De ce am ales să-mi dau copiii la grădinițe diferite?

Este ora 7 si 15. Mă duc să trezesc copiii ca să putem avea timp să ne îmbrăcăm, să mâncăm și să plecăm înainte de 8. Chiar și cu 5 minute înainte de 8 și suntem bine. Facem 5 minute până la grădinița lui Andrei, apoi încă 45 de minute până la grădinița domnișoarei Emily.

Da, copiii mei sunt la două grădinițe diferite și așa începe viața noastră în fiecare dimineață de 3 luni de zile. 

E mai simplu când Hubby este acasă. Atunci o duce el pe Emily în drum spre serviciu și eu rămân doar cu Andrei pe care îl duc și-l aduc cu bicicleta, iar asta în sine este o plăcere 🙂

Diferența între grădinițe nu se rezumă doar la faptul că Andrei nu a împlinit 3 ani și deci a trebuit să-l dau la privat. Continuă cu pedagogia aleasă… Emily este la Waldorf, Andrei este la Montessori, iar asta cred că este cel mai bine pentru fiecare.

Acasă e un fel de Elveția, nici Waldorf, nici Montessori, ci un mediu comun din care au ocazia să învețe unul de la celălalt.

Decizia de a-i da la grădinițe diferite a venit cu mult înainte să se nască Andrei, cam de pe vremea când era încă în plan. Motivul este foarte simplu:

Ne-am dorit ca fiecare dintre ei să aibă ocazia să se dezvolte individual și nu sub influența celuilalt! 

Încă de când a apărut Andrei în familia noastră am fost hotărâți să nu o facem pe Emily responsabilă în vreun fel de starea lui. Nu i-am cerut să-l urmărească sau să aibă grijă de el, nu i-am cerut să fie înțelegătoare și să-i dea jucăria pentru că e ea mai mare… nope, nimic din toate astea. I-am privit pe amândoi că pe 2 copii care sunt și nu i-am pus pe nicio scară ierarhică. Fiecare este responsabil pentru propriile fapte. Pe când, dacă ar fi mers la aceași grădiniță, având în vedere grupa mixtă de 3-6 ani, Emily ar fi prins ultimul ei an de grădiniță alături de el și sigur ar fi fost cea ”responsabilă” de el, doar e sor-sa nu?

Toți copiii sunt diferiți așa că, de ce i-aș trata la fel?

Cum am ajuns la concluzia ca au nevoie de pedagogii diferite?

Păi, i-am urmărit zi de zi de când s-au născut.

Am văzut cât de diferiți sunt.

Am văzut care sunt jocurile preferate și modul de a interacționa unul cu celălalt.

Și după toate astea, știind deja cum este Waldorf, care sunt activitățile și abordarea, am ajuns la concluzia că Waldorf nu este potrivit pentru Andrei. Totuși, asta nu însemna că Montessori este. Ca să ne testăm teoria, am început niște ateliere de adaptare la grădiniță, la Kindi Montessori. Timp de 2 luni, Andrei a mers de două ori pe săptămâna câte o ora la Kindi, într-un mediu Montessori și l-am văzut cât de mult îi priește și cât de repede s-a adaptat mediului.

La polul opus, de fiecare dată când mergeam cu el să o iau pe Emily de la grădiniță și intram împreună în sala unde este grupa Emilușei, se încorda instant și nu voia decât foarte greu să se desprindă de mine. Concluzia mea a fost că jocul liber din Waldorf, nu l-a prea atras, ba cred ca era puțin prea multă agitație. În schimb claritatea și aerisirea din mediul Montessori erau perfecte pentru el.

De ce am ales să-mi dau copiii la grădinițe diferite?

În loc de concluzie

După 3 luni de mers la grădinițe diferite, văd cât de frumoasă este Elveția de acasă. Emily începe încet, încet să-și ducă jucăriile la loc după ce termină cu ele, așa cum face și Andrei. Andrei a început să o imite pe Emily în numeroasele ei jocuri de rol chiar și când nu mai e ea prin preajma. Vorbesc amândoi de parcă ar fi doi adulți, folosind compromisuri și negocieri, mulțumesc și te rog… bine… să nu exagerăm , doar în 60% din timp, dar chiar și așa… 😀

Grădinița/ școla/ liceul e un loc unde copilul învață să fie el, să se descopere, să-și testeze limitele lui și ale celorlalți, să învețe cum se construiesc relațiile sociale și cum se poate descurca singur în situații de criză… de la cine i-a luat jucăria până la ”hai să chiulim!”. Dacă ar avea sprijinul fratelui/ surorii raportul de forțe s-ar schimba cu siguranță. Poate s-ar baza de frate/ soră să-i poarte ”bătăliile”, poate ar rămâne lângă fratele/sora mai mare ca un mic executant fiindu-i teamă să se desprindă sigur/ă, poate s-ar certa ca se simt agasați și sufocați de frate/soră etc

Cred că e mai bine că frații să revină acasă după grădiniță/ școală/ liceu entuziasmați și nerăbdători să-și povestească întâmplările, decât deja plictisiți unul de celălat și într-o continuă competiție.

Imi place casa noastră neutră ca Elveția, e tare frumos aici. 

grădinițe diferite

Ca o recomandare

Uitați-vă bine la copiii voștri! Priviți-i cu adevărat! Observați care sunt trasaturile lor înnăscute și cum le puteți cultiva mai bine. Astfel luați cea mai bună alegere pentru fiecare în parte, nu doar pentru economisirea timpului de dimineață!

Nu e ușor să alergi între două grădinițe. Să fii atentă la evenimentele fiecăruia. Să ții minte regulile diferite. Dar dacă la finalul zilei te uiți la puii tăi și vezi fericirea pe chipurile lor atunci când își povestesc fiecare ziua la masa de seară, atunci poate că tot efortul a meritat!

Cititi si continuarea, Emily si metoda Waldorf


Ne vedem pe 20 mai, da?

De ce am ales să-mi dau copiii la grădinițe diferite?

Ada Chindea

Eu sunt Ada, mamă și o femeie îndrăgostită de oameni și culori și am pornit această comunitate în 2013 în anul în care și eu am devenit mamă. Astăzi, sunt coach transformațional și mă bucur să-mi trăiesc visurile alături de copii, vizitând lumea în timp ce formez noi comunități în cadrul cărora ghidez oamenii să-ți (re) descopere culorile adevarate și astfel să-și trăiască visurile AZI și nu într-o zi.

6 Comments
  1. Hello! This is kind of off topic but I need some advice from
    an established blog. Is it hard to set up your own blog?
    I’m not very techincal but I can figure things
    out pretty quick. I’m thinking about setting up my own but
    I’m not sure where to begin. Do you have any ideas or suggestions?

    Cheers

    1. I am sorry for replying so late but here is my two cents about your question. The easiest answer is just start. Start with writing your thoughts on a Facebook page if you find it easier or just open a WordPress blog. There are a lot of tutorials put there and they can help you every step of the way. Keep in mind to write authentically and from the hart and people will surely resonate with what you have to say. You can send me an email anytime to talk more about this.
      And remember, Just do it!

  2. Degeaba îi analizezi pe fiecare dacă nu Îți permiți o educație la privat.Cred ca toti părinții vor ce e mai bun prieten copii lor, din păcate nu toți ne permitem.

    1. Educatie buna nu gasesti numai in sistemul privat. In plus, sunt copii care rezoneaza cel mai bine in abordarea clasica. In articol nu indemn la a da copilul catre un sistem privat neaparat sau chiar alternativ, ci catre un sistem care sa i se potriveasca. Ca idee, Waldorf este de stat de la gradinita si pana la liceu, Stept by Step mai tarziu ca scola este de stat, iar daca nu ma insel exista chiar si o cresa in sistem finlandez care este de stat. Optiuni exista. Eu doar am vrut sa subliniez ca nu toti copiii sunt la fel si atunci nu trebuie tratati la fel.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.