea care m-a ajutat să plec din spital cu un copil alăptat exclusiv la san!

Prietena mea a fost cea care m-a încurajat și mi-a amintit că un bebeluș nou născut nu are nevoie decât de câțiva mililitri de lapte în prima zi. Nu, nu e nevoie să-i dau lapte praf, nu are nevoie!

Alăptare după cezariană? Bineînțeles că se poate!

Ea a fost cea care m-a încurajat și m-a consolat că ragadele vor trece. Din păcate, da, făcusem ragade pentru că nu avusesem răbdarea necesară să atașez bebelușul corect la sân. În panica mea de a o alăpta, să se sature, nu mai conta nicio regulă, doar să mănânce.

Ea a fost antrenorul meu personal în alăptare, iar atunci când nu aveți o asemenea persoană trebuie doar să sunați la 07alaptare și să contactați un consultant în alăptare care va deveni partenerul vostru în alăptare!

De luni, 15 aprilie, de la ora 11, Emily a fost alăptată exclusiv până la vârstă de 1 an și 9 luni după o înțărcare blândă și treptată.

Alăptarea lui Andrei și reacția asistentelor la schimbarea de tură „În rezerva 10 e o mămică la al doilea copil. Nu are nevoie de ajutor!”

Andrei s-a născut dimineața la ora 2, la începutul zilei de 25 Noiembrie, după o cezariană la cald și o tentativă nereușită de NVDC.

La Andrei am aplicat tot ceea ce știam după experiența cu Emily și lucrurile au fost de un milion de ori mai simple.

Deși am cerut să nu i se dea lapte praf, mi-au adus copilul a două zi pe la prânz dormind mai liniștit și mai pașnic decât a dormit în următorii doi ani după.

Deși nici cu el nu am avut parte de ora magică, asta nu m-a împiedicat să-l pun pe pieptul meu imediat cum mi l-au adus. Să reușesc să-i ofer puțin confort și siguranță în acel mediu nou și strident.

Apoi, când a început să caute sânul, m-am așezat comod, am luat o pernă și l-am alăptat pe sub mână, exact cum ai ține o minge de rugby, iar când simțeam că mă doare sfârcul, îi scoteam cu blândețe sânul din gură și îl reatașam corect.

Alăptarea a fost muuuuult mai ușoară la Andrei. Nu m-am mai îndoit de mine, am fost calmă și asta l-a ajutat și pe el. Nu am mai făcut ragade și am reușit să-mi protejez și operația.

Așa că, deși am născut ambii copii prin cezariană, nu a fost nicio problema să-i alăptez pe fiecare dintre ei atâta timp cât a fost ok pentru ei și pentru mine.

Nu cezariana este cea care vă poate îngreuna startul în alăptare, iar ca să fiți sigure că succesul este garantat nu ezitați să apelați la un consultant în alăptare!

În cazul în care sunteți însărcinate, va doresc naștere ușoară, iar dacă ați născut și încă nu alăptați exclusiv, nu va faceți griji, dacă asta va doriți cu ajutorul unui consultant în alăptare veți reuși!

Mâine este ultima zi din Săptămâna Mondială a Alăptării și în București și în țară încă mai au loc evenimente pe care le puteți găsi în articolul, Începe Săptămâna Mondiala a Alăptării! O listă de evenimente și câteva surprize.

Dacă sunteți o mămică ce încă alăptează, va recomand să vă uitați la clipul despre hainele de alăptat de la designeri români prezenți la The Room Showroom, iar mâine va apărea și partea a doua din acest proiect.

Ada Chindea

Eu sunt Ada, mamă și o femeie îndrăgostită de oameni și culori și am pornit această comunitate în 2013 în anul în care și eu am devenit mamă. Astăzi, sunt coach transformațional și mă bucur să-mi trăiesc visurile alături de copii, vizitând lumea în timp ce formez noi comunități în cadrul cărora ghidez oamenii să-ți (re) descopere culorile adevarate și astfel să-și trăiască visurile AZI și nu într-o zi.

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.