De vorba la Ceai: Dr. Cristina Vancsa raspunde – despre protectia solara ep.2

Este marti, 21 iunie 2022. Asa cum am promis, revin cu partea a doua a articolului de saptamana trecuta. Cel despre protectia solara, la care doamna dr Cristina Vancsa, educator perinatal, a raspuns intrebarilor puse de mamici.

Veti afla raspunsuri despre tipurile de protectie solara, ochelari de soare, recipiente de hidratare.

Ce tipuri de creme de protectie solara sunt recomandate?

Raspunsul corect este depinde:

  • Varsta
  • tipul de piele
  • durata expunerii, sunt indicatorii nivelului de protectie ales.

Avem urmatoarle particularitati:

  1. bebelusi, copii, persoane cu ten deschis – creme de protectie solara SPF 50, cu filtru mineral (exemplu pe baza de oxid de zinc sau dioxid de titan)
  2. persoane cu teren atopic, alergii, piele sensibila – creme de protectie solara SPF 30 sau 50, cu filtru mineral
  3. persoanele cu cicatrici, tatuaje, leziuni la nivelul pielii – creme de protectie solara SPF 50, cu filtru mineral, reaplicat des, inclusiv pe sub textile

In cazul bebelusilor, crema nu va fi aplicata la nivelul mainilor, ci de la nivelul antebratului in sus, deoarece au obiceiul “degustarii” degetelelor si pot consuma produsul respectiv. De asemenea, evitati expunerea la soare a copiilor mai mici de 1 an, pielea lor este semnificativ mai subtire si se poate arde foarte usor.

Pielea se vindeca “in straturi”. O leziune in profunzime are nevoie de minim 18 luni (putem extinde recomandarea spre 24 luni) pentru a se vindeca. O cicatrice post interventie cezariana, de exemplu, necesita aplicarea cremei de protectie solara de nivel inalt, inclusiv sub textile, deoarece pielea in formare se arde extrem de usor si se inchide la culoare in procesul de vindecare. Simpla acoperire a leziunii cu o haina obisnuita este insuficienta.

Desi pielea barbatilor este mai groasa decat a femeilor, nu inseamna ca nivelul de protectie solara pe care il folosesc trebuie neaparat sa fie mai mic. Variatiile care tin de tipul tenului, durata expunerii si momentul zilei decid nivelul de protectie necesar.

Crema de protectie solara se indeparteaza la sfarsitul zilei: dusul si stergerea cu un prosop sunt suficiente, inclusiv pentru copii.

Care sunt hainele adecvate sezonului cald ?

Fara indoiala alegerea nr 1 sunt hainele cu protectie solara, mai ales in cazul bebelusilor, copiilor si al persoanelor cu piele deschisa la culoare, cicatrici, tatuaje, leziuni la nivel cutanat.

Cand alegem hainele ne orientam dupa urmatorii factori:

  1. nivelul de protectie solara – din aceasta categorie fac parte hainele tehnice, din materiale sintetice, de cele mai multe ori, ideale pentru sezonul cald.
  2. tipul de material:
  • hainele tehnice, breatheasy sau stay cool sunt optime, permitand o ventilatie eficienta la nivelul pielii;
  • hainele largi, vaporoase, sunt o alegere foarte buna. De evitat hainele din materiale care pastreaza umezeala in jurul corpului (exemplu bumbacul ce se strange pe piele cand se uda), acestea devin incomode si pielea percepe rapid diferentele de temperatura.

Pentru copii si bebelusi protectia cea mai eficienta este data de hainele SPF 50, aplicarea cremei fiind necesara numai pe zonele expuse. Hainele tehnice concepute special pentru vremea calda (exemplu Green Sprouts by iPlay) protejeaza inclusiv cand sunt ude. Alege produse care acopera mainile si picioarele (este un mit ca vara ai nevoie de maneci scurte, pielea de pe tot corpul are nevoie de protectie, mai ales cand vorbim de categorii vulnerabile).

protectia solaraPalaria de soare este sau nu necesara?

Categoric da, indiferent de varsta.

Pentru copii vor fi alese palariile cu boruri largi, care protejeaza fata, ceafa si spatele (stau foarte des aplecati, de aceea sepcile sunt isuficiente pentru ei). Alege o palarie tehnica, din material aerisit in interior, ce favorizeaza ventilatia eficienta la nivelul capului. De evitat palariile din bumbac, ce se “lipesc” atunci cand sunt ude si lasa senzatia de rece la umbra. Copilul sigur se uda, fie ca transpira, fie ca intra in apa, este esential sa se usuce foarte repede. Exista palarii cu snur reglator ce se adapteaza nevoilor copilului in crestere (exemplu palariile green Sprouts by iPlay). Nivelul de protectie SPF 50 este asigurat, in general, de materialele tehnice, materialele naturale avand, de obicei, un nivel de protectie SPF 15 sau SPF 30. Tinand cont de faptul ca zona capului este direct expusa actiunii razelor UV, recomandarea este, mai ales in cazul grupelor mici de varsta, sa ne orientam spre haine si accesorii SPF 50.

Ochelarii de soare pot fi folositi de la varste mici?

Da, inca de la 0 ani+, atata timp cat sunt alesi corespunzator.

Actiunea razelor UV asupra ochilor este atat la nivelul pielii, cat si in interior, la nivelul corneei (unul din factorii favorizanti ai aparitiei cataractei).

Cum alegem corect ochelarii de soare pentru copii:

Ne orientam dupa 3 factori:

  1. lentile
  2. rame
  3. forma

Lentilele:

  • trebuie sa blocheze in proportie de 99 atat radiatiile UVA, cat si pe cele UVB
  • trebuie sa fie fara dioprtii si fara imperfectiuni
  • sa fie gri sau in nuante de cenusiu (acestea sunt singurele care reduc luminozitatea fara sa distorsioneze modul in care sunt percepute culorile)
  • ar trebui sa fie clasa de protectie III, clasa IV fiind considerata prea inchisa la culoare pentru copii (creeaza diferente mari de lumina cu si fara ochelari, favorizand aparitia fotosensibilitatii)

Ramele:

  • flexibile, sa permita manipularea ochelarilor fara a pune in pericol siguranta copilului
  • pentru copii pana in 1-2 ani se recomanda rame cu elastic reglator ce poate fi detasat

Forma:

  • sa urmeze forma fetei, fara a permite intrarea excesului de lumina din lateralele ochelarilor

Culoarea lentilelor nu are de-a face cu capacitatea acestora de a bloca radiatiile UV. Asta inseamna ca ochelarii de soare cu lentile foarte inchise la culoare pot fi complet inutili daca nu au protectie solara, la fel cum ochelarii cu lentile in nuante deschise protejeaza perfect impotriva radiatiilor daca au filtru UV. Este important ca acest filtru sa fie integrat in lentila, nu aplicat, astfel incat sa protejeze eficient si cand sunt zgariati. Lentilele polarizate sunt cele care ofera protectie impotriva radiatiilor UV reflectate de suprafete (apa, zapada, asfalt, etc).

Ce este important sa facem pentru o protectie solara eficienta?

  1. In primul rand, sa evitam expunerea la soare in perioada in care activitatea radiatiilor UV este intensa si temperaturile sunt ridicate. Pe langa riscul de arsuri, exista si riscul deshidratarii. In sezonul cald este necesara cresterea aportului de lichide. Senzatia de sete este deja un indicator al deshidratarii. Cantitatea de lichide consumate variaza in functie de temperatura din ziua respectiva si de alimentele consumate. Alege fructe si legume proaspete, mancaruri usoare si consuma apa. Evita bauturile dulci, favorizeaza deshidratarea, desi dau impresia ca “tin de sete”, deoarece zaharul din compotitie “absoarbe” lichidele din corp. Apa hidrateaza cel mai bine.
  2. Pentru copii alege recipiente din care pot bea usor, pe care sa le poata tine la indemana: cani cu cioc pentru copii 6-12 luni, cani cu pai pentru copii peste 10 luni, sticle cu capac sport pentru copii 2 ani+ si adulti. Pentru copii peste 4 ani si adulti un termos este alegerea ideala pentru a mentine temperatura constanta a lichidelor din interior. Klean Kanteen si Green Sprouts ofera o varietate de produse pentru toate varstele.
  3. Alege haine aerisite, vaporoase, preferabil SPF 50, pentru iesirile de zi cu zi, chiar daca sunt scurte, nu doar la mare sau la piscina. Soarele nu-si regleaza activitatea solara in functie de planurile noastre de vacanta 🙂
  4. Palaria, ochelarii de soare, sticla de apa sunt accesorii esentiale pentru fiecare iesire din casa. Crema solara aplicata peste suprafetele expuse e bine sa ramana in geanta pentru a facilita re-aplicarea la nevoie.

Este un mit !!!!!

  • Daca aplici crema de protectie solara sau haine SPF, pielea va fi privata de productia naturala de vitamina D. Nimic nu protejeaza 100%, asa ca acel mic procent este suficient pentru a asigura pielii necesarul de vitamina D, fara a pune in pericol pielea noastra si a copiilor. Durata expunerii la soare va fi prelungita, ceea ce este foarte bine, deoarece avem obiceiul de a sta excesiv de mult in interior si avem nevoie de activitati exterioare.

Bronz sanatos nu exista!

Nu de putine ori auzim expresia “ai fost la mare si te-ai intors tot branza” 😉 Prin definitie, bronzul este o reactie de aparare a pielii impotriva agresiunii solare! Poti beneficia de soare fara a te supune unor riscuri pentru sanatate.

In concluzie, soarele este, intr-adevar, benefic si foarte important pentru sanatatea noastra, respectand cateva principii esentiale pentu a ne bucura de efectele sale.

Tu, cititorule draga, de ce anume tii cont atunci cand iesi afara in sezonul estival ?

 

P.S. Nu uitati si de reducerea acordata voua, celor care ati intrebat si ati citit pana la sfarsit articolul.

Folosind codul Ceai15 – primiti 15% reducere ce se cumuleaza cu celelate oferte disponibile online si se aplica in limita stocului, pentru toate produsele din categoria Protectie solara si din categoria Cani si sticle. 

Daniela

Be happy, life is short ! Make the world a better place !

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.