10 activități de Crăciun în familie

După articolul despre cărțile de Crăciun, a venit și rândul a 10 activități pentru Craciun.

De-a lungul anilor, am făcut activități cât mai diverse cu fetița, desigur și în măsura timpului disponibil, folosind diferite materiale: hârtie, fetru, chiar și șmirghel la un moment dat, toate ca să o ajute la motricitate, simțuri, whatever, you name it.

 Garantat este un mod plăcut de a petrece timp de calitate în familie și de a crea amintiri crăciunistice minunate.

Așadar, cu mai puțin de 10 zile înainte de nașterea Domnului Iisus, iată propunerea mea de activități pe care eu le-am făcut cu copilul meu.

Țineți minte că totuși voi poate vă plănuiți să faceți o anumită activitate cu copilul, dar el poate avea cu totul alte planuri decât voi. Așa că v-as recomanda să lăsați lucrurile să decurgă de la sine. Noi începeam de la jumătatea lui noiembrie (atunci când era mică) ca să mă asigur că reușim să terminăm felicitările la timp 🙂 .

1. Plastilina

Nu vă sfiiți să folosiți această pastă minune care vă poate ajuta în foarte multe situații.

De la a recunoaste culorile, pana la redat lumea din jurul nostru asa cum o percepe copilul. Dar de preferat să aveți un anumit loc unde folosiți plastilina în casă, nu peste tot, dacă nu vreți să transpirați nai mult decât este nevoie pentru curățenie. Noi aveam o măsuță special pentru activitățile copilului, iar plastilina o foloseam pe o tavă sau o cutie de carton.

10 activitati craciun bradut plastilina

2. Brăduț hand made.

Cum ?

Nimic mai simplu. Un coif folosit la zilele de naștere înfășurat în hârtie verde (creponată am folosit eu), lipici și pom-poms, niște mânuțe dornice de murdărie și voilà bradul de decor. Dacă este folosit ca brad.

Poate fi folosit și ca pălărie, desigur. Vezi cazul de față.

Un alt mod de a face propriul brad, este sa tăiați voi o bucată de carton, în formă de con pe care mai apoi să o decorați cu beteală, globulețe. Pentru stea, eu am făcut acest moț folosind ață de mohair.

10 activitati braduti de mana3. Felicitări pentru cei dragi.

Cu o foaie de carton (găsiți la librărie), bandă adezivă colorată, creioane, carioci, acuarele, tot ce vă este drag și ce vă place mai mult, dați frâu liber imaginației și cu siguranță veți realiza cele mai frumoase felicitări pentru cei dragi.

10 activitati craciun felicitari4. Decorațiuni din fetru

Nu vă descurajați chiar dacă nu sunteți cei mai buni artiști sau maeștri în ale cusutului. Nici noi nu suntem 😉 . Puteți găsi fetru de cumpărat online (breslo, farzat, etc)  sau în mercerie direct. În București este o mercerie între Unirii și Universitate și mai este una in Centrul Vechi, vis-a-vis de Cărturesti Carusel .

Cel mai mult mi-a plăcut când am făcut decorațiune-ren după forma mânuței ei de la vremea respectivă. Da, vă mai trebuie și niște sârmă plușată (cu puțin sclipici normal), fundiță de prins in brad.

Tot din fetru, noi ne-am făcut și un brăduț. L-am lipit pe perete cu dublu adeziv (nu faceți ca noi, dacă nu vreți să luați și varul atunci când dezlipiți) apoi l-am decorat cu ceea ce am creat. Le-am prins de bradul din fetru cu scai. O să vă cam doară degetele atunci când coaseți scaiul pe fetru, dar supraviețuiți.

10 activitati craciun fetru5. Pictat conuri de brad

Pentru că trăiam în Istanbul la vremea respectivă, aveam în drumul nostru numai conuri de brad. Bine, și frunze, bețe, pietre, etc. Ideea e că noi le și adunam (la aproape 9 ani încă le adunăm). Dacă tot aveam această recuzită deja la îndemâna noastră, de ce să nu o și folosim într-un mod frumos ? Înarmați cu diverse acuarele, dar și puțină vată sau puf siliconic (dacă aveți vreo pernă pe care nu o mai folosiți ) am început distracția. Pe fundal, da, se auzeau colinde.

10 activitati craciun conuri de brad   6. Brad din farfurii de carton

Puteți cumpăra niste farfurii de carton pe care le decupați, le lipiți în formă de brad și începeți a decora așa cum vă place.

10 activitati craciun brad farfurii

7. Om de zăpadă din capace de plastic

Cu toții avem acasă capace de plastic. De ce să nu le și folosim într-un mod creativ ? Noi am păstrat capacele de la cutiile de lapte (ca să fie albe) și le-am transformat într-un omuleț de zăpadă. Am adăugat pălărie dintr-un capac de metal și brațe din sârmă plușată. L-am pus pe suport de carton ca să și stea cât de cât și asta a fost. Nu e mare bătaie de cap cu acest omuleț.

10 activitati om zapada

8. Gătiți

Da, este messy destul, dar garantat cea mai mare distracție pentru toți. Turta dulce nu este chiar așa de greu de făcut, rețete găsiți din plin pe internet. Alegeți-o pe cea care considerați că o puteți face voi. Acum, daca nu aveți forme de oameni de zăpadă nu este nicio tragedie. Și noi am făcut cu forme de mașini, că doar pe acelea le aveam la îndemână. Iar prăjiturile “ninse” nu puteau fi mâncate decât cu portocale alături. Niciun dulce de Crăciun fără gust și miros de portocale în case nu ?

10 activitati craciun gatit

9. Figurine de ipsos

Am comandat figurinele de la o persoană care le face și au fost prilej de mare bucurie. Ne-am distrat pictandu-le si decorand casa cu ele. Este un exercitiu perfect pentru rabdare, atentie la detalii, amestec de culori.
10 activitati craciun figurine ipsos

10. Artă din bețe

Dacă și voi aveți copii pasionați de adunat bețe, măcar să creați și ceva frumos cu ele. Într-un an, am încercat să le aranjăm în forma unui brad. Doar este la moda bradul ecologic hand-made, nu?  În alt an, am aranjat crengile ca niște copăcei în pădure, decorați cu ce aveam la îndemână astfel încât să nu se dezechilibreze, mai ales atunci când aleargă cineva pe lângă ele.

arta bete decorative activitati
Nu uitați să încercați să cântați colinde in timp ce faceti unele dintre aceste activitati de Craciun si petreceți timp de calitate în această perioadă plină de emoții, vise, speranțe pentru anul nou ce va să vină.
Am mai descoperit activități interesante și pe:

Și sunt foarte curioasă să-mi puneți, voi de unde vă mai luați inspirație perioada asta și mai ales ce ați mai încercat interesant cu tematică de Crăciun?

Daniela

Be happy, life is short ! Make the world a better place !

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.