De ce am ales home-schooling în pandemie ?

Înainte de toate, trebuie să precizez că nu știam mare lucru despre home-schooling înainte de a alege acest drum. Știam de exemplu că regina Marii Britanii a fost homeschooled și … cam atât.

1.  De ce am ales homeschooling? 

Motivul pentru care am ales această metodă a fost unul cât se poate de simplu: am fost dezamăgită de modul in care școala unde mergea fizic, a manageruit situația pandemică din martie până în iunie. Am considerat că ceea ce făceau ei la școală puteam face și eu acasă cu materiale date tot de o școală. Singura diferență era că nu se mai vedea online cu un profesor jumătate de oră/ o oră pe săptămână.

Drept urmare, am început să mă interesez de școli specializate pe home schooling, dar…și e foarte importantă această mențiune, să fie și acreditate. Știam că nu va învăța acasă totdeauna, ci va fi doar o perioadă de tranziție în aceste vremuri tulburi cu școala online. În plus, aveam garanția că va fi cu materia la zi în programa britanică, pe care o urmează din fragedă pruncie, de pe vremea când locuiam în Istanbul și a trebuit să ii găsim grădinița potrivită.

homeschooling

 Două persoane m-au îndrumat pe drumul alegerii unei școli de home-schooling:

  1. Doamna educatoare de la grădinița unde a terminat A. O doamnă cum vă doresc tuturor să aveți parte măcar odată în viață pentru copilul pre/școlar.
  2. Laura Visirin, prima persoană de care știam că face homeschooling și căreia îi admiram activitățile pe pagina de Facebook  . Între timp și-a creat și pagina web, dar și un grup pe Facebook : Homeschooling in Romania de la A la Z.
   Long story short, am ales Wolsey Hall Oxford, o școală recunoscută internațional. Chiar dacă a fost o școală de home-schooling, asta nu înseamnă că a fost și gratis.
Home-schooling nu înseamnă învățământ gratuit!
Școala se plătește lunar/ bianual/ anual, orice variantă ar alege părinții. De acești bani, am primit manualele prin poștă direct acasă, plus testările lunare care erau revizuite de profesori acreditați pentru materiile studiate.

2.    Cum am învățat noi ?

  •  Și spun “noi” pentru că da, copilul era elev, dar noi eram profesori, și ca orice profesor, trebuia să parcurgem o programă școlară. Aici școala a jucat un rol foarte important, pentru că având deja materiile puse la punct, ne trimitea pe platforma online (pusă la dispoziție tuturor părinților și copiilor înrolați) tot ceea ce avea copilul de parcurs pe săptămâna în curs.
  •   Pentru lower key stage 2, (adică year 3) unde a fost A. anul trecut, obligatorii erau 3 materii : English, Math și Science. De altfel, acestea 3 sunt obligatorii până la terminarea anului 6 (year 6: 10/11 ani).
  •    La fiecare 4 săptămâni copilul dădea test din materia parcursă, pe baza căreia era notat cu puncte. La încheierea fiecărui trimestru primeam o evaluare amănunțită din partea profesorilor pe baza notărilor testelor.

Dacă vă întrebați cât de mult a făcut domnișoara testele de una singură, vă răspund că le făcea. I-am spus că testări va da tot timpul la școală ( atunci când se reîntoarce și că nu o ajuta deloc faptul dacă ne întreba răspunsul, așa că punctajul a fost pentru capul ei și efortul nostru de a explica).

homeschooling2
Aici lucra la examinare

Primele 2 trimestre au fost mai ușoare, spre deosebire de ultimul trimestru.

Pentru o persoană crescută și educată în sistemul românesc de școală, mai pe la sfârșitul trimestrului 3 , chiar a devenit destul de greu de explicat gramatica britanică nativ. Noi aveam explicații românești pentru materie cu explicații britanice. Da, am fost norocoși cu școala pentru că trimitea exact ce trebuie să spunem, să parcurgem, să exemplificăm, dar la un moment dat chiar i-am spus copilului-elev că trebuie să priceapă ce îi citesc din curs, cu explicațiile de acolo.
  •    Un alt plus a fost faptul că tati a muncit de acasă și, printre pauzele lui, i-a putut explica matematica britanică. De ce spun matematică britanică ? Pentru că deși 23+45 dă același rezultat și în UK, la fel cum dă și în România, totuși metodele (da, sunt vreo 3) de a ajunge la rezultat, diferă. Și el pricepea tot ce era scris în programă, așa că domnișoara a priceput matematica cu înmulțire tip japonez, cu fracții denumite cumva și ele, etc, și acum, când a început year 4 (clasa 4) știa despre ce vorbește profesorul. Da, Wolsey pe noi ne-a ajutat foarte mult. Bine, asta a fost și ideea.

math

Aveam nevoie de o școală care să o ajute sa fie la zi indiferent de țara unde ne-am afla la sfârșitul home-schooling-ului. Să fie ca și cum nu ar fi lipsit o zi de la școală.

  Școala ne punea la dispoziție atât programa, dar și filmulețe interactive de pe site-uri unde trebuie plătit abonament, pentru ca elevii să poată beneficia de o experiență asemenea unei școli fizice. Pe lângă toate acestea, dar și din discuțiile cu ceilalți părinți am mai descoperit adevărate comori care să mă ajute în odiseea mea cu predarea.

Cel care m-a determinat să cumpăr abonament lunar, pentru a-l putea folosi la maxim, a fost Twinkl, a life-saver, despre care voi scrie un articol dedicat lui.

  3.  Ce am învățat noi ?

  • Am învățat că există un timp pentru seriozitate și există un timp pentru fun în timpul școlii (experimente la științe, cărți handmade la engleză, boabe de struguri la matematică).
 Pentru că totuși copilul este român, am considerat că este bine să stie a scrie corect și în limba maternă. Pentru a face acest lucru, am găsit o super doamnă profesoară care a învătat-o săptămânal ceea ce trebuia să știe.

explorer

Avantajele  home-schooling-ului sunt:

  1. Mobilitatea. Tot ce ai nevoie este conexiune la internet, laptop și niște materiale de scris.
  2. întâlnirea (uneori virtuală, alteori fizic) cu alte persoane din diferite țări. Încă păstrăm legătura cu anumiți copilași. E frumos să știe unul de altul, să facă schimb de experiență/cultură.
A fost o experiență foarte frumoasă și interesantă pentru noi ca părinți, dar și pentru copil ca elev.
Dacă aveți timp (pentru că până la o anumită vârstă, părintele este cel care trebuie să se ocupe de școală)  și înclinație (deși aceasta o descoperiți pe parcurs de cele mai multe ori) eu vă recomand să vă aventurați măcar un an în această experiență a home-schooling-ului.
absolvire
We all got our rewards 🙂
Daniela

Be happy, life is short ! Make the world a better place !

8 Comments
  1. Buna ziua. Poti sa imi spui, te rog cum ai procedat cu scoala din Romania. Adica, in momentul in care v-ati hotarat sa mergeti cu homeschooling, ati scos foaia matricola? Ati anuntat scoala de intentia voastra? Si, cum a fost acceptata inapoi in sistem fetita? Multumesc mult si multa sanatate tie si familiei tale. Dana Nica

    1. Buna Dana. Fata mea a urmat scoala britanica si in Romania. Am spus pur si simplu ca o retrag de la scoala. Review-urile profesorilor si notarile examinarilor le-am primit cand am retras-o. Acestea mi-au trebuit atunci cand am inscris-o la scoala de homeschooling. Acum invata tot intr-o scoala britanica si mi-au cerut dovezile absolvirii homeschooling-ului, dovezi pe care scoala, Wolsey, mi le-a trimis. Mult noroc in luarea celei mai bune decizii pentru voi. Daca mai ai intrebari, cu drag te ajut. Daniela

    2. Dana, am sa-ti raspund si eu pentru ca experienta noastra a fost putin diferita. Emily a terminat anul 2019-2020 in Emiratele Arabe, iar pentru anul 2020-2021 am inscris-o la o scoala in Marea Britanie in stistem online si-atunci nu am retras-o de niciunde, ci pur si simplu a schimbat scoala. Anul acesta cand s-a reintors in sistemul de stat a trebuit sa traduc la un traducator autorizat toate documentele de evaluare si foaia matricola in care erau specificate notele si atat. Sper sa-ti fie de folos si sa luati cea mai buna decizie pentru voi!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.