De vorba la Ceai: Dr. Cristina Vancsa raspunde – despre protectia solara ep.1 (plus o surpriza)

Dragilor,

Va anunt ca de saptamana aceasta, o noua serie de articole va aparea pe blog. Este vorba despre subiecte de interes pentru cei mai multi, la care ne va raspunde medicul Cristina Vancsa. Multi poate o cunoasteti de la Pufu Shop, sau poate ati avut nevoie de un sfat in ale alaptarii ori babywearing-ului, etc.

Primul subiect abordat cu mamica doctor Cristina Vancsa nu putea fi altul decat protectia solara.

Fiti pe faza: acest subiect este impartit in 2 episoade. Cristina este un om care nu face nimic cu jumatate de masura, asadar informatia oferita este una pe masura.

Iata asadar, prima parte a interviului cu un om care pune calitatea si siguranta pe primul loc:

Ni se spune inca din copilarie cat de benefic este soarele pentru sanatatea noastra. Daca asa este, atunci protectia solara este cu adevarat necesara?

Exista un principiu de baza in toxicologie: diferenta intre tratament si otrava este doza. Acelasi principiu se aplica in toate aspectele ce tin de viata de zi cu zi si de sanatatea noastra. Da, soarele este benefic pentru sanatate, excesul, ca de fiecare data, este daunator. Sa tinem cont de faptul ca activitatea solara devine din ce in ce mai intensa si se poate observa cu usurinta ca soarele de azi nu mai este ca cel “de pe vremea noastra” 🙂 Remarcam rapid cat de cald este si cat de usor ne “ardem” pielea sub actiunea razelor UV.

Ce sunt razele UV?

Razele ultraviolete (UV) sunt unde electromagnetice naturale (de la soare) sau artificiale (produse de om). Ele au lungimi diferite si se comporta diferit la nivelul pielii:

  1. Raze UVApot afecta ADN-ul celulelor pielii, fiind asociate cu daunele aduse acesteia pe termen lung – aparitia ridurilor si imbatranirea pielii. Totodata, aceste raze au un rol important si in aparitia unor tipuri de cancer de piele. In general, saloanele de bronzare emana o cantitate mare de radiatii UVA, despre care specialistii sustin ca maresc riscul de cancer de piele.
  2. Raze UVBsunt mai puternice decat razele UVA. Acestea pot afecta ADN-ul celular al pielii, insa totodata sunt respondabile si pentru arsurile solare. Mai mult decat atat, ele pot cauza si cancer de piele.
  3. Raze UVCsunt cele mai puternice radiatii ultraviolete, insa din fericire,  sunt filtrate la nivelul atmosferei si se presupune ca nu afecteaza pielea.

Cantitatea de radiatii UV la care ne expunem se cumuleaza pe tot parcursul vietii, deci nu ii dam pielii un restart in fiecare sezon, ci adaugam la “achizitiile” anilor anteriori. De aceea este necesara protectia solara inca din prima clipa de viata.

Cum ne putem proteja de actiunea nociva a razelor UV?

Folosind produse cu factor de protectie solar: haine, ochelari de soare, creme de protectie solara.

Factorul de protectie solara este capacitatea unui produs de a limita cantitatea de radiatii UVB absorbite de piele, nu masoara insa protectia oferita si impotriva radiatiile UVA. Pentru ca pielea sa fie protejata e necesar un produs cu protectie solara cu spectru larg (UVA+UVB).

Exista 3 tipuri de protectie solara:

  1. naturala – prin densitatea tesaturii: toate hainele au un grad de protectie solara. In functie de cat de apropiate/departate sunt fibrele, nivelul de protectie variaza. De asemenea, hainele mulate pe corp duc la “intinderea” materialului si, implicit, scad nivelul protectiei solare. Hainele ude scad nivelul protectiei solare, lipindu-se de corp si marind spatiul dintre fibrele tesaturilor (exceptie matasea).
  2. chimica – disponibila in majoritatea cremelor. Au avantajul de a da fluiditate aplicarii, insa dezavantajele sunt numeroase: risc crescut de alergii, dermatite, actioneaza dupa o perioada de timp de la aplicare, pot afecta echilibrul hormonal si necesita re-aplicari repetate
  3. minerala – creeaza o bariera fizica la nivelul pielii (ca si cum ai pune faianta pe un perete), nefiind absorbita. Majoritatea produselor cu filtru mineral asigura protectie extinsa UVA si UVB, imediat dupa aplicare.

Valoarea factorului de protectie solara reprezinta gradul de protectie solara oferit:

  • Produsele cu SPF 15 ofera o protectie de 93% in fata radiatiilor UVB.
  • Protectia solara 30 blocheaza radiatiile UVB in proportie de 97%.
  • Protectia 50 protejeaza pielea in proportie de pana la 99%.

Valoarea factorului de protectie solara masoara, de asemenea, si perioada pentru care pielea este protejata. De pilda, daca pielea ar fi arsa dupa X minute de expunere la radiatii, atunci cand folosim un produs cu factor de protectie solara 15, pielea va fi arsa dupa o perioada de 15 ori mai lunga. Bineinteles, aceste informatii sunt orientative, depinde tipul si culoarea pielii (pielea deschisa este semnificativ mai sensibila la actiunea razelor solare), durata expunerii, momentul zilei si activitatea desfasurata (e necesara re-aplicarea dupa inot, spre exemplu) “.

In partea a doua a articolului, cea care va aparea in aceeasi zi, saptamana viitoare, veti afla raspunsuri la nelamuririle unora dintre mamicile pe care eu le-am intrebat pe anumite grupuri de Facebook.

Si acum……SURPRIZA !!!

Folosind codul Ceai15 – primiti 15% reducere ce se cumuleaza cu celelate oferte disponibile online si se aplica in limita stocului, pentru toate produsele din categoria Protectie solara si din categoria Cani si sticle.

Alte haine, din materiale naturale, pictate divin de o artista minunata puteti citi acest articol.

Daniela

Be happy, life is short ! Make the world a better place !

4 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.