Alimentația sănătoasă… înainte și după copii

Alimentația sănătoasă... înainte și după copiiVorbeam cu o prietenă zilele trecute despre ce înseamnă alimentația sănătoasă. Atunci am realizat că afirmația are o multitudine de înțelesuri, cam după nevoile fiecăruia și bineînțeles nivelul de informare.

Când eram însărcinată cu Emily, evident că mâncam sănătos, sau cel puțin așa credeam. Acum nu mai am aceași părere. Dacă e să judec dupa cele 26 de kg pe care le-am luat în cele 9 luni, poate am dreptate.

Ce însemna atunci pentru mine alimentația sănătoasă? Iată mai jos doar câteva exemple despre care am rugat-o și pe Andreea Carmen Radu să ne spună câteva cuvinte. Andreea este o mămică bloggeriță pe care tot timpul o stresez cu întrebări despre nutriție, este Eating Psychology Coach și Nutrition Trainer, dar mai ales Ambasador în cadrul mișcării Food Revolution Romania.

suc fructe - alimentația sănătoasăMulte fructe… evident ca da, dar erau suc, nu fructul întreg. Am băut litrii de suc natural de portocale stors proaspăt pentru mine si bob-ul din burtică. De ce nu a fost bine? Păi pentru că atunci când transformi fructul în suc, nu mai beneficiezi de toate lucrurile bune din fruct. Beneficiezi doar de zahărul din el, care fără mineralele, vitaminele și fibrele pe care le conține, vă va oferi doar un boost de energie de moment.

Eu așa am ajuns să fiu suspectă de diabet gestațional spre sfârșitul sarcinii.

Andreea Carmen Radu: Fruct întreg sau suc? Când primesc întrebarea aceasta primul lucru pe care încerc să-l explic este următorul: dacă îți este poftă să mănânci portocale, câte poți mânca odată? Una, poate două dacă sunt mai mici, în schimb pentru a obține 250 ml de suc trebuie să storci 4 poate chiar 5 portocale. În plus, sucul conține apa și fructoză, fibrele rămân în aparat. Tocmai ele sunt cele care încetinesc absorbția fructozei, pentru că aceasta este un zahar simplu care altfel este metabolizat rapid. În plus, fructul întreg aduce cu el și senzația de sațietate pe care nu o obținem doar din apă și fructoză. Deci, fructul întreg.

cina usoara - alimentația sănătoasă

 

O cină ușoara?– desigur, la cină aveam salate, pește, legume fierte, dar de la 9-10 seara. Mda, ați citit bine, mâncam seara după ora 8, ba chiar pe la 9.30. Și acest obicei s-a menținut mult după ce am născut, ajungeam să mănânc după ce culcam copilul. Până când am început să-i dau și ei cina si am început să mâncăm împreună, în jur de 7-7.30.

 

 

Andreea Carmen Radu: Cina ar trebui servită cu 1,5-2 ore înainte de culcare pentru a permite organismului să digere mâncarea. Dacă ne culcăm cu burta plină digestia va fi îngreunată, pentru că organismul intră în repaos . Tot din cauza asta, uneori nu ne odihnim cum trebuie. Deasemenea alegerile alimentare ar trebui să fie ușoare, pește, legume, salate, brânză, etc

gustare fructe -alimentația sănătoasă nuci - alimentația sănătoasăNumărul corect de mese și gustări pe zi – 3 mese și 2 gustări, da? Sigur că nuuuu, decăt dacă presupunem că gustarea constă într-o ciocolată cu lapte și mult zahăr. Nu zic nu, mai mancam și un fruct când îmi aduceam aminte, sau mai repede un suc de portocale.

Andreea Carmen Radu: Principalul beneficiu al gustărilor este acela că ajută la menținerea constantă a nivelului de glucoză din sânge. Dacă trece prea mult timp între două mese, nivelul de glucoză scade,  apare senzația de foame acută care ne poate face să nu mai fim atenți la ce mâncăm. O gustare sănătoasă poate însemna un fruct, un iaurt, un pumn de nuci, un baton cu fructe și semințe FĂRĂ adaos de zahăr. Acesta este un obicei sănătos care ne ajută să ne menținem și greutatea și este bine să fie transmis și copiilor. Nu este greu să punem în geantă un măr de exemplu, asta ne poate feri de tentația unei merdenele sau al unui covrig dacă ni se face foame.

Cred ca ați înțeles deja ce am vrut să spun la începutul articolului, nu?

Consideram că mănânc sănătos doar prin prisma faptului că mănânc și legume și fructe din când în când. Cu toate astea, tonele de Nutella, chipsuri, cartofi prăjiți și fast food ingerate, le ignoram așa cu ochelari de cal pentru că lângă acea porție de cartofi prăjiți mâncată la 9 seara, aveam și o salată, da??? Deci totul roz.

Și acum le consum, nu m-am lăsat de tot, doar ca le consum cu moderație și la ore mai potrivite.

Abia după ce am născut și am început să mă apropii de diversificarea domnișoarei, am început să încep să citesc mai mult despre nutriție, să merg la cursuri și întâlniri pe diversificarea bebelușului. Și uite așa am început într-adevăr să mâncăm și noi sănătos.

Așa am descoperit cereale și alimente pe care nu le consumam deloc înainte de copii. Am să vă zic si vouă câteva, ca să vă amuzați și voi un pic de ignoranța mea: avocado, pe care acum îl vânez în fiecare supermarket în care intru, lactatele de capră de care nu m-aș fi apropiat nici dacă mă plăteai (preconcepții din copilărie), cus cus, hrișcă, quinoa, fructe confiate sau dezhidratate, alune de toate felurile și formele, ciocolată neagră, lapte din soia/ migdale/ orez, paste integrale și multe altele.

Nu a fost un proces care s-a întâmplat peste noapte ci pe parcursul unui an și ceva.

Datorita acestui proces, am ajuns ca la cea de-a doua sarcina să iau în greutate doar 14 kg. Doar am mâncat așa cum am ajuns să mâncăm și acum, echilibrat, diversificat, la ore fixe și potrivite și cu numărul corect de mese și gustări.

De atunci și până acum, am fost într-o continuă schimbare și îmbunătățire a alimentației. Probabil că încă mai sunt multe greșeli pe care le facem în alimentația noastră și a copiilor noștri. Pe unele le facem conștient, ca un compromis, alegând răul mai mic, altele inconștient din lipsa de informare.

Mai sunt multe lucruri pe care le mai putem învăța despre ce înseamnă alimentația sănătoasă, dar eu zic că suntem pe drumul cel bun.

Daca și pe voi vă interesează alimentația sănătoasă și doriți să aflați mai multe despre asta. Dacă vă doriți să vă implicați și copiii să aibă și ei parte de educație alimentară sănătoasă, atunci vă recomand să participați împreună la cel mai mare eveniment care sărbătorește alimentația sănătoasă, Food Revolution Day, pe 20 Mai la Conacul Golescu Grant. 

Alimentația sănătoasă... înainte și după copii

FOOD REVOLUTION DAY este ziua în care în întreaga lume Ambasadorii acestui proiect sărbătoresc alimentația sănătoasă organizând evenimente publice si ateliere de gătit sănătos pentru copii și părinți.

Anul acesta, va avea loc cel mai mare eveniment de acest gen de pana acum în România. Vor fi peste 10 ambasadori Food revolution implicați care vor ține ateliere de gătit sănătos alături de copiii prezenți la eveniment. In acest timp părinții vor putea să facă o oră de sport alături de Valentin Vasile de la Revvolution.

Vă invit să vă înscrieți și voi aici și să vă alegeți o ținută lejeră pentru ora de sport cu Valentin. Nu uitați sa aduceți cu voi un rând de schimburi pentru copii ca să nu-i stresați să nu se murdărească în cadrul atelielierelor. Așa cum am mai spus, murdaria este bună

La final mi-ar plăcea tare mult să-mi spuneți și voi într-un comentariu cum sau dacă v-au schimbat copiii alimentația.

foto:pixabay.com


Despre mine Eu sunt Ada, mămică de doi copilași drăgălași și diferiți precum soarele și luna. Ea are 3 ani și jumătate și este blândă, calmă, răbdătoare și înțelegatoare, iar el are 9 luni și a venit ca o tornadă care ne dă pe spate cu zâmbetele și forța lui. Sunt o femeie fără toate doagele în ordine, îmi plac culorile și sunt mega îndrăgostită de jumătatea mea mai bună.

Ada Chindea

Eu sunt Ada, mamă și o femeie îndrăgostită de oameni și culori și am pornit această comunitate în 2013 în anul în care și eu am devenit mamă. Astăzi, sunt coach transformațional și mă bucur să-mi trăiesc visurile alături de copii, vizitând lumea în timp ce formez noi comunități în cadrul cărora ghidez oamenii să-ți (re) descopere culorile adevarate și astfel să-și trăiască visurile AZI și nu într-o zi.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.