Prima oară când am fost la Podul lui Sfredeluș, a fost acum aproximativ 2 ani când am mers cu Emily și cu prietena ei la o perecere de Halloween. Era a doua zi după o petrecere în pijamale așa că fetele au ales sa se transforme în Elsa și Crăiasa Zăpezii…
Apoi am mai mers de câteva ori împreună cu Andrei la atelierele de Learn with music și am tot zis că va povestesc de acest loc minunat, dar iată că abia acum am reușit.
Din punctul meu de vedere, locul este fascinant mai ales prin prisma jucăriilor pe care le au în locație. Toate sunt de tip Montessori sau Waldorf și mai ales pe principiul DIY. Aici am descoperit multe jucării pe care le avem și noi acasă.
Aceasta, de exemplu, care ajută copilul să facă diferența de nuanță între culori, chiar o am în plan pentru ziua lui Andrei.
La Podul lui Sfredeluș puteți să mergeți cu copii cu vârstă de peste 1 an și până la 4 anișori în cadrul atelierelor pe care le organizează după următoarea structură, iar din când în când și la piese de teatru susținute de către echipa “Teatrul din Podul meu”
- Joacă senzorială
- Ateliere de pregătire pentru intrarea la grădiniță. Adică ateliere în cadrul cărora copilul să se obișnuiască cu alți copii, cu ideea de activități organizate, cu un ritm etc. Atelierele au loc în fiecare miercuri de la 10.30
- Ateliere prin care se încurajează autonomia copilului sub numele “Ajută-mă să fac asta singur”, în fiecare joi de la 10.30
Am stat puțin de vorba cu Elena Burlanescu, mămică de doi și fondatoarea Podului lui Sfredelus, care mi-a răspuns la câteva întrebări despre cum le-a venit ideea acestui loc minunat și de ce au ales această direcție.
De unde Podul lui Sfredeluș? Ce înseamnă?
Podul lui Sfredeluș este primul proiect al Asociației Lira Projects, pe care am înființat-o în 2016, o asociație de părinți informați, conștienți și curajoși, care acționează în domeniul educației informale, dar nu exclusiv.
Numele a pornit de la o serie de poezii scrise de Demostene Botez, din care îmi mai aduc aminte fragmente din copilărie. Acestea îl aveau că erou pe Sfredeluș, care seamănă destul de tare cu băiețelul meu cel mare, motorașul acestui proiect: mititel, cu părul creț și sociabil, înconjurat de copii, de care a fost atras întotdeauna.
Podul este al nostru și de aici: Podul lui Sfredeluș.
Care a fost motivația deschiderii unui loc de joacă senzorial?
Anul 2015 a fost foarte greu pentru familia noastră și, întorcându-mă la job după concediul de îngrijire copil, am avut senzația că mă rup cumva de tot ce a însemnat acest an pentru familia noastră și nu am putut face acest lucru pur și simplu… Aveam nevoie de o încheiere, care s-a dovedit a fi un foarte bun început. Cum eu nu sunt genul de om care să las lucrurile să curgă lin am simțit nevoia să mai fac ceva ce am simțit că ne-ar ajuta să trecem mai ușor peste decesul tatălui meu survenit pe final de 2015.
Podul lui Sfredeluș a pornit ca un proiect vindecător atât pentru mine, cât și pentru mama mea, băiatul meu cel mare și întreaga noastră familie, pentru că am participat cu toții la realizarea lui încă de la început.
Ne-a oferit un alt sens pe moment, ne-a ocupat mintea cu momente noi, frumoase, iar faptul că în podul nostru era din nou atâta bucurie a fost cu adevărat extraordinar pentru noi și a emanat și în exterior aducând în pod familii cu aceleași nevoi și dorințe ca ale noastre.
Ador copiii mici, curioși și exploratori, privirile lor inocente și tot ce are legătură cu ei. Am așteptat câțiva ani să devin mama și poate și din această cauza., mi-am dorit mereu o familie numeroasă și acum o am :)))) direct sau indirect.
Știu că tu te-ai ocupat de acest loc de joacă în paralel cu un job full time. Cum ai reușit să le împaci?
Așa este. Nu a fost deloc simplu! Am lucrat și încă lucrez foarte mult noaptea, fapt ce a condus la un grad foarte mare de oboseală acumulată și resimțită mai acut începând din ultima lună de sarcina cu bebe 2 și, desigur, în primele luni după naștere, deși eram deja acasă.
Acest proiect este unul mic, prin alegerea mea, pentru a fi cât mai ușor de gestionat cu resursele mele de timp și care nu generează profit prin natură lui. Astfel, oricum nu mi-ar permite să îmi asigur un venit numai din el. De aceea, am decis să reinvestesc mereu tot în dezvoltarea spațiului și transformarea lui pentru a deservi cât mai bine scopul inițial și obiectivele sale de a promova educația în familie, principiile formării atașamentului securizat și menținerea copiilor în familie până la cel puțin 3-4 ani, în funcție de necesitățile familiei și dorința copilului.
Cum reacționează părinții la atelierele senzoriale? Mulți au o problema cu copilul să nu se murdărească, să nu împrăștie mâncare etc
Așa este, sunt și din categoria aceasta, însă pe aceștia îi vedem mai rar. Tind să se excludă singuri după prima vizită sau vin doar o scurtă perioada înainte de grădi.
Ceea ce facem noi la nivel de activitate nu este foarte diferit ca structura față de ceea ce se întâmplă la grădiniță. Avem și noi activități structurate, deși poate cu o libertate mai mare de alegere a ritmului de implicare a copilului în activitate. Avem gustare de fructe și parte de joacă liberă la fiecare ședință. Diferența constă însă, în accentul care se pune pe relația din cadrul familiei și dinamica nouă care se crează și în exteriorul cuplului părinte-copil.
Familiile care vin cu frecvență ridicată conștientizează rolul acestor activități în viață lor și dezvoltarea armonioasă a copiilor lor și acest lucru ne bucură tare. Acestea ne dau forță!
De ce consideri că este importantă joacă senzorială la copiii de 1-3 ani?
Copiii se joacă. Joacă este în natură lor și e bine și sănătos să fie așa. Joaca senzorială și asigurarea acestei libertăți de explorare a mediului înconjurător, cu materiale comestibile, non-toxice și sigure, alături de părinte sau un îngrijitor dedicat, crește încrederea în sine, nivelul de autonomie al copilului și de stăpânire a mediului înconjurător, oferă cunoștințe și experiențe variate, îmbunătățind motricitatea grosieră sau fină, stimulând creativitatea și imaginația.
Grupele noastre sunt mixte în general și de aceea 1-3 ani, însă consider că o stimulare senzorială adecvată poate face foarte mult bine și bebelușilor și am trăit această experiență cu ambii copii și poate merge până la vârste mai mari. Chiar și la vârste mai mari copiii au perioade puternic senzitive.
Cred cu tărie în beneficiile educației timpurii și o voi susține mereu.
În privința atelierele de pregătire pentru grădiniță “Merg cu drag la grădiniță”, cât consideri că ar trebui să vină la ateliere un pitic că să-l ajute cu adevărat? Să se obișnuiască cu ritmul unei dimineți la grădiniță?
Cred că minim 6 luni, însă depinde de fiecare copil în parte. Fiecare are ritmul lui în funcție de temperamentul fiecăruia și de atitudinea mamei față de întregul moment. Relaxarea părinților este foarte importantă!
Aceste ateliere consider că au un rol determinant și cu privire la acest aspect. Transferul de emoție se face și este cât se poate de real. Apoi este important pentru copii să deprindă rutina cu tot ceea ce înseamnă ea: trezit la oră fixă, plecat de acasă, participare la activitate, la gustare, la joacă liberă și socializare cu cât mai multe acțiuni desfășurate singur.
Avem și o parte din activitate dedicată lecturilor de grup cu povești alese special pentru dezvoltarea și consolidarea abilităților sociale în micile colectivități sau chiar despre mersul la grădiniță.
Pe lângă ateliere și piese de teatru, La Podul Lui Sfredeluș se pot organiza și petreceri aniversare?
Da, se poate. Nu este o practică frecventă, însă ne ajută foarte mult la susținerea activității în perioade mai grele, în care nu sunt foarte mulți copii din cauza vremii sau alte conjuncturi nefavorabile.
Organizăm activități cu copiii, practic acestea desfășurându-se că niște ateliere obișnuite, ceea ce ne ajută și în partea de promovare, ajungând cu acest proiect la cât mai mulți părinți și copii.
Nu am investit în promovare plătită cu excepția postării ocazionale a evenimentelor noastre pe un site dedicat de evenimente pentru copii. Consider că experiență plăcută a părinților și copiilor care au participat la atelierele noastre este cea mai bună recomandare și am avut până acum o creștere organică și sănătoasă alături de oameni care ne iubesc și ne recomandă mai departe.