City break: cu copilul la Viena [#viatadeexpat]

Pentru prima oară în istoria trio-ului nostru, am fost într-un city-break împreună.

Am ales un oraș unde ajungeam relativ repede din Istanbul, destul de bine ancorat in lumea artei, cu multe posibilități de explorat pentru copii și desigur, pentru toată muzica pe care o cântă acest oraș.

Ați ghicit? Pentru primul nostru city-break în trei am ales capitala Austriei, Viena.

city break cu copilul vienaÎn acest articol am să vă povestesc ce am făcut noi, 2 zile pline, cu un copil de 6 ani în Viena. Despre lista cu care am plecat de acasă și ce am adăugat la fața locului.

Încă dinainte să plecăm din Istanbul, am rezervat loc la:

  1. piesă de teatru
  2. ciocolaterie. Dacă tot o mâncăm era timpul să devenim experte și în crearea ciocolatei.

Ziua de sâmbătă, a început tot la 6:30 dimineața. Nu contează că e vacanță sau acasă, ceasul biologic nu ține cont de aceste aspecte.

După ce ne-am alimentat bateriile cu micul dejun, am mers către Schonbrunn Palace and Gardens. Și bine am făcut pentru că am reușit în acest fel sa ne bucurăm de un loc magnific fără prea mult stres că trebuia să fim la ora 14 la teatru, în cu totul altă parte a orașului.

La Schonbrunn ne-am plimbat în voie la Zoo. Noi am alocat aproximativ 2 ore explorării diferitelor medii de viață. A fost pentru prima dată când a văzut un uriaș panda și un panda roșu. Am descoperit-o pe Dori la acvariu, dar și vreo 3 specii de meduze. Apoi, a urmărit fascinată cum furnicile roșii (“sunt periculoase, mami”) cară frunzulițe, bețișoare, semințe pentru la iarnă.

city break cu copilul vienaPentru că știe că focile răspund anumitor onomatopee, pe care ea evident că le știe, a petrecut 5 minute chemând focile, care, vă vine să credeți sau nu, chiar scoteau capul din apă și veneau către noi.

A fost puțin nedumerită ce căuta ursul polar într-un zoo unde era atât de cald (chiar am prins o zi foarte călduroasă), pentru că el trăiește la frig. Bună întrebare!

După ce am mai admirat pinguinii, șopârlele, aligatorii, liliecii, șerpii și alte animale, am mers în labirint.

Labirintul este un loc unde e musai să ajungeți cu copiii atunci când sunteți la Schönbrunn.

Nu este mare, dar este plin de jocuri ascunse. Găsiți plăci muzicale, pe care puteți sări împreună și vă bucurați de muzica nou creată de voi. Găsiți un caleidoscop din oglinzi și niște capcane de apă.

Pentru Schönbrunn eu zic că puteți aloca sigur o zi întreagă, atunci când sunteți cu copiii. 

city break cu copilul vienaLa 14 aveam teatru. Și ce teatru!!! Superb, magnific și toate calificativele frumoase care îl pot descrie.

Da, a fost în limba germană, dar acesta nu este niciodată un impediment.

Motivul pentru care am ales această piesă este că era de fapt o operă pentru copii sub forma unei povești. Noi am nimerit Scufița Roșie, dar readaptată pentru copii. Ce înseamnă asta? În această nouă versiune a poveștii, nimeni nu este împușcat/înjunghiat și nimeni nu moare. Actorii sunt cântăreți de operă, acompaniați de un/o pianist (ă). Au ales și un copil din public, care să joace rolul unei vulpi. Un lucru minunat, după părerea mea. Să implici micul public în poveste.

city break cu copilul vienaTeatrul are loc în cripta bisericii St.Peter (Peterskirche), evenimentul fiind Children’s Opera under the Crypt. Puteți cumpăra bilete online de pe www.classictic.com, cu câteva săptămâni înaintea plecării, dar le puteți cumpăra și pe loc.

După ce am mâncat am urcat în turnul catedralei St.Stephen, de unde am putut vedea fiecare ceea ce-l interesa: caii și căruțele de la baza bisericii, străduțele înguste, acoperișurile sau cerul.

city break cu copilul viena

Și pentru că agenda mea a fost făcută special pentru copilul pasionat de muzică, nu puteam alege Viena și să nu vizităm muzeul Mozart (Mozart haus) .

Pe lângă bilete, primiți și căști incluse în prețul de intrare. Iubita, după ce forma numerele care îi spuneau ce reprezintă lucrurile din muzeu, aștepta cu nerăbdare să cânte și muzica. În muzeu puteți vedea o recreere la scară mică a primei puneri în scenă a “The Magic Flute”.

Dacă aveți copii dansatori, acesta este locul perfect pe care neapărat trebuie să îl puneți pe to-do list pentru Viena. Pereții acestui muzeu emană muzică. La propriu.

După 11 ore de mers în cea mai mare parte din timp ( cu excepția metroului până și de la Schönbrunn) , am decis să pornim ușurel (tot pe jos) către hotel.

Am mers pe lângă apă și am petrecut mai mult timp decât cu o seară înainte, când am sosit. Noi am degustat câte ceva, iar ea s-a jucat în nisip (uimitor cât nisip pot avea oamenii ăștia). Mirosul celor câțiva copaci înfloriți se amesteca cu mirosul ”altor plante”, dar nu se stresa nimeni. Toți păreau foarte relaxați :).

Ziua de duminică am petrecut-o tot pe drumuri, dar de data aceasta am folosit destul de mult trotinetele electrice.

Eu știam dinainte că vreau o activitate cu bilet pentru fiecare din cele două zile acolo. Așadar, sâmbătă a fost teatrul, iar pentru duminică am planificat un atelier de făcut ciocolată la muzeul ciocolatei, din parcul Prater. Definitely o experiență pe care o recomand din inimă. Eu am intrat împreună cu ea, deși pot sta și singuri copiii, dar am vrut sa fac și eu ciocolată. La sfârșitul experienței am primit și diplome și ciocolata acasă. Așadar, aveți încredere în noi, acum suntem și ciocolatiere:)). Fetele de la atelier știu și engleză, așa că nu vă panicați că nu v-ați descurca.

city break cu copilul viena

Ce a reținut copilul din urma acestui experiment?

  • Boabele de cacao reprezentau bani în trecut, iar oamenii nu mâncau ciocolată așa des, tocmai pentru că era foarte prețioasă.

În muzeul ciocolatei mergeți prin junglă și vedeți animale (împăiate ce-i drept), dar care scot niște sunete cât se poate de reale.

Ca în orice parc de distracții, noi o lăsăm să își aleagă 3 activități pe care le poate face ea. Doar de 3 activități avem bani, pe care ea decide cum să îi cheltuiască. Chiar și în Prater, unde e greu să alegi din multitudinea de minunății.

Pe lângă plimbarea cu Ferris Wheel (noi am avut bilet combinat Ferris și trenulețul) , ea și-a mai ales rollercoaster-ul ( aceasta este întotdeauna prima ei alegere încă dinainte să intre în vreun parc). În rollercoaster, mereu se dă cu tati, așa că… draga de ea, dacă are ghinionul și este numai cu mine în vreun parc care să aibă rollercoaster, rămâne cu picioarele pe pământ.

city break cu copilul vienaDupă rollercoaster, s-a mai dat într-o bărcuță care cobora rapid pe un tobogan de apă. Tot cu tati, da.

Când am terminat noi activitățile, deja începuse ploaia să se întețească, așa că am reactivat trotinetele și am pornit în căutarea șnițelulului perfect. L-am găsit desigur, era imposibil cu “nu mai pot de foameeee, trebuie să mănânc acum, că leșiiiin“. Ce-i drept, toată zbenguiala și vremea umedă, chiar îți face foame, așa că o credeam când se văita.

city break cu copilul vienaCe i-a atras ei atenția: nu șnițelul mai mare decât farfuria, sau găluștele cu griș din farfuria de ciorbă, nu. Ea a fost impresionată că oamenii stăteau în ploaie, sub umbrelă ca să între să mănânce. Bine, nu a fost singura. Și eu am fost uimită că au avut răbdare câte 40 de minute să stea în ploaie ca să intre în restaurant.

Patience is a virtue, indeed!!!

city break cu copilul viena

Cam aici se încheie aventura noastră de city-break de două zile pline în Viena.

Către aeroport am mers cu trenul rapid, dar am avut ghinionul de a aștepta mult până să decolăm, din cauza vremii. Oricum, mai bine așa, decât altfel. 🙂

Sper că vă va fi de ajutor recomandarea mea de city break cu copiii. Un alt city-break pe care l-am adorat a fost cel din Venetia.

Eu am ales acest oraș ca primă experiență de vacanță pe repede-înainte, pentru ea în special: muzică, teatru, activități de care este atrasă și pasionată. Dacă tot o alergăm după noi, măcar să facă ceva ce iubește.

Ce alte idei de petrecere a timpului, when in Vienna?

Daniela

Be happy, life is short ! Make the world a better place !

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.