Nu-ți fie teamă să donezi sânge, e mai simplu decât crezi!

Corpul uman este tare fascinant, m-am convins de asta dupa ce am ramas insarcinata.

Pana atunci recunosc ca mi-am cam ignorat corpul si forta lui. Nu m-am mai gandit dincolo de a fi un suport frumos pe care sa stea toate rochitele, fustitele si pantofii mei colorati, pana cand am ramas insarcinata. Abia atunci am realizat cam cat de fascinant este corpul uman. Am realizat ca are puterea sa creasca un alt om in interior si apoi sa-i faca loc sa iasa in lume in siguranta. Are puterea sa creeze mancare pentru puiul de omul creat inca din primele momente de viata si sa-i ofere exact ce are nevoie in functie de momentul zilei, transformarile prin care trece copilul sau chiar in functie de starea de sanatate a copilului. Iar printre cele mai mari super puteri pe care le are corpul uman este puterea sangelui care poate salva viata a 3 oameni si asta doar stand pe un scaun si strangand o minge in mana.

In acelasi timp, fiecare din aceste superputeri ne sperie si asta e perfect normal.

Nu e putin lucru sa creasca un alt om in tine, sa devii responsabil pentru felul in care creste in burtica. Sa stii ca daca tu cazi, acea cazatura il va afecta si pe el, mai mult sau mai putin.

Nu e usor sa stii ca tot ceea ce mananci poate afecta puiul tau in timpul alaptarii, poate sa-i provoace gaze si dureri de burta, sau poate sa-i provoace chiar reflux. Sau gandul ca atunci cand mergi sa donezi sange ai putea sa lesini. Nu e usor sa traiesti cu lucrurile astea, ba chiar sunt de-a dreptul infricosatoare.

Totusi, cat de bine e acel moment cand nu ti-ai mai simtit puiul miscand in burtica si iti inchizi ochii, pui mana pe burta si il strigi pe bebe in gand ”Hai puiule, da din piciorute, mami e ingrijorata” si brusc… simti o mana sau poate un picior, dar in momentul ala realizezi ca dincolo de teama, voi doi sunteti o echipa.

Simti multa presiune pe tine, atunci cand alaptezi si te temi sa mananci varza ca poate are gaze cel mic la noapte sau poate se irita la fund de la sucul de portocale pe care l-ai baut de dimineata. Apoi apare primul dinte si tot ceea ce-l calmeaza pe cel mic si tot ceea ce-si doreste intr-o zi este laptele matern, care brusc se transforma si contine toti nutrientii de care cel mic are nevoie, iar cand vezi ca il lasa durerea de dinti si poate sa adoarma linistit, te simti iar ca un super erou.

La fel este si in cazul donarii de sange, sau cel putin asa a fost pentru mine. 

Decizia de a dona sange nu a fost greu de luat, imi doream sa pot face asta de cativa ani de cand tatal unei prietene a avut nevoie pentru o interventie chirurgicala. Totusi, pe masura ce se apropia ziua donarii tremura sufletul in mine. Daca sunt prea slabita si nu voi putea dona? Daca voi lesina cum mi s-a intamplat in clasa 7-a ? Eram entuziasmata si ingrozita in acelasi timp.

De fapt toate acestea sunt temeri nefondate bazate pe lipsa de cunoastere a procesului efectiv. Asa ca astazi va povestesc care este desfașurarea procesului de donare de sânge din momentul intrarii in Centrul de donare si pana la iesire.

In primul rand nu mergi la donare nemancat. Ba chiar e indicat sa ai un mic dejun sanatos si indestulator, doar ca fara grasimi. Poti chiar sa bei si o cana de cafea si un suc natural. In plus, eu mi-am mai luat in geanta o banana si o ciocolata, pentru orice eventualitate.

Daca mergi sa donezi direct la Centrul de Transfuzii exista posibilitatea sa stai cateva ore acolo. Atunci cand eu am donat sange, am intrat la 11.30 in Centrul de Transfuzii si am iesit pe la 13.

Primul pas este completarea fisei cu informatii personale. Adresa, Telefon, numele parintilor plus un chestionar in care trebuie sa raspunzi sincer la intrebari legate de istoricul intim, de numarul partenerilor avuti in ultimele 6 luni, despre interventii chirurgicale si tatuaje etc.

Pasul 2 este inregistrarea cererii de donare unde te intreaba inclusiv daca donezi pentru cineva anume sau nu. Acesta fiind de fapt unul dintre motivele pentru care mi-am dorit ca de ziua mea sa fac acest eveniment caritabil cu donare de sange, pentru ca, procentul de oameni care vin sa doneze pentru cineva anume este mai mare decat procentul oamenilor care vin sa doneze din spirit civic.

Pasul 3 este consultul medical unde te intreaba legat de starea ta de sanatate, daca ai mancat in dimineata respectiva, daca te-ai odihnit bine noaptea precedenta si apoi ti se ia tensiunea care trebuie sa fie intre 100 şi 180 mmHg.

Pasul 4: testarea nivelului hemoglobinei prin prelevarea de sange din varful degetului si analizarea acestuia pe loc. Pentru a dona, femeile trebuie sa aiba valori intre 12,5 si 17,5, iar la barbati intre 13,5 si 19.5. Aici eu m-am blocat duminica atunci cand am mers la donare. Nivelul era de doar 12,3. Nu mult sub limita, dar destul incat sa nu pot dona pentru o luna de acum inainte. Recomandarea a fost sa mananc mai multe alimente bogate in fier si sa ma odihnesc mai bine.

Pasul 5: donarea efectiva de sange. Fie ca se face la Centrul de Transfuzii, fie ca este intr-un punct de colectare mobil sau la un alt tip de eveniment, desfasurarea este urmatoarea: vei fi invitat sa te asezi pe un pat care are spatarul inclinat la aproximativ 30 grade si nu ai voie sa intri cu telefonul mobil, eventual il lasi in geanta sau pe un scaun.Ti se arata trusa de transfuzie care este sigilata, apoi ti se va monta aceasta trusa. In timp ce sangele deja este colectat, se vor umple si alte 3 eprubete separate care se trimit pentru analize suplimentare. In cele 8 minute in care donezi sange, esti invitat sa strangi in mana din cand in cand o bila din burete.

Iti recomand sa folosesti aceste 8 minute sa stai putin cu tine si sa realizezi ceea ce faci, donezi sange pentru a oferi altor 3 oameni mai mult timp in viata.

Pasul 6 si cel mai important: dupa donare acorda-ti timp sa te refaci!

Mai stai 5 minute intins daca te ajuta, fara sa te gandesti ca tu esti ”ditamai barbatul in forta”. Dupa ce iesi din incaperea de donare, gaseste un scaun si mai stai 5 minute ca sa te rehidratezi cu un pahar cu apa.

Acorda-ti timp sa realizezi super puterea ta, minunea facuta de corpul tau. In timpul asta, in interiorul tau, rezervele de sange au inceput deja sa se refaca!

Esti bine si datorita tie si alti 3 oameni vor fi putin mai bine!

Cam asta se intampla atunci cand donezi sange si sper ca acum cand vizualizati procesul sa nu mai fie la fel de infricosator.

Eu am sa te astept duminica, pe 20 mai, de ziua mea sa salvam vieti impreuna! Iti promit ca la final, am sa te astept cu un suc de portocale proaspat si niste biscuiti pentru un boost de energie si am sa te conduc catre canapele din hol ca sa te odihnesti.

Nu-ți fie teamă să donezi sânge, e mai simplu decât crezi!

Conditii pentru a putea dona sange:

  • vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani
  • greutate peste 50Kg femeile si peste 60 kg barbatii
  • puls regulat, 60 -100 bătăi/minut.
  • tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg
  • să nu fii suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale
  • femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală
  • să nu fi consumat grăsimi in ultimile 48 de ore sau băuturi alcoolice cu cel puţin 72 de ore înaintea donării
  • sa nu fii sub tratament pentru diferite afectiuni: hipertensiune,boli de inima,boli renale,boli psihice,boli hepatice,boli endocrine
  • sa fie odihnit, minim 6 ore/ noapte inaintea donarii

Precauţii de urmat după donarea de sânge:

  • hidratarea imediat dupa donare
  • evitarea fumatul în primele 2 ore postdonare
  • şofatul prelungit
  • sporturile violente, ciclismul, nataţia
  • orice situaţie care are risc de cădere
  • expunerea solară

Beneficiile donarii de sange:

  • se reduce riscul aparitiei bolilor de inima, a bolilor de ficat si a cancerului
  • Prin donarea de sange stimulezi productia de sange nou.
  • De fiecare data cand donezi sange arzi aproximativ 650 kcal.
  • Atunci cand donezi sange accelerezi vindecarea ranilor.
  • Donarea de sange previne imbatranirea prematura.

Drepturile donatorului de sange:

  • 7 (şapte) tichete de masă în valoare de 9,56 lei/tichet;
  • o zi liberă de la locul de muncă/învăţământ în ziua donării;
  • reducere de 50% la abonamentul lunar pe RATB şi Metrorex.

Pentru orice intrebari aveti despre procesul de donare va astept comentariile la acest articol sau pe e-mail la ada@ceaicumamici.ro

Sper sa ne vedem in numar cat mai mare duminica pentru ca nu trebuie sa fii doctor ca sa salvezi o viata!

Imaginea este realizata de catre Ruxandra Scripcariu – Visual Storytelling  in cadrul campaniei #HaiCuMine organizata de @Oana Brătilă

Ada Chindea

Eu sunt Ada, mamă și o femeie îndrăgostită de oameni și culori și am pornit această comunitate în 2013 în anul în care și eu am devenit mamă. Astăzi, sunt coach transformațional și mă bucur să-mi trăiesc visurile alături de copii, vizitând lumea în timp ce formez noi comunități în cadrul cărora ghidez oamenii să-ți (re) descopere culorile adevarate și astfel să-și trăiască visurile AZI și nu într-o zi.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.