Cum poti construi un dulap de scoala in 5 pasi simpli ? [P]

Anul trecut pe vremea asta eram acasă și făceam homeschooling cu amandoi copiii.

A fost o perioadă cu multe provocări, atât ca mamă, cât și ca educator al copiilor mei. A trebuit să descopăr un nou ritm pentru familia noastră, să găsesc moduri noi de organizare a activităților, dar mai ales al spațiului. Urma să fim 4 oameni in același timp intr-un apartament de doua camere. 

Optimizarea spatiului a devenit prioritatea numarul 1. 

Chiar si azi, cand copiii au ramas in online, spatiul creat in urma cu un an ne ajuta in continuare sa ne desfasuram fiecare activitatile.

Tocmai din acest motiv am vrut sa va povestesc si voua despre aceste optimizari, poate va ajuta putina inspiratie. Mai mult decat atat, am vrut sa va incurajez, sa indrazniti sa va faceti singuri mobila pentru ca nu e chiar atat de greu pe cat ati crede. 

Iata ce masuri am luat noi:

  • am ales sa cumparam un pat suspendat pe perete pentru a beneficia de un spatiu cat mai mare in timpul zilei si sa avem un somn odihnitor noaptea. Practic ni s-a eliberat toata sufrageria.
  • am transformat coltul de mic dejun in colt de scoala. Blatul de masa l-am facut mai generos, aproape l-am dublat ca sa avem spatiu la el 3 copii si un adult. Nu a fost nevoie decat de o bucata de pal, taiata pe jumatate, cantuita, 3 balamale ingropate si 2 suporti rabatabili. 
  • am cumparat scaune de bar diferentiate pe inaltime, carora le-am ajustat suportul de picioare dupa inaltimea copiilor.
  • in balcon am amenajat un spatiu de relaxare si citit cu doua hamace suspendate de tavan
  • si tot in balcon am creat un dulap de scoala in forma de casuta (mandria mea) gandit sa incapa toate materialele de scoala. 

Dulapul de scoala a fost destul de usor de facut pentru ca am rezolvat totul la Mam Bricolaj 

Daca veti si voi nevoie de un dulap de scoala incapator, care sa raspunda tuturor nevoilor voastre, va incurajez sa incercati sa-l faceti chiar voi in 5 pasi simpli: 

Pasul 1- Cercetarea 

Bineinteles ca inspiratia pentru orice proiect de mobila sau amenajari interioare este una singura, Pinterest. Am vrut totusi sa nu fie doar functional, ci si dragut, asa ca am ales acest model in forma de casuta. 

dulap diy pinterest

Pasul 2- Scopul si dimensiunile necesare

Pentru mine, scopul acestui dulap de scoala a fost sa incapa toate rechizitele si cele necesare desfasurarii orelor ca sa le am pe toate la indemana, fara sa afecteze design-ul camerei prea tare. 

Am pornit cu obiectele mari, adica imprimanta. Avand o adancime de 35 cm, am decis sa taiem placa la 40 cm, ca sa avem o marja de eroare. 

Inaltimea totala am stabilit-o in functie de inaltimea copiilor. Andrei fiind cel mai mic, am stabilit ultima polita pe care urma sa stea imprimanta dupa nivelul la care poate ridica el manuta, ca sa poata ajunge la imprimanta sa-si ia foile. Apoi, inaltimea fiecarui raft am stabilit-o la 35 cm, ca sa aiba loc un biblioraft.

dulap diy organizare

Pasul 3 – schita si lista de cumparaturi

Am descoperit recent ca-mi place sa desenez asa ca profit de fiecare ocazie. Primul a fost acest dulap pe care l-am schitat din cateva linii in spatiu ca sa ne ajute sa facem un necesar de materiale. 

schita diy dulap necesar dulap diy

Cat despre materiale, am rezolvat toate cumparaturile la Mam Bricolaj Morarilor, fiind un magazin dedicat proiectelor de mobila.

Iata lista noastra:

  • ca pal, am reciclat 2 usi de dulap de la ikea pe care le-am schimbat cu unele albe. Dar daca nu aveti astfel de materiale acasa puteti achizitiona pal de la Mam Bricolaj. Noi il folosim cel mai des pe cel Bardolino, se potriveste cel mai bine cu interiorul casei noastre, dar daca doriti alte culori, au o gama larga de unde puteti alege. Necesarul bucatilor il regasiti mai sus.
  • picioare reglabile – 5 bucati. Am ales picioare reglabile pentru ca nu aveam o suprafata dreapta. Voi puteti sa luati picioare fixe sau chiar sa folositi marginea celor doua tablii laterale. Asa voiam si noi intil, dar nu ne-a permis suprafata. 
  • suruburi de pal. SFAT ca sa nu spargeti palul cand dati gaurile pentru suruburi, puneti o bucata de scotch din hartie. 
  • pentru ansamblare mai aveti nevoie de surubelnita, fixa sau electrica si gata. 

Pasul 4 – debitarea si cantuirea placilor

Si cu pasul acesta am terminat destul de repede pentru ca cei de la Mam Bricolaj ofera si aceasta gama de servicii. Depozitul de debitare de la Morarilor este doar putin mai in spate decat magazinul, foarte usor de gasit pe harta. 

Am mers cu usile noastre, am semnat niste linii pentru debitare, am scris dimensiunile si  am achitat. Dupa 2 zile cred, deja erau gata. 

Pasul 5 – ansamblarea 

Partea asta nu a fost cea mai usoara, recunosc. Ne-am chinuit putin pana am potrivit piesele impreuna, dar nici nu am stiut sa beneficiem in totalitate de serviciile de la Mam Bricolaj.

Daca mergeti cu o schita si cu dimensiunile dorite, echipa de proiectare de la Mam Bricolaj va asista in totalitate. Pe langa debitare si cantuire, vor insemna si locurile pentru suruburi si le vor da in locul vostru. Apoi, doar urmati schita voastra si ansamblati piesele. Ca un lego! 

dulap diy gol dulap diy cu carti

Si produsul final… spatiul nostru de #scoalaacasa

spatiul de scoala

Imi place mult sa bricolez si mai ales alaturi de Hubby. Facem echipa buna si ne completam tare bine. El cu partea tehnica, eu cu creatia, iar la final optimizam amandoi. 

Deja am o lista de proiecte pentru momentul cand ne vom muta in casuta din Berceni. In  bucataria vom pune polite suspendate, biroul nostru, riflajul din living, bancuta din dinning si astea sunt doar la parter. 

Abia astept sa ne apucam din nou de treaba

Voi ati construit vreo piesa de mobilier? Mi-ar placea sa-mi spuneti povestiti si voi despre proiectele sau planurile voastre. 

Ada Chindea

Eu sunt Ada, mamă și o femeie îndrăgostită de oameni și culori și am pornit această comunitate în 2013 în anul în care și eu am devenit mamă. Astăzi, sunt coach transformațional și mă bucur să-mi trăiesc visurile alături de copii, vizitând lumea în timp ce formez noi comunități în cadrul cărora ghidez oamenii să-ți (re) descopere culorile adevarate și astfel să-și trăiască visurile AZI și nu într-o zi.

2 Comments
  1. Ce mișto v-a ieșit dulapul! Bravo! La mine soțul meu e cu bricolatul, eu sunt control freak si mi-e greu să mă aventurez în proiecte din astea. 🙂

    1. Si eu sunt control freak, inteleg PERFECT ce zici :D, dar cand vine vorba de proiecte pentru spatiul nostru, mi-am dat voie sa fiu incepatoare si sa nu-mi iasa perfect. N-a fost usor deloc, primul pat facut din peleti arata intr-un mare fel, dar am progresat 🙂 Incearca!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.