În vizită la Moș Crăciun, în Laponia

Astăzi număr cele 24 de zile până vine Mos Craciun, dar acum 2 ani am fost in vizita la Mos Craciun in Laponia! (hip, hip hooray )

Despre asta am să-ți povestesc astăzi:

  • cum a fost drumul?
  • ce-am făcut acolo?
  • cum ne-am imbracat ?
  • si cat de frig a fost… pe bune 🙂

Am așteptat în primul rând o vârstă potrivită a copilului, pentru a savura pe de-a-ntregul toată experiența. Nu că noi, la 30+ de ani ne-am bucurat mai puțin. Sa fim serioși:)). A fost un vis devenit realitate și pentru noi. Unul din aceeași categorie cu reclamele Barbie de pe Cartoon Network, de parcă le dădeau special ca sa ne facă în ciudă, dacă vă amintiți.

Da, fix înainte să înceapă nebunia cu pandemia, noi trei, alături de o foarte bună prietenă ne-am suit frumușel în avion, apoi în tren cu cei doi copii din dotare și am rămas uimiți toți 5.

Cum a decurs călătoria noastră cu un copil de aproape 7 ani ?

În primul rând, trebuie sa menționez că toată treaba a fost planificată cu un an înainte, pentru că mai avusesem o tentativă de a ajunge la Polul Nord și în 2018, doar că în anul acela, ne-am trezit destul de târziu ( adică în august 2018 pentru decembrie 2018), și nu am mai găsit nimic care să merite atât ca preț cât și ca experiență.

În concluzie, in ianuarie 2019 am rezervat cazarea și avionul pentru decembrie a aceluiași an. Trebuia și trenul, dar am zis că nu se înghesuie lumea prea mult. Mare greșeală, dar vom ști pe viitor.

Am avut plecarea din București pe 14 decembrie 2019 cu Lufthansa, până în Munchen și de acolo am schimbat către Helsinki tot cu ei. Poți călători cu business class, copilul tot are ceva de comentat: nu are tv ca la Turkish airlines:)). Na belea!

Ce-am făcut acolo?

În Helsinki am ajuns dimineața și am cutreierat întreg orașul până seara, când ne-am suit în trenul care ne-a lăsat în Rovaniemi. Deși cumpărasem biletele din octombrie, nu am prins loc la cușetă. Un mare inconvenient atunci când călătorești noaptea cu trenul. Alte dați când ne-am aventurat noaptea (din Istanbul în Sofia, am stat regește la cușetă) , dar de această dată, un drum de 12 ore ( am luat trenul de la miezul nopții și am ajuns la 11 dimineața) s-a simțit cumva diferit.

Trenul lui Mos Craciun din Helsinki catre Rovaniemi

Cele câteva ore petrecute în capitală, au trecut foarte repede, și pentru că nu am avut bagajele după noi. Acestea au rămas în gară, într-un loc special destinat bagajelor.

Am vizitat târgul de Crăciun, catedrala, câteva străduțe frumos luminate și am admirat vitrinele magazinelor pline cu jucării. Când a venit vreamea sa ne asigurăm burticile pentru noapte, am găsit un local italienesc unde chef-ul era un român. Mare bucurie pe domnișoara când a venit Domnul și i-a recomandat și explicat cum îi va prepara pastele cu suc de roșii și busuioc. Ce să mai ? Pentru astfel de experiențe memorabile, se merită să pleci cu copilul de acasă.

Catedrala din Helsinki in decembrie

Desigur, trebuie sa va ajute și caracterul copilului, mă gândesc. Să fie deschis la nou și să aibă încredere că totul va fi fantastic oriunde ar merge, pentru că vede părinții foarte entuziasmați.

La 11 PM eram in gara Helsinki pentru a putea ajunge in nordul îndepărtat, in țara elfilor, un tărâm magic, plin de bucurie și chiote de veselie. Ca o paranteză, aici vreau sa vă îndemn cu mare bucurie să citiți alaturi de copii seria de cărți scrisă de Matt Haig, că tot suntem în perioada Crăciunului. Cărțile sunt traduse și în limba română și pot fi găsite pe net. Este și film nou apărut pe Netflix, ”Un băiat numit Crăciun.”  făcut după prima din cele 3 cărți din serie. Se potrivește la fix pentru o seară petrecută în familie, mai ales dacă faceți și calendar advent 🙂

Odată ajunși în Rovaniemi, am închiriat o mașină pentru a ne deplasa mai ușor până la satul de vacanță, la zoo, la schi. Nu se poate să ajungem în țara zăpezilor și să nu încercăm pârtia, chiar dacă ceea ce numesc ei pârtie este mai mult un deal cu zăpadă de la noi.

Satul de vacanță, cu Moșul nu este fix în localitatea Rovaniemi, unde te lasă trenul/ avionul, ci la aproximativ 8 km. Noi am preferat cazare în Rovaniemi, și nu direct în sat atât din cauza prețului, considerabil mai mare, dar și pentru că voiam să văd și orașul, nu doar căsuțele.

Bonusul, care m-a convins să aleg hotelul respectiv a fost sauna uscată în cameră . How cool is that ???

La hotel, am avut mic dejun inclus, cu o bunătate de brânză amestecata cu carne de ren. Da, este o adevărată delicatesă. Bine, ei au mai multe preparate cu carne de ren sau somon, așa că de ce nu ar avea și brânză? Unii au brânză cu mucegai, alții au brânză cu carne de ren, etc.

Desfășurarea activităților pe aproape o săptămână de stat în Țara celor o mie de lacuri.  

Pentru că am ajuns la o oră rezonabilă in timpul zilei, am avut timp suficient la dispoziție să ne suim in mașină și să trecem Cercul polar pe schiuri. Avem și dovada, încă agățată pe un perete în casă. Nu, nu este o poză, este o bucată de lemn pe care ne-am putut alege ce să fie scris, pentru posteritate.

Am vizitat ferma renilor, ne-am dat cu sania, pe lângă schiatul care oficial a marcat trecerea la Polul Nord. Până una alta, s-a întunecat, la ora 15 era deja noapte. Am făcut poze cu luminile și am mâncat de seară, desigur…  ciorbă din carne de ren :)) alaturi de o cana de ciocolată caldă cu bezele. Iammmiii, și acum mi se face poftă, numai când retrăiesc bucuria din acele zile. Ca să putem explora în voie a doua zi, seara am încheiat-o în superba saună din camera de hotel.

Santa Claus VillageChiar, știați că ar fi mai multe saune decât automobile în Finlanda?      

A doua zi, pe când începea să fie lumină afară, la 11 dimineața, eram deja la Santa Park. This is the place to be:

  • Aici îl veți vedea pe Moș Crăciun, după ce veți sta la coadă, desigur.
  • Tot aici veți vedea poșta lui Moș Crăciun, unde se primesc scrisorile copiilor din întreaga lume, dar puteți trimite și voi o amintire cuiva.
  • puteți experimenta cum este să stai într-un iglu
  • Veți putea decora turtă dulce
  • și veți admira harta Moșului, frumos povestita de un elf.

Harta MosuluiIntalnirea cu Mos Craciun

Totul se prezintă în limba engleză, așadar nu e nicio problemă. După toată această zi petrecuta în parcul tematic, am.admirat oamenii care se plimbau cu bicicleta prin zăpadă. Bine, unii erau cu sania, unii cu bicicleta.

A sosit și clipa când, entuziasmați peste măsură, ne-am împachetat bine , cu haine potrivite și încălțăminte pe măsura aventurii căutării Aurorii Boreale.

Am mers prin pădure, am ajuns la o cabană in pustiu, unde ghidul ne-a dat vin/ceai fiert, cârnați și bezele pe băț, apoi am așteptat frumușel să zărim Aurora mult așteptată, dar din păcate nu am văzut-o. Am aflat apoi ca foarte greu se vede Aurora pe timp de iarnă, cel mai bun moment este cândva în August-Septembrie.

Alta zi am petrecut-o la grădina zoologică care e de fapt un parc puțin îngrădit, pentru că animalele au spațiu foarte mult ca să alerge și să fie libere. Un asemenea parc am mai văzut și în Scoția, dar aceasta va fi altă postare separată. Anyway, se numește Ranua zoo, și este o zi bine petrecută în natură.

După ce am stat afară mai bine de jumătate de zi, și câteva ceaiuri fierbinți, am ajuns înapoi unde ne-am recuperat forțele pentru schiatul din următoarea zi, cu o ciorba de somon. The best one ever.

Pentru schi, am decis sa mergem și mai mult către nord și ne-am oprit în Levi, fiind unul dintre cele mai recomandate orașe pentru a practica schiatul.

Schi, ora 13:05 Partia de schi, ora 15:10Pentru a schia pe lumină, ai foarte puțin timp la dispoziție, la maxim 14:30 deja este întuneric, iar lumină este abia de pe la 11-12. Dacă mai ai noroc și de o furtună de zăpadă sau sa bată vântul…deja e amurg încă de când răsare soarele.

All in all, copiii s-au distrat de minune cu instructoarea pe pârtie. Au schiat cu ea și apoi puțin singuri pentru că am plecat repede de teamă de întuneric. Chiar dacă pista aceea era foarte luminată.

Următoarea zi, am prins răsăritul de la 10:15 până pe la 11:00 , traversând țara înapoi către Helsinki.

Rasarit in Finlanda. Din trenNu cred ca merită să plătești o grămadă de bani pentru 3 minute de vorbit cu Moș Crăciun. Doar atât a stat copilul cu el. Totuși experiența călătoriei și tot ceea ce am văzut, merită din plin!

Cu atât mai mult dacă vrei să mergi in decembrie, sau și mai bine, fix de Crăciun.  Dar se merită pentru toate celelalte aventuri și pentru gastronomia nouă, ca în toate călătoriile de altfel.

În fond, călătorim pentru experiențe, oameni noi, prietenii noi și să aflăm curiozități. Voi știați că finlandezii sunt cei mai mari consumatori de cafea din lume??? Nu ai crede, dar așa e; un finlandez poate consuma până la 12 kg de cafea pe an.

Nu uitați!

Planificați dinainte această călătorie, mai ales dacă nu sunteți fanii călătoriilor organizate de grup.  Și desigur atenție la frig! Luați cu voi:

  • încălțăminte care să reziste la -25/30°C
  • un costum de schi cu minim 10.000 impermeabilitate și respirabilitate,
  • Niste șosete de lână in picioare,
  • un strat de haine termale
  • și eventual încă un hanorac pe sub geaca de schi.

Pentru noi, astea au fost suficiente, întrucât nu suntem mari fani de multe straturi de haine pe noi iarna.

Sunt curioasă, voi ați fost în vizită la Moș Crăciun? Abia aștept să-mi spuneți cum a fost sau dacă plănuiți să mergeți.

Alte articole din vacanță cu copiii:

Daniela

Be happy, life is short ! Make the world a better place !

5 Comments
  1. Foarte faina experienta!
    Nu ne-ai spus la ce hotel v ati cazat, as fi foarte curioasa pentru ca planuim sa mergem si noi cu copiii anul viitor!

    1. Atunci am optat pentru o cazare in Rovaniemi direct, nu in satul lui Mos Craciun. Scandic Rovaniemi se numeste. Salutari

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.