Rețeta săptămânii: Prăjitură cu mere coapte și zahăr ars

           Dacă această zi liberă vă găsește acasă, eu vă îndemn să vă jucați de-a bucătăritul, alături de copii. Rețeta propusă este foarte usor de făcut și într-un timp foarte scurt: Rețeta săptămânii: Prăjitură cu mere coapte și zahăr ars

Dintotdeauna am bucătărit diverse feluri de mâncare alături de copil , fie că mă ajuta, fie că stătea în picioarele mele.

 Puține au fost și sunt în continuare, dățile când vreunul dintre noi este singur în bucătărie. Nu că am fi noi mari bucătari, dar ne place să ne facem mâncare, la fel cum ne place să mâncăm minim o masă pe zi toți trei.
 De cele mai multe ori eu mă descurc mai bine să fac ceva dulce/sărat , iar domnul tati face feluri principale. Nu că eu nu fac, dar… verdictul ei final este că tati face mâncare mai bună decât mami :). Nu te pui cu criticul culinar ????.
Pe timp de iarnă, măcar odată, trebuie să fac mere coapte.
Nu se poate să treacă iarna fără miros de măr copt în casă, nu ?
    Doar că acum, am pornit de la această idee simplă și am făcut un adevărat festin culinar.

Dar ce înseamnă acest festin?

Ingrediente:

– mere : după preferințe. Eu am avut 5
– portocală tăiată felii sau cubulețe
– nuci
– zahăr : 5-7 linguri
– făină  : 1 cană
– ouă : 2
– praf de copt : 1 plic de 10 grame
– jumătate de cană de ulei
– jumătate de cană de lapte
– scorțișoară
– fulgi de cocos

  Pașii sunt următorii: 

  1. Se scot cotoarele merelor și se umplu după preferințe. Personal, am folosit bucățele de portocală, nuci și scorțișoară.reteta mar copt si zahar ars
  2. Am topit zahărul, pe care apoi l-am vărsat în vasul yena care urma să fie băgat la cuptor. Merele le-am adăugat după ce am tapetat puțin vasul cu zahărul topit. La cuptor au stat pentru aproximativ 20 de minute la 190 de grade, pentru a se coace merele cât de cât, să nu fie crude când pun aluatul.reteta mar copt si zahar ars
  3. Între timp, am făcut compoziția de aluat. Nu îmi place deloc să bat albușuri spumă, așa că în mai toate rețetele mele folosesc ouăle întregi, nu separate 🙂 .

 Am bătut ouăle ca la omletă, peste care am adăugat uleiul și laptele. Am mai bătut puțin, după care am pus făina amestecată cu praful de copt și fulgii de cocos. Și cam atât.

 Compoziția, am turnat-o peste merele care erau frumos aranjate în vasul yena cu zahărul topit și am mai pus la cuptor pentru încă vreo 20 de minute la 170 de grade.

reteta mar copt si zahar ars

 !!! Be aware:

  • dacă vasul nu este suficient de adânc, prăjitura va da pe afară cu tot cu zahăr topit și se va arde cuptorul. Sugerez să puneți o tavă cu hârtie de copt sub vasul de yena. Va fi ușor de curățat 🙂

Tip:

  • se poate servi alături de o înghețată de vanilie (ca ștrudelul vienez) sau cu alte nuci/fructe uscate.
Să aveți poftă și timp frumos în familie 🙂
reteta mar copt si zahar ars
Vă mai las atât rețeta de pâine a copilului, făcută de mânuțele ei, cât și prăjitura perfectă pentru toamnă. 
        Aveți încredere în voi și în abilitățile copilului de a vă ajuta în bucătărie 🙂
 În încheiere, vă las să reflectați la următoarea strofă din poezia lui Adrian Păunescu.
Ca un Măr
….
Să meriţi locul tău pe o creangă sfântă
să fii un om,
un om într-adevăr,
iar când e toamna ta
şi vârsta cântă,
tu – lumii să te dai,
precum un Măr.
Adrian Păunescu, Octombrie 1988
Daniela

Be happy, life is short ! Make the world a better place !

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.