Un an atipic: în pandemie, câtă călătorie ? (part II)

braila toamna

Partea II- toamna, in orasul cu salcami 

   Odată început anul școlar, de data aceasta fizic, am așteptat cuminți vacanța de toamnă, în care am plecat din nou la Brăila. Sunt constienta de faptul ca acest oras multicultural dunarean nu se afla pe lista oraselor de vizitat, asa cum poate este Brasov, Iasi sau Timisoara, dar nu trebuie trecut cu vederea. Oricand aveti un weekend liber, se merita sa mergeti sa vizitati orasul care a participat in cursa pentru “Oras-capitala europeana 2021
 Asadar, cam ce puteti face cateva zile intr-o vacanta, alaturi de copii, in Braila, orasul Chirei Chiralina ? (aici puteti asculta cartea, in format audio, sau, poate vreti sa o cititi pdf)
Am avut parte de niște zile atât de frumoase și însorite, încât în fiecare zi mergeam undeva nou. Cel mai frumos a fost când am avut o zi pe partea cealaltă a Dunării, în Măcin și pe unul dintre brațele Dunării.
  •    Noi mai fusesem în Măcin și iarna trecută (dacă tot erau 17° pe 29 decembrie…ce să facem?), așa că A. și-a amintit traseul de pe munte. Astă iarnă am urcat toți trei până în vârf, pe traseul Pricopan. Am pornit de la Fântâna de Leac și am urmat banda albastră.
traseu pricopan    De data aceasta, am fost cu bunicii și cu nepoțelele mele și nu am mai urcat până în vârf, dar a fost suficient cât de sus am fost și acum, în condițiile date :). Fetele au alergat prin pădure, s-au cățărat și în copaci, dacă tot escaladaseră niște pietre mai înainte.
  1.    Apoi ne-am oprit pe un braț al Dunării, chipurile să prindă fetele cu tataia lor pește. Au prins: casa broaștei, un elastic și un plastic. Câte unul pentru fiecare fată:). Dar, am aruncat mulți bolovani în apă, am urmărit cum se formează cercurile pe suprafața apei și nu în ultimul rând…am văzut cum coboară cireada de vaci să se adape. Priceless ????vaci la dunare
  2.    Am avut ocazia să admirăm podul care se construiește peste Dunăre, atât de pe bac, cât și de pe mal. pod Dunare
  3.    O zi la Lacul Sărat nu putea trece fără a se juca mândrele în frunze .
  4.   When in Braila, puteti avea si propriul tur ghidat, realizat de un “pasionat al turismului“, asa cum se descrie el insusi.
   Inchei scurta prezentare despre orasul unde s-a nascut Hariclea Darclee, prin a va intreba daca stiti cumva: pana la urma “a nimerit orbul Braila” sau nu?
fantana arteziana
                Și așa cum a venit, a și trecut scurta vacanță de toamnă.
     Noi nu am așteptat mini-vacanța de 1 decembrie anul acesta. Am făcut o aroganță și am luat copilul de la școală cu o săptămână înainte de a fi toată lumea liberă.
Cu această ocazie mi-am dat seama că este ceva ce voi vrea să fac în fiecare an școlar: sa o iau de la școală, fără a fi vacanță. Este un sentiment frumos, de experimentat și de ținut minte.
brasov    Nu am mers departe, doar până la Brașov. Da, tot cu trenul Softrans 🙂 . Am prins atat zile de toamnă, cat și zile când toamna se îngâna cu iarna. The best ones.

Ce am făcut cu un copil de 8 ani timp de 4 zile în Brașov?

biserica neagra

 

  1. I-am arătat toate locurile pe unde fusesem noi, în studenție. Ce ne-a plăcut nouă, dar am descoperit și locuri/trasee noi. Nu se poate să mergi la Brașov, fără să urci pe Tâmpa sau pe alt muntișor 🙂 . Noi nu am urcat pana in varf pe Tâmpa de data aceasta, pentru că  ploua. Am urcat puțin pe traseul Pietrele lui Gabony, apoi puțin pe traseul Serpentinelor și atât. Dar am explorat la pas centrul vechi. Turnurile vechiului oraș, prima școală românească, Strada Sforii, Biserica Neagră ( nu i-a plăcut prea mult, o speria interiorul grandios).  strada sforii
  2.  Am mâncat o înghețată delicioasă, home-made, din lavandă și afine. Clar vă recomand să o încercați când ajungeți în Piața Sfatului, Nr 3. EIS se numește localul. Nu aveți cum să îl ratați.
  3.     Aventura principală a fost traseul din Brașov până în Poiana Brașov, pe jos. Da, cu copilul de 8 ani, am luat-o frumos la pas de unde pleacă toate autobuzele, am mers pe unde ne-a dus Google maps, printre străduțe. Am admirat casele, ne-am minunat de anii când au fost construite acestea, cea mai veche fiind din 1874. Până la Pietrele lui Solomon, ajunge și autobuzul 50, dar nu mai poți admira frumusețea. Și sincer, nu este greu deloc drumul.  casute catre solomon
   În stația de autobuz, poți alege două drumuri: cel către Pietrele lui Solomon (prin stanga) sau Drumul vechi al Poienii (in dreapta). Noi am ales stanga, traseul cu dunga galbena până ne-am intersectat cu Drumul vechi. La intrarea în Poiana Brașov am ieșit din pădure. Ce pot spune e că…am rămas uimită de cât de goală era stațiunea, și zăpada deja așternută pe pârtii. Am găsit și un drum înghețat, unde A. a fost fascinată să spargă gheața, să facă mini bulgări și să patineze. All in all, o ciocolată caldă și niște vin fiert au mers perfect după aproape 3 ore de mers. Atrag atentia aici, sa aveti in picioare incaltaminte corespunzatore, cu talpa antiderapanta, pentru ca toamna, nu este chiar atat de uscat pamantul prin padure 🙂
La intoarcere, ne-am suit in autobuzul 20 care ne-a lasat in Livada Postei.
traseu poiana      Dupa o zi petrecuta pe drumuri, seara am incheiat-o cu o binemeritata relaxare in ciubarul de la cazare. Fie frig, fie cald, niciodata nu spunem NU unei balaceli.
  •   Ultima dimineață în Brașov am petrecut-o în parcul Lacul Nouă, unde am aruncat pietre pe lacul înghețat și acestea au alunecat pe el, nu au reușit să spargă gheața. Big WOW???? . Fascinant, ce pot spune? Să vezi soarele cum vine deasupra muntelui și razele cum pică peste lac și copacii înghețați, pot declara cu mana pe inima că este o nouă imagine zen pentru mine cel puțin, atunci când sunt un pic down.  lacul noua

!!!!! Bonus, daca vizitati Brasov in perioada Martie-Octombrie, puteti merge cu copiii la catarat la unul dintre cele mai frumoase locuri amenjate: Parc Aventura.  

Noi am fost pe timp de vara, si v-as sugera sa fiti cat mai devreme acolo pentru ca este de stat la coada. Personal, cele 3 ore platite pentru copil, au fost suficiente. Tineti cont de varsta copilului si de aptitudinile sale de catarator atunci cand alegeti pachetul.

  Nu puteam încheia vizita în Brașov fără a trece pragul magazinului de jeleuri, Candy Cat. Magazin este puțin spun. Este paradisul oricărui iubitor de jeleuri. Să ai la dispoziția ta butoaie întregi de jeleuri….hmmn…ce părere aveți ?candy cat
Vor mai fi postări și despre alte călătorii ale noastre împreună cu copila încă de când era bebelușă, pentru că nouă chiar ne-a fost drag sa o luăm cu noi, si nu după noi.
P.S Va las sa ascultati melodia care a facut celebra Braila
Aici puteti citi ce puteti face 2 zile in Gorj.

 

Daniela

Be happy, life is short ! Make the world a better place !

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.