De când am rămas insarcinată am avut două dorințe majore: să nasc natural fără ruptură de perineu si să-mi schimb alimentația ca să evit constipația și eventualele neplăceri după naștere, frica de așa zișii hemoroizi. Cea de-a doua parte am rezolvat-o foarte repede, mi-am schimbat complet alimentația. Rămăsese prima parte, pentru care trebuia să mă documentez temeinic. Cum dorința mea era să nasc acasă liber fără nici o intervenție medicală, trebuia să știu foarte bine ce am de făcut ca să nu mă rup și să previn epiziotomia.
Am început să caut informații pe internet, pe site-urile de afară, să mă documentez. Am găsit foarte puține informații despre acest lucru și despre ce ai putea face ca să-ți tonifici musculatura perineală, în condițiile în care mie mi se părea ceva de bun simț deoarece citisem câteva informații inainte, așa ca orice femeie care vrea să aibă o viață sexuală mai mult decât ok, ce poți face și cum. Singurul lucru pe care îl știam era ca dimineața la toaletă să te ții câteva secunde în momentul când urinezi apoi să dai drumul și să repeți acest lucru de 2-3 ori.
Și uite așa începe povestea mea și legătura magică care s-a înfiripat între mine și Epi-no.
Norocul meu a fost că la centrul de pregătire pentru naștere, Active Center, unde am participat la consultații am aflat ce poți face ca să te ajute să ai un perineu elastic și tonifiat. Am înțeles că tonifierea musculaturii pelviene reduce semnificativ necesitatea unei epiziotomii, iar riscul rupturilor se reduce semnificativ. Mușchii pelvieni trebuie antrenați tot timpul nu doar înainte de naștere, ca să ai o viața sexuală sănătoasă, să nu ai probleme în incontinența urinară și apoi la menopauză.
Practic musculatura pelviana se întărește prin: exerciții Kegel, masaj perineal și Epi-no. Toate aceste trei metode oferă elasticitate planșeului perineal. Musculatura perineală poate fi comparată cu o “şa”, cu un “hamac” care inconjoară uretra, vaginul și anusul.
Și cum întotdeauna am vorbit din experiență și cum mi s-a întâmplat mie, eu am facut așa: Am început cu exercițiile Kegel, timid, nu am putut să fac diferența între cei 3 mușchi decât foarte târziu după exerciții repetate. Făceam exerciții chiar și în metrou stând pe scaun în drum spre birou. Acum îmi dau seama că număram în gând și poate mai făceam câte o grimasă, din acest motiv se uitau și oamenii ciudat la mine J.
În primul rînd trebuia să conștientizez cei 3 mușchi, apoi să-i contract pe rând numărând până la 8 și înapoi, iar ultima dată îi contractam pe toți odată. (inspiram, contractam mușchii și strângeam pumnul. Mențineam contractura atât cât îmi permitea respirația. Sau expiram, contractam mușchii și strângeam pumnul. Eu am preferat a doua metodă pentru că am controlat-o mult mai bine). Asta am făcut în fiecare seară în pat înainte de culcare, câte 10 minute. Știu ce o să spuneți: e nebună! Este foarte greu, dar, credeți-mă, merită până la capăt. Să vedeți după aceea ce bine vă simțiți în timpul expulziei, dar mai ales după naștere, în timpul actului sexual.
Practic este un balonaș de silicon în formă de 8 care se poate umfla până la marimea unui cap de copil, conectat la un cadran gradat care oferă posibilitatea să apreciem dacă perineul este slab sau nu. L-am folosit în fiecare seară, îl umflam în mine, ca și cum luam tensiunea si faceam exercițiile Kegel cu balonașul în mine, contractam și relaxam câte 10 secunde apoi relaxam și o luam de la început timp de alte 10 secunde. Dacă am simțit ceva care m-a jenat îl slăbeam un pic, îl dezumflam până la momentul când mă simțeam confortabilă cu el. Da, știu sunt multe detalii tehnice, este un pic horror la început așa când citești ce trebuie să faci și te mai gândești și cum un balonaș te poate ajuta când maăbdare cu mine i degrabâ te gândești că ar putea răni copilul. Ideea e că dacă nu-l aveam pe D lângă mine care să aibă rși să-mi explice a mia oară că totul este spre binele meu și al copilului, nu reușeam.
Am invatat sa ne jucăm cu el împreună. Am participat amândoi la această operațiune, întâi cu reticență apoi cu încredere că voi reuși. Abia așteptam să ajungem acasă să testăm dacă mai pot umfla încă un cm.
După saptamîna 30 de sarcină nu am mai făcut exercițiile cu el ci doar îl umflam și îl țineam cât de mult puteam înăuntru. Am dilatat balonașul progresiv cate un cm/zi, fără să forțez. Ideal e să poată fi ținut 10 minute în vagin. Foarte usor, tot fără să forțezîl trăgeam afară.
Folosind Epi-no conform instrucțiunilor, am ajuns să umflu balonul 8 unități (cm) pe grila de măsurare. Eram tare fericită, dar și plină de speranță că voi ajunge la 10 unități fără probleme în travaliu. Eh, la 10 nu am ajuns, dar nici nu am avut vreo fisură.
Am continuat cu masajul în jurul celei de-a 34 săptămâni de sarcină. Deși este indicat să îl faci zilnic, timp de 10 minute, eu nu l-am făcut zilnic. Pozitia în care trebuie să stai este ușor întinsă pe spate, cu picioarele depărtate. Se masează partea de jos a canalului vaginal înainte și înapoi, trăgând ușor de țesut către exterior, așa cum capul copilului îl va împinge în timpul expulziei.
Și uite așa, cu ajutorul unei singure persoane, care din fericire importă dispozitivul din străinătate, am reușit să am un perineu intact la naștere și să aflu cât de importante sunt exercițiile pentru tonifierea acestuia.
Va doresc sa aveti o nastere cat mai usoara si ssa se termine cu perineul intact!
Epi No il puteti achizitiona de aici:
Sunt Cherie Libellule (Andreea), mamica de 2 ani a unei libelule zglobii si cu personalitate. De ceva vreme, mai precis de cand mi-am intalnit partenerul, cochetez cu un alt fel de a trai, pe care il consider foarte natural si sanatos pentru noi.
In primul rand sunt mama full-time si ma procupa sa-mi hranesc cat mai sanatos cu putinta familia. Traiesc clipa, traiesc in prezent si ma bucur de viata asa cum vine ea pentru ca principiul dupa care am functionat intotdeauna este ca absolut nimic nu este intamplator.
Sper sa va incant cu povestile mele despre cum ne traim noi viata si ce ne place sa facem cel mai mult, despre intamplarile prin care trecem si nu in ultimul rand despre acel stil de viata pe care noi il consideram sanatos.