Educație SEXuală pe înțelesul copiilor și al părinților

Prima oară când am început să mă interesez despre acest subiect a fost în martie 2014 când am început să pregătesc o nouă întâlnire La Ceai cu Mămici – Sexualitatea la copii.

Atunci Emily abia împlinea 1 an. Majoritatea ar fi spus că e prea devreme să-mi pun asemenea probleme, mai avem până la discuții de sex. Totuși Emily deja își descoperise părțile intime, iar eu nu știam cum să-i vorbesc despre asta.

Metodă bunicilor, a părinților noștri ar fi fost să-i dea peste mâna, să-i spună ”Nu e voie!” ”Rușine!” Așa mi s-a spus și mie, dar eu nu aveam de gând să-i spun asta copilului meu. Nu e nimic rușinos la corpul nostru, dar trebuie să știm cum să vorbim despre asta pentru că uneori, prea multă informație strică.

În 2014, singurele care țineau asemenea ateliere cu părinții, despre sexualitatea copiilor erau, Ioana Agachi și Nicoleta Căpraru, psihoterapeute centrate pe persoană, adică Eu, părinte ghemotoc. Au venit la întâlnirea noastră și ne-au luminat.

Apoi, am citit și cartea lui MEG HICKLING, ”Ce le spunem copiilor și adolescenților despre sex” care m-a ajutat să mai acopăr câteva goluri.

Iată pe scurt câteva repere după care ne-am ghidat noi până acum:

  • Educația sexuală începe cu denumirea corectă a părților genitale și de la vârste foarte mici. Așa cum îi învățăm să spună mâna și picior, trebuie să știe și ce au între picioare. Băieții au penis și fetele au vulva. Acestea sunt denumirile științifice și acestea ar fi cel mai corect de folosit. O perioadă, noi am folosit termenul de ”fofoloancă” pentru că nici noi nu am fost pregătiți de la început să acceptam varianta corectă, dar pe parcurs, am mai citit, ne-am educat si am corectat 🙂
  • Apoi e foarte important să stabiliți faptul că nimeni nu are voie să-i atingă la părțile intime, iar dacă se întâmplă să va spună. Nici măcar frații nu au voie. Această completare , noi am învățat-o din practică. După ce a venit Andrei, Emily era foarte curioasă de faptul că el este diferit de ea așa că avea tendința să îl atingă de fiecare dată când îl schimbam. I-am explicat de câteva care sunt diferențele între ei, i-am explicat pe unde iese pipi la el si la ea și apoi s-a terminat cu curiozitatea.
  • Apoi răspundeți la întrebări pe măsură ce apar, dar răspundeți sincer! Nu îi ajută cu nimic să creadă că frățiorii sau surioarele vin în zbor aduși de berze călătoare, oricât de amuzant ar fi filmul. Nu îi ajută nici să-i amânați pentru când vor crește mai mari pentru că niciodată nu este un moment oportun pentru a vorbi despre sex. Răspundeți cât mai simplu și fără detalii excesive. Iată câteva exemple cu care ne-am confruntat noi.
    1. Întrebări legate de sarcina și naștere. Prima a fost despre cezariană. I-am explicat că în mod natural copiii ies prin vagin, iar când nu se poate așa, se face o tăietură sub burtică pentru a ieși bebe. Tăietură pe care a văzut-o la mine. Tot în aceași perioada m-a întrebat cum ies copiii din burtică și i-am explicat că se împing cu picioarele și ies mai întâi cu capul, cu mâinile și apoi cu picioarele. A-de-vă-rul! Nici nu m-a mai întrebat altceva.
    2. Ce sunt prezervativele – fiind la supermarket, a văzu la casă cutiile cu prezervative, toate colorate frumos, chiar lângă gumele de mestecat și ne-a întrebat. I-am răspuns că acelea sunt prezervative și le folosim atunci când nu dorim să facem copii. Și gata și acest subiect. A întrebat, a aflat, caz închis 🙂
    3. Ce este în interiorul vulvei? Asta a fost puțin mai complicată. Am căutat câteva cărți să-i pot arată o imagine pe care să o poată înțelege, dar nu am găsit. Până la urmă i-am arătat chiar la ea, prin intermediul unei oglinzi. I-am explicat pe unde face pipi și pe unde ies copii și gata. A văzut, a aflat, a trecut la alte informații despre univers.
  • Atunci când copiii își descoperă organele, de cele mai multe ori la baie apelați tot la adevăr și repetați. Fără să-i dați peste mâna sau să-l rușinați despre acțiune.  Andrei a început să-și tragă de penis de când a început să stea în fund. Mi se părea extrem de dureros. Conform a ceea ce am citit, am insistat să-i explic că ar fi bine să se oprească, deoarece se rănește și nu e foarte sănătos. Îi repetăm că acela este penisul lui, îl folosește să facă pipi și nu este sănătos să tragă de el. Cu multă răbdare și insistență a înțeles și și-a concentrat atenția pe jucăriile din baie. La Emily nu a fost cazul, poate pentru ca organele genitale ale fetelor nu sunt in exterior, nu au această nevoie. Cel puțin noi nu ne-am lovit de ea.

Așa cum află despre lumea înconjurătoare e normal să vrea să afle și despre propriul corp.

Eu încă mai am de învățat cum să le vorbesc copiilor despre sex. De fapt, abia de acum vor începe întrebările grele. Amceva emoții la gândul următoarei întrebări despre prezervative… ”Cum se folosesc?” Momentan am răspuns la ceea ce am fost întrebată, n-am dus-o mai departe, dar nici nu cred că aș fi pregătită să răspund coerent.

Din acest motiv voi merge la conferință ”Educația sexuală la copii și preadolescenți”, organizată de Ioana Chicet Macoveiciuc, care va avea loc în 2 săptămâni, pe 19 Mai  la Hotel Sheraton.

Avem nevoie de educație sexuală de la vârste cât mai mici, adaptată pe înțelesul copiilor. Mai întâi doar despre organe și cum se denumesc științific. Apoi la școală despre funcțiile lor și cum se manifestă, mai ales când încep transformările hormonale. Și într-un final efectiv despre sex și protecție. Educația sexuală nu înseamnă doar informații despre sex!

Va invit și pe voi să veniți! Acolo veți află cu siguranță tot ceea ce trebuie să știți pentru a discuta cu copiii despre sex la orice vârstă și cum puteți face față oricărei întrebări. Costul unui bilet este de 120 lei și este bine să veniți în cuplu, de multe ori tații sunt mai reticenți la aceste informații, mai ales tații de fete adolescente.

Haideți la conferință să nu mai lăsăm să se ajungă iarăși la un concurs de miss boboc în care proba eliminatorie să fie cea cu banană, va rog!

Educație SEXuală pe înțelesul copiilor și al părinților

foto:Michael Prewett

Ada Chindea

Eu sunt Ada, mămică de doi, blogger și cea mai nouă pălărie este cea de life coach. În 2013 eram însărcinată în 8 luni și am început să construiesc comunitatea ”Ceai cu Mămici”. Ceea ce a început cu evenimente de socializare între mame, cu interese și experiențe comune, s-a transformat, în timp, în locul unde imi doresc să ofer cititoarelor mele instrumentele necesare dezvoltării noastre ca mame, ca soții,ca prietene și în primul rând ca femei gata să înfrunte orice provocare, fie că e vorba de o întâlnire la joacă și socializare, un tantrum sau redescoperirea de sine.

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.