29 de cărți pentru copii numai bune de citit de sărbători

Întrucât sărbătorile de iarnă se apropie și timpul este cum este pentru fiecare dintre noi, poate vă ajută recomandările mele de cărți pentru copii mai mari, cu vârstă peste 7-8 anișori.

Orice cadou destinat copiilor, indiferent cu ce ocazie este dăruit, trebuie să conțină și una/două cărți. Sunteți sau nu de acord ?

De-a lungul anilor (pentru că deja au trecut suficient de mulți) am cumpărat și încă cumpăr multe cărți pentru copil. Încerc să țin cont de vârsta căreia îi este destinată cartea, dar și de review-uri.  Poza de mai jos reprezinta un melanj de varste: de la 2 ani : “One magical Christmas” , la 3 “Elmer in the snow”, 4 ani :” The Night before Christmas”, 5-6 ani : ” Christmas around the world”, 7 ani : “Moominland Midwinter” (cumparata desigur de-acasa de la ea, cand am fost la Polul Nord . Dintre acestea, uneori le recitim pe toate, cateodata doar unele, ideea e ca toate au locul lor in biblioteca, si nu in cutia cu lucruri de copil mic.

Ca o paranteza, seria cu elefantul Elmer, merita sa o cumparati. De pe la 3 ani cand am descoperit-o, am cumparat tot ce se putea.  Puteti vedea titlurile aparute in limba romana si rasfoi cartea pe site-ul editurii Pandora M, iar pentru review-uri ale cartilor sale, merita sa rasfoiti GoodReadsCarti diferite varste

De ce spun că încerc să țin cont de vârstă?

Pentru că fiecare copil este diferit, și chiar dacă unul poate înțelege Harry Potter la 5/6 ani, asta nu înseamnă că aceasta este vârsta. De cele mai multe ori, cărțile au trecut pe ultima copertă nivelul de înțelegere/citire, căruia îi este destinată acea carte. De exemplu, pe cele de curicula britanică (pentru că am avut mai mult de-a face cu ele) este scris: level I, II, III, etc.

Pe câteva cărți din limba română este trecută o mențiune de genul : nivel începător, sau recomandat 7+, 8+ etc.

Pentru review-uri, de cele mai multe ori citesc pe Goodreads  (vă puteți face cont și va scanați cărțile pe care le aveți în bibliotecă pentru a nu uita titlurile, sau vă puteți seta un număr de cărți de citit pe care să îl bifați până la sfârșitul anului), book depository sau mai întreb părinții de pe grupurile de cărți pe Facebook.

În ceea ce privește literatura pentru sărbătorile de iarnă, aceasta a variat și ea în timp. Dacă la început erau mai mult cărțile cu clapete, sunete, etc, acum sunt cărți cu grafică în alb-negru, cu mai mult scris și mai multe pagini deopotrivă.

Totuși, încă mai păstrează câteva cărți de când era mică pentru a fi citite inclusiv în acest decembrie. Bine, sunt absolut superbe, imagini tactile la “Craciunul cu Norocel ” si “Cum au petrecut jucariile Craciunul” incat și mie îmi face plăcere să le recitesc în fiecare an. Sunt carti care din pacate nu se mai gasesc si nici nu stiu sa se re-editeze.  ” In cautarea Sufletului Craciunului” chiar este o carte de suflet, frumoasa, imagini care te transpun in atmosfera Craciunului. Aici  puteti rasfoi on-line cateva pagini din cartea scrisa de R.D. Mottok, sa va puteti face o idee proprie si sa o puneti pe lista de cumparaturi. Trebuie sa spun ca din pacate online nu se mai gaseste pe nicaieri, poate aveti noroc pe grupurile de carti sau in anticariate.

Seria de carti Portalul Magic, trebuie sa mentionez ca este una dintre preferatele fetei mele. De la 7 ani le-a descoperit, si de atunci tot adaug carti colectiei scrisa de Mary Pope Osborne. Le gasiti in limba romana (pe site-ul editurii Paralela 45 unde le si puteti rasfoi, si in engleza pe elefant)

Carti vechi si noi

Expresul Polar, nu cred ca mai are nevoie de prezentare. Daca nu o cunoasteti inca, neaparat sa o puneti pe lista de must-read. In limba romana a aparut la editura Arthur si o puteti cumpara de pe mai multe site-uri online. Desigur, la indemana este si filmul cu acelasi nume, pe Netflix

Atunci când cumpăr cărți (de Crăciun or otherwise) încerc să țin cont de limba in care a fost scrisă cartea prima dată, deoarece nu toate traducerile în limba română fac cinste autorului.

Un autor care eu cred ca se citeste cel mai bine in limba lui nativa este Dr. Seuss. Nu ai cum sa nu adori cartile scrise de el si personajele pe care le puteti cunoaste mai bine aici. Ajuta copiii, inca de la varste mici sa poata intelege omonimele, rimele. Cartile lui sunt melodioase, pline de umor, usor de retinut de catre toti, mici sau mari. “How the Grinch stole Christmas” este, desigur si film pe Netflix , la fel ca mai multe carti cunoscute scrise de el. “Jack Frost“, nu il puteam avea doar intr-o singura editie, cand eu am gasit doua care m-au atras de la prima rasfoire 🙂 Iar “The Elf on the Shelf” vine insotita si de elful nazdravan, daca le comandati de pe Amazon. Elful singur il puteti comanda de pe Antic Exlibris. Foarte interesant insa este daca intrati pe site-ul oficial . Veti vedea ca are sectiune separata pentru parinti si pentru copii. Copiii au jocuri, activitati. Da, se merita pentru copii mai mari, care au acces la internet (supravegheat desigur).

29 de cărți pentru copii numai bune de citit de sărbătoriPentru limba engleză, în general cumpăr cărți din anticariat sau on-line. Anticariatele pe care eu le vizitez în București sunt:

Pentru engleză:

1. bookoteca . Foarte ușor de ajuns și foarte frumos organizat în interior. Atmosferă caldă și unde e imposibil să nu găsești ceva frumos. Au cărți atât în engleză, cât și în română.

2. Antic exlibris Se ajunge ușor, și au atât cărți, cât și jucării sau papetărie și birotică.

Pentru cărți în limba română, pe lângă bookoteca, eu mai intru în:

1. Trored , foarte aproape de bookoteca și antic exlibris.

2. Anticariat Unu  Pe lângă cărți în diferite limbi (română, engleză, franceză, germană) , aici puteți găsi și obiecte de artă (picturi, obiecte decorative, etc). Foarte ușor de ajuns și la el.

Cărți on-line cumpăr atât noi( de pe elefant, libris sau site-urile editurilor), cât și sh fie de  pe grupurile de Facebook sau ale diverșilor anticari online.

Cel mai des cumpăr cărți de la

1. Reading corner

2. Dare to read

3. Alfie books

4. Cărți cu stele

Pentru germană, pentru că a început copilul germană la școală mă uit pe

1. Cărți sau jocuri in limba germană

2. Cărți bune germană

Astept cu mare interes si nerabdare orice alte recomandari de site-uri serioase de unde mai cumparati si voi carti SH sau noi.

Acum că am terminat cu recomandările de site-uri și locuri unde puteți achiziționa diverse cărți pentru toate vârstele, pe diferite grade de dificultate sau citire, haideți să vă arăt și colecția noastră de cărți din această lună, cărți destinate copiilor cu vârstă 8+.

Carti noi decembrie 2021Cărțile sunt noi, în sensul că acum le-am cumpărat special pentru acest decembrie, dar și cărți pe care le-a citit cel puțin încă odată de la Crăciunul trecut până acum.

Sfantul Nicolae si cele noua monede de aur” scrisa de Jim Forest, o puteti rasfoi pe site-ul Libris, dar de cumparat, eu am gasit-o in august la Libraria Bizantina . Da, este o carte scrisa din punct de vedere crestin-ortodox, dar mai presus de toate este o carte care nu infrumuseteaza adevarul. Faptele sunt redate istoric, pe intelesul copiilor. Foarte frumos ilustrata si bine scrisa.

Spiridusa Adevarului”, cealalata carte noua, in limba romana, din acest an, am gasit-o dintr-o intamplare, dar asa de mult ce m-am bucurat ca am descoperit-o, incat am cumparat-o in mai multe exemplare. Este scrisa tot de Matt Haig, cel care a scris seria de carti cu “Un baiat numit Craciun” , asadar nu o puteam rata, dupa ce seria a fost citita de 3 ori din decembrie 2020 pana in decembrie 2021.  Si anul acesta a aparut si filmul pe Netflix. Din pacate, din seria de carti iernatice ale lui Holly Webb, nu am decat doua : “The Snow Bear” si “The Storm Leopards”, dar am de gand sa o intregesc pana iarna viitore (fingers crossed). Daca va ajuta, aici puteti vedea toate cartile din serie cu tot cu review-uri.

Desigur, din programa pentru citit nu pot lipsi cărțile foarte îndrăgite care încă stau pe raft în bibliotecă tot timpul anului, și nu le-am pus într-o cutie cu toate celelalte lucruri de-ale ei care au rămas “mici”. Darul Magilor” a aparut de curand, acum doi ani, la editura Signatura  desi ea a fost publicata inca din 1905. Este recomandata incepand cu varsta de 3 ani. “Darul lui Mos Craciun” este scrisa de un roman, pe numele lui, T.O. Bobe , scrisa in 2003 si din care puteti citi cateva fragmente pe Libris.

Iar pe motanul Findus si stapanul sau, Pettson, daca inca nu ii cunoasteti, o puteti face citindu-le toate aventurile, aparute la editura PandoraM . Pe Youtube sunt si filmulete.

Cartile rascitite din 2020 in 2021Timp să avem să le citim pe toate 🙂

Aștept și alte recomandări de cărți îndrăgite de către copiii voștri mai măricei, dar sunt curioasă și de noutățile literare apărute în ultimii 3-4-5 ani, destinate atât copiilor mari cât și celor mici. Sigur au apărut cărți frumos scrise și cu grafică superbă în ultimii ani.

Vă recomand să cercetati si lista publicata de Adnana pe Toate panzele sus, Colecția noastră de cărți pentru Crăciun și Iarnă 2021

Daniela

Be happy, life is short ! Make the world a better place !

6 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.