Călători în România: 2 zile în Gorj

Gorj, județul din Oltenia, care a dat României nume importante în istorie, recunoscute pe plan internațional:

  1. Constantin Brâncuși (n. 19 februarie 1876)- sculptor
  2. Ecaterina Teodoroiu (n. 15 ianuarie 1894) – eroină națională, sublocotenent, a murit în bătălia de la Mărășești, în primul război mondial. Avem monument dedicat ei și în Brăila, lângă liceul unde am învățat
  3. Maria Lătărețu (n. 7 noiembrie 1911) – privighetoarea Gorjului sau Ella Fitzgerald a României, cum era considerată de către Johnny Răducanu.

Călători în România: 2 zile în Gorj

Mini-vacanța de Mica Unire a noului an (iepure de apă, în zodiacul chinezesc), ne-a găsit în Târgu Jiu, capitala județului oltenesc Gorj.
Târgu Jiu, recunoscut în primul rând pentru ansamblul monumental Calea Eroilor, este un orășel cochet și cu o liniște aparte, liniște pe care o au orașele mai mici. Cu toții avem nevoie de această liniște și resetare de la viața destul de agitată (cred eu) și mereu pe fugă a Bucureștiului.

Călători în România: 2 zile în Gorj

Traseul pentru 2 zile, alături de un copil de 10 ani, pe timp de iarnă a fost următorul:

  1. Ziua 1 :
    • Mănăstirea Tismana, Cheile Sohodolului, casa-muzeu a lui Constantin Brâncuși și Târgu Jiu
  2. Ziua 2:
    • Pădurea colorată, mănăstirea Polovragi, peștera lui Săbăreanu, Peștera Polovragi, cheile Oltețului, Peștera Muierilor. Tot pe acest traseu vă puteți opri la casa-muzeu Maria Lătărețu, dar și la casa răsturnată de la Ponoarele (500 m de pădurea colorată)

Am pornit din Târgu Jiu cu prima oprire la mănăstirea Tismana (sec XIV). Îmi doream de foarte mult timp să ajung și mă bucur că am putut merge la începutul anului. Este acolo o liniște și pace, pe care sigur le vei simți și tu, drag călător.

Ce mi-a atras cel mai mult atenția ?

Mirosul divin de miere al lumânărilor. Am vrut să cumpăr lumânări mai groase și mai lungi pentru acasă, dar nu aveau decât mici. În schimb, de la magazinul mănăstiresc am cumpărat câteva leacuri produse artizanal, de către măicuțele mănăstirii. Drumul este ușor, se poate parca mașina fix la intrarea în mănăstire.

După Tismana, am oprit în Hobița, localitatea unde s-a născut marele Constantin Brâncuși. Am vizitat casa în care a trăit alături de ceilalți 5 frați și 1 soră. O casă bătrânească (fiesc!) cu trei camere, fiecare destinată unei activități:

  1. somn (toți dormeau laolaltă de-a latul camerei)
  2. bucătăria
  3. camera cu ustensile, inclusiv războiul de țesut.

Crama de unde chiar și la Paris își aducea vinul și țuica proprie, era și ea deschisă vizitării. Sa aveti cash pentru bilete.

19 februarie este declarată ziua Brâncuși.

Călători în România: 2 zile în Gorj

Ultima oprire a primei zile a fost traseul pe cheile Sohodolului. Am lăsat mașina la intrare, unde este semn că este interzis cu mașina între anumite perioade. Cu această ocazie am aflat că pe chei, unul dintre animalele la care trebuie să fim cu mare băgare de seamă este …vipera cu corn. Big wow !

Peștera de la nară a fost cu siguranță punctul de atracție pentru mine.

Drumul până acolo durează aproximativ 20 de minute la pas lejer. Desigur că ne-a luat vreo 30-40 minute, pentru că am mers super lejer și am admirat pietrele și peșterile din stânci. O mică biserică (Sf. Nectarie ) este amenajată într-o peșteră. Se urcă pe scări, nimic dificil sau anevoios. În peștera de la nară am putut intra puțin, pentru că apa se învolbura.
Ne-am întors către orașul cu ansamblul monumental Calea Eroilor. Nu se poate ajunge la Coloană și nici nu vă puteți așeza pe scăunelele Mesei Tăcerii, dar le puteți admira în toată splendoarea lor și le puteți face poze. O plimbare pe faleza Jiului, este un mod plăcut de a va încheia prima zi în Gorj.

Călători în România: 2 zile în Gorj

A doua zi

Pe la 10 am pornit voioși către pădurea colorată, doar ca să plec cât mai repede din cauza câinilor vagabonzi. După pădure, vă puteți opri la căsuța răsturnată. Noi nu am făcut acest lucru, ci am pornit direct către Polovragi, unde am aflat că mănăstirea este atestată încă de acum 518 ani. Puteți aprinde o lumânare, puneți un pomelnic dar puteți cumpăra și tămâie veritabilă, din arborele de Boswellia, la un preț decent.

Călători în România: 2 zile în Gorj

Pe drumul dintre mănăstire și peștera cu același nume, am făcut un mini traseu până la peștera lui Săbăreanu. Se urcă puțin pe munte. Am avut noroc de vreme bună și pământ bun de urcat. Nu urcatul ar fi problema pentru mine, ci coborâtul, mai ales dacă sunt frunzele umede și pământul alunecos. Săbăreanu a fost stareț al mănăstirii Polovragi și a trăit în peșteră timp de 17 ani.

Peștera Polovragi am vizitat-o pentru prima oară acum, în 2023. Superb loc, dar când am văzut liliecii…

Călători în România: 2 zile în Gorj

Peștera Polovragi, sau peștera lui Zalmoxis are o lungime de aproximativ 10 km, dar doar 800 m pot fi vizitați.

Ce este interesant?

Totul!

Încărcătura istorică și sentimentul că am putut face parte dintr-o altă lume, pe care sincer, mi-ar fi plăcut să o cunosc măcar puțin. Dar ce m-a impresionat cel și cel mai mult a fost legenda povestită de ghid și anume cum că există un portal care te ajută să treci mai usor dintr-o lume în alta, în noaptea de Înviere. Da, mi s-a făcut pielea de găină, dar cu toate acestea m-am bucurat să aflu că și în România există portale către alte lumi, nu doar în Scoția. Dar se pare că timeline-ul este cam același: fie că este Paște, echinocțiu sau solstițiu.

Călători în România: 2 zile în Gorj

Ce i-a plăcut copilului?

Faptul că a pus un bănuț în Fântâna Speranțelor, un gur care nu seacă niciodată, din spatele căruia ne „privește” Maica Domnului cu Pruncul în brațe.

Călători în România: 2 zile în Gorj

După Peștera Polovragi, am ajuns la Peștera Muierilor, un alt loc plin de istorie și energie.

Personal, îmi place să mă încarc cu energia unor locuri atât de importante.

Spre deosebire de Polovragi, unde am putut intra imediat cum am cumpărat biletele, la Peștera Muierii am așteptat ghidul să înceapă turul la ora fixă. Tururile se încep doar dacă sunt minim 4 adulți și întotdeauna la ora fixă. Ghidul ne-a adus la cunoștință cea mai importantă informație:

  1. un craniu de femeie preistorică a fost descoperit în pesteră și, la acea vreme era singurul craniu de acest fel descoperit în Europa.
  2. în peșteră a trăit ursul de peșteră, mai mare decât ursul grizzly de acum, cam cu 25%
  3. pe lângă ursul de peșteră, au trăit și leul de peșteră, tigrul de peșteră, animale de acum 40.000 de ani.

Călători în România: 2 zile în Gorj

Și da, denumirea de Muieri vine de la femeile care obișnuiau să se ascundă în peșteră alături de copii și vârstnici, atunci când bărbații erau plecați la luptă.
Nici aici nu am scăpat de coloniile de lilieci și pe deasupra am văzut și muntisorul de guano (fecale de lilieci) sau mai bine spus, cel mai bun îngrășămant de pe planetă.

Călători în România: 2 zile în Gorj

Alte obiective turistice din județul Gorj

  1. Aș mai fi vrut să ajung la Muzeul Arhitecturii Populare a Gorjului, de la Curțișoara (dar lunea este închis )
  2. Mănăstirea Lainici și restul defileului Jiului (dar se întuneca destul de devreme, așa că am abandonat ideea pentru moment)
  3. Când sunteți în zonă pe timp de vară, cu siguranță se merită să traversați Transalpina, cea mai înaltă șosea din România (acum iarna, erau tot felul de avertizări, zăpadă și nu ne-am aventurat cu mașina închiriată).

Cazarea am avut-o în Târgu Jiu, la Pensiunea Casa Vera. Foarte curat totul, ospitalitate și mâncare buna. Mai puteți mânca la Trattoria da Vittoria, iar la Art Cafe puteți savura o ciocolată caldă, ceai, cafea, ba chiar și bere, alături de o narghilea.

Cu un relief variat, în Gorj atracțiile turistice și activitățile sunt pe măsură:

  1. canyoning și body-rafting
  2. off-road (la Runcu)
  3. schi – aici puteți vedea pârtiile de schi omologate în Gorj
  4. parcuri de aventură
  5. trasee montane pentru toate gradele de experiență montană.

Singurul aspect negativ al acestei excursii a fost faptul că am găsit foarte mulți câini vagabonzi. Nu știu cum este și în alte părți turistice, dar eu demult nu am mai văzut atât de mulți câini în haită.

Ce atracții v-au atras cel mai mult atenția în Gorj?

Vă îmbrătisez!

Călători în România: 2 zile în Gorj

Călători în România: 2 zile în Gorj

Călători în România: 2 zile în Gorj

Daniela

Be happy, life is short ! Make the world a better place !

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.