Italia pe 2 roti, partea 1 [Guest Post]

Articolul Italia pe 2 roti apartine, asa cum spune si titlul, unui oaspete al acestui blog.

Auzind planul de a vedea Italia pe doua roti (bicicleta) , i-am propus sa impartaseasca experienta lor de a vedea o tara in alt mod.

Intr-adevar, trebuie mentionat ca acest traseu a fost facut de doi adulti.

Dar, ca sa nu va mai tin in suspans, iata ce scrie autoarea aventurii italiene pe bicicleta, alaturi de jumatatea sa:

“Cand am primit propunerea de la prietenul meu sa organizam o vacanta ca aceasta de care urmeaza sa va povestesc am avut mix feelings: entuziasmata, emotionata, preocupata. Pentru mine, era prima data cand calatoream intr-o forma atat de complexa, aventuriera, cu multe cazari de schimbat si multe bagaje de carat. Amandoi ne-am dorit o vacanta neconventionala, care sa surprinda atat activitati diverse cat si relaxare muulta.

Am impartit concediul astfel:

  1. 4 zile de mers pe bicicleta in nordul Italiei
  2. 5 zile la plajele cochete din jurul orasului Tropea aflat in regiunea Calabria din sudul Italiei
  3. 2 zile de tranzit, in care am avut timp sa descoperim si orasul universitar Bologna. Perioada aleasa de noi a fost 5 -15 septembrie.”

Prima parte a articolului dedicat Italiei pe doua roti reda cele patru zile de pedalat. So…

Traseul parcurs de cei doi biciclisti amatori a fost acesta, conform hartii lor:

Italia pe 2 roti

“Cand am aterizat in Bologna, am fost intampinati de un soare puternic si temperaturi de vara. Am explorat dintr-un foc frumusetile orasului si ne-am indreptat pasii grabiti catre cazare. Urma sa descarcam toate bagajele si sa ne alegem cu atentie lucrurile necesare in excursia pe bicicleta.

Am inchiriat 2 biciclete de touring de la acest magazin, prevazute cu 2 saculeti de 40 litri prinsi de portbagajul acestora. Asa am purtat casuta noastra pentru cele 4 zile.

Italia pe 2 roti

Andrea, proprietarul magazinului, fost ciclist si un mare pasionat de tururi cu bicicleta a fost dragut si ne-a oferit cateva sfaturi impreuna cu accesoriile esentiale pentru o calatorie fara griji:

  1. casca
  2. pompa
  3. lacat antifurt
  4. kit de pana

Pretul inchirierii fiecarei biciclete a fost de 77 euro, cu o garantie de 500 euro, pe care Andrea i-a deblocat la momentul returnarii bicicletelor.

Lucruri esentiale pe care trebuie sa le ai in bagaj pentru o astfel de aventura cu bicicleta:

  1. Crema de protectie solara
  2. Produse de igiena
  3. Echipament special pentru bicicleta (ochelari, manusi, tricouri, pantaloni, bluze)
  4. Incarcator telefon
  5. Provizii de sandvisuri si apa (pe acest traseu magazinele sunt la distanta mare unele fata de altele)

Pista de bicicleta este de-a lungul raului Adige, porneste de la Merano in nordul Italiei si se termina in Verona, cu o lungime de aproximativ 200 de km, in totalitate astfaltata, in general plata, cu o dificultate usoara spre medie.

Italia pe 2 roti

Am parcurs o parte din ea timp de 4 zile.

1. In prima zi ne-am trezit la 6 dimineata pentru a prinde trenul care urma sa ne conduca pret de 3 ore si jumatate la Bolzano – punctul de inceput al calatoriei noastre. Trenurile regionale in Italia sunt prevazute cu vagon special pentru depozitarea bicicletelor, marcat cu desenul unei biciclete.

    • Eram nerabdatori sa vedem raul, muntii fumegand si pista bine organizata care este visul oricarui ciclist. Drumul ne-a surprins cu livezi aproape nesfarsite de meri, care ne-a dat o pofta nebuna pe care ne-am potolit-o cu cel mai savuros strudel mancat vreodata de la un magazin cu specific de pe marginea drumului.
    • Obositi, dar bucurosi, ajungem la destinatie, dupa un drum de pedalat de 50 km. Ne cazam in centrul orasului Trento, la un apartament spatios, de unde se zareste timid o parte din bulevardul centrului vechi al orasului. Pretul cazarii a fost unul destul de bun pentru 2 persoane: 70 euro.
    • Seara am mai avut energie sa vizitam orasul Trento, capitala regiunii Trentino, considerata una dintre cele mai bogate orase ale Italiei, in care arhitectura italiana a cladirilor se contopeste cu stilul austriac, datorat stapanirii habsburgice de peste 5 secole. Dintre atractiile orasului am reusit sa vizitam:
    • Domul cu Piata
    • Fantana lui Neptun
    • Palazzo Pretorio care gazduieste Muzeul Diocesan
    • cea mai frumoasa strada a orasului: Via Belenzani, cu o serie de palate pictate cu motive istorice.    Italia pe 2 roti

2. A doua zi, cu cat pedalam mai mult, cu atat suntem mai fermecati de peisaje. Devenim curiosi de alte locuri: Rovereto, Mori, Torbole, Riva si Lacul Garda. Am izbutit pante mai indraznete prin poteci de munte.

    • Pe drum ne-am imprietenit cu o gasca de seniori din Germania, care ne-au povestit ca asa isi petrec ei batranetile. Cat vedeai cu ochii, te inecai in peisajul cu vita de vie, in muntii care “intrau in sufletul tau” si de sclipirea lacului scaldat in razele soarelui.
    • Vederea lacului inconjurat de munti ne-a impresionat pe amandoi. Cand ajungi acolo ochii alearga in toate partile: plaja lacului, pasari, surferi, restaurante cochete dispuse pe faleza, monumente, cladiri cu arhitectura, palmieri, galerii si expozitii.  Italia pe 2 roti
    • Pit stop-ul celei de-a doua zi a fost Riva del Garda, un oras superb pe malul lacului Garda. Sufletul orasului este lacul si faleza sa, unde localnicii si turistii orasului se aduna pentru distractie.  Italia pe 2 roti
    • Hotelul Bristol a fost casuta noastra pentru o noapte, la pretul de 90 euro pentru 2 persoane.  Ce ne-a placut a fost balconul larg, curatenia din camera, anexa speciala pentru biciclete si micul dejun variat. Italia pe 2 roti

3. In ziua a treia,  parasim pista de biciclete si ne continuam traseul pe malul lacului Garda, cu destinatia Peschiera. La intersectia dintre orasele Riva si Torbole gasim portul lacului Garda, plin de iahturi luxoase si barci albe cu vele.  Italia pe 2 roti

    • Spre deosebire de Riva, centrul orasului Peschiera este inconjurat de ape si canale, aflandu-se pe malul sudic al lacului Garda.
    • Canalele sunt decorate cu jardiniere cu flori, restaurante cu specific pescaresc si 2 porti fortificate. In afara centrului istoric, pe malul lacului Garda am descoperit o zona deosebita a  orasului, unde ne-am bucurat de privelistea apei verzi, a muntilor, a lebedelor si ratustelor, care veneau pe mal pentru a fi hranite de turisti.  Italia pe 2 roti
    • Cazarea a fost excelenta: la 15 minute de centru. Proprietara pensiunii a impartit cele 3 camere, in 3 simboluri:
    • Credi”,
    • Ama
    • Sogna”. Cu bun gust, atenta la detalii, cu terasa la camera si gradina, ne-am simtit ca intr-o poveste. 85 euro este pretul pe care l-am gasit pe Booking.

4. Ziua a 4-a era dedicata vizitarii orasului Verona si transportului bicicletelor cu trenul inapoi la Bologna.

    • Din pacate, TrenItalia ne-a reconfigurat traseul, deoarece cand am ajuns la gara, am aflat ca este greva spontana pentru toata ziua. Solutia rapida a fost sa inchiriem o duba la pretul de 300 euro, ajutati de Andrea de la magazinul de biciclete.”

 

Tu cand te gandesti sa faci o vacanta “altfel” ?

Partea a doua a articolului dedicat Italiei , il puteti citi aici :

City break in Venetia? Aici. 

Iar despre o alta vacanta altfel, puteti citi Croaziera pe Mediterana.

Italia pe 2 roti

 

Italia pe 2 roti

Italia pe 2 roti

Daniela

Be happy, life is short ! Make the world a better place !

6 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.