Viața în pandemie pentru copiii din Olanda

Suntem în al doilea an de pandemie, iar situația în România, din punct de vedere al educației și al libertății copiilor noștri, este aproximativ la fel ca la începutul pandemiei, acum 1 an și jumătate.

Copiii tot online sunt. Predarea materiei nu este adaptată la predarea online, iar copiii sunt plictisiți și singuri în fața unui monitor. Cel puțin cei care au un monitor în fața căruia să se plictisescă.

Cu toate acestea, rata de vaccinare rămâne la pământ și nimeni nu pare să înțeleagă importanța vaccinării pentru protecția categoriilor vulnerabile și mai ales a copiilor noștri.

Așa am ajuns să mă întreb, ”Eu cum aș putea să dau o mână de-ajutor? Cum aș putea să fac o diferență în această lume pentru copiii noștri în afara de a mă vaccina?”

Raspunsul a venit în timp ce vorbeam la telefon cu prietena mea Denisa care locuiește în prezent în Haarlem, Olanda.

Iși lua copiii de la școală și eu ma plângeam de online. Mi-a zis, ”Hai să-ți arat cum e la noi!”

Știti ce-am văzut?

Copii zâmbind, alergând fericiți, liberi să se joace împreună și mai ales fără mască la școală sau în exterior.

Aceasta este povestea din spatele acestei serii de articole. Veți putea citi în continuare despre experiența copiilor din alte țări precum Anglia, Olanda, Islanda, Germania, Abu Dhabi și altele.

Îmi doresc să afle cât mai mulți oameni cum arată viața copiilor din alte țări în această perioadă. Fără mască la școală, fără școală online mai mult decât începutul pandemiei, poate doar puțin din anul trecut.

Copii care zburdă liberi și veseli prin curtea școlii.

Dar toate acestea au o explicație foarte bună… nivelul de vaccinare al populației, iar din acest motiv,  am să specific la fiecare articol rata de vaccinare din țara respectivă versus rata de vaccinare din țara noastră la momentul publicării articolului.

Prima poveste vine din Haarlem, Olanda și este scrisă de draga mea prietenă Denisa Mănica.

“În ultimele săptămâni, numărul de cazuri a crescut considerabil și în Olanda.

Se presupune că una dintre cauze ar fi fost renunțarea la foarte multe măsuri (eliminarea menținerii distanței de 1,5 m la sfârșitul lunii septembrie, obligativitatea de a purta masca în spațiile închise cu excepția mijloacelor de transport de la sfârșitul lunii iunie)și, bineînțeles, venirea sezonului rece.

Ne apropiem cu pași repezi de 8000 infectari noi în fiecare zi.

Până acum măsurile s-au impus sau s-au redus în funcție de numărul internărilor. Zilele acestea urmează un nou comunicat din partea primului ministru și se așteaptă reintroducerea unor măsuri pe lângă verificarea certificatului verde, dată fiind creșterea ratei de admisie în spital. Din ce văd în presă, în acest moment sunt internate peste 1000 persoane dintre care aprox. 250 sunt la terapie intensivă. Unele surse afirmă că 4 din 5 internați nu sunt vaccinați. Medicii au început să tragă semnale de alarmă. Nici aici nu sunt mai mult de 1000 paturi la terapie intensivă în toată țara.

Cu toate acestea, situația pare relativ stabilă, cel puțin la cum o percepem noi la nivel subiectiv.

Rata de vaccinare este de aprox 84% cu ambele doze și 87% cel puțin cu o doză. Procentul se menține și la copiii de peste 12 ani. Cu siguranță, acest lucru a ajutat la prevenirea răspândirii virusului, la evitarea cazurilor grave care să necesite spitalizarea și la relaxarea măsurilor. Din acest ultim punct de vedere, recunosc că este o mare ușurare. Indiferent de ce se va întâmpla în următoarele săptămâni, ajuta foarte mult să ai din când în când o pauză, să vezi oamenii mai puțin speriați, să treci pe lângă terase pline, să ai acces din nou pe oriunde.

După vacanța de săptămâna trecută, copiii au reînceput școala în condiții normale, program  normal, 8.30-14.45, cu excepția a 1-2 zile.

De la începutul anului școlar  (27 august) și până acum nu am avut nicio infectare în niciuna dintre grupele copiilor și nici nu a ajuns la noi vestea vreunei clase rămasă acasă în carantină. Ambii copii sunt în aceeași școală, una dintre cele mai mari din oraș (aprox 800 copii spre deosebire 250-300 copii, media din celelalte școli). Ei sunt în grupe de 25 și respectiv 27 de copii.

Spre deosebire de Germania, Olanda nu testează copiii și nu știu cum stă treaba în cazul cadrelor didactice. În acest moment nu poartă nimeni mască. Copiii nu au purtat niciodată, a fost o perioadă când doar cadrele didactice aveau obligativitatea de a o purta. Se conectează normal cu alți copii, se joacă în pauze câteva grupe de aceeași vârstă împreună. Tind să cred că este ceva care se întâmplă în mod regulat. Fiind mulți copiiil și curtea școlii mică, nu ies toți deodată afară.

Așa cum îți poți imagina, menținerea școlii deschisă în condiții normale ne ajută foarte mult pe noi ca familie, precum și în păstrarea unui echilibru intr-o viață și așa trăită pe repede înainte de cele mai multe ori. Bineînțeles că încă ne mai este teamă de o posibilă infectare, însă rata ridicată de vaccinare îți dă o oarecare senzație de siguranță, de a fi intr-o comunitate, de încredere că la un moment dat vom răzbi și prin această pandemie.”

Și-acum situația din Romania

în acest moment rata de vaccinare în Romania este de 33%  și jumătate din copii fac școală online, cel puțin pe hârtie.

vaccinare in romaniaCopiii merg fizic la școală doar în acele locuri unde procentul cadrelor didactice vaccinate este de minim 60%. Copiii mei nu merg la școala și se chinuie în continuare online, iar când spun că se chinuie, ma refer doar la chinul emoțional și fizic, logistic ne descurcăm.

Mai ingrijorator este, că în rural unde este cea mai mică rată de vaccinare sunt și cele mai mari probleme de conectare la #scoalaonline. Atât din punct de vedere al internetului, al spațiului, al disponibilității părinților, dar și al device-urilor disponibile.

Nu vreau să trag nicio concluzie, vă las pe voi cu informațiile și dacă simțiți, dați-le mai departe! Poate ajung unde trebuie și reușim să le redăm libertatea copiilor noștri.

Daca vrei să povestești și tu din #viațadeexpat in pandemie. Te aștept cu un email pe ada@ceaicumamici.ro.

Photo by Mark de Jong on Unsplash și DenisaManica.ro

Ada Chindea

Eu sunt Ada, mamă și o femeie îndrăgostită de oameni și culori și am pornit această comunitate în 2013 în anul în care și eu am devenit mamă. Astăzi, sunt coach transformațional și mă bucur să-mi trăiesc visurile alături de copii, vizitând lumea în timp ce formez noi comunități în cadrul cărora ghidez oamenii să-ți (re) descopere culorile adevarate și astfel să-și trăiască visurile AZI și nu într-o zi.

2 Comments
  1. cateva mici corectii:
    – olanda a scos mastile si cazurile s-au multiplicat brusc. Inclusiv la vaccinati. Peste 50% din internati sunt vaccinati. De ce? ca o data vazuti cu vaccin in buzunar au crezut ca sunt protejati si pot sa intre iar in baruri. Am 2 prietene cu covid, si dublu vaccinate…
    -toate cadrele medicale intra la a 3a doza de vaccin. Si cu a 3a doza de vaccin tot sunt cu masca 100% din timp – asa de “increzatori” sunt in vaccin. Si recomanda sa tina masca in spatii inchise. Fac in continuare voluntariat in spital si nu e nimeni, dar nimeni sa lase masca doar pt ca e vaccinat si cu test de anticorpi post vaccin.
    – au inchis barurile seara. Acolo e una din surse – pupatul sticlei in spatii inguste, nu scolile.
    – olanda are toate scolile cu apa potabila si hartie igienica la toaleta, copiii au unde sa se spele pe maini (chiar daca sapunul nu e peste tot si deseori e doar apa rece) dar copiii sunt invatati sa se spele pe maini. Romania un sfert de scoli sunt fix ca in 1900 toamna. Mai sunt ong-uri care incearca sa faca cate o toaleta pe langa…greu.
    – Olanda a reparat si imbunatatit in cateva luni de la inceputul covidului in spitale instalatiile si calitatea dozajului oxigenului (daca nu e dozat prea bine si se da prea mult oxigen sau prea putin, apar efecte secundare de genul ceatza creierului, neuronal seizure, probleme pulmonare). In Romania nu s-a facut nimic, pe cand in Olanda au sarit si firmele private sa ajute, benevol. Cati din romani s-au oferit…? in spitalul unde merg eu suntem peste 300 de benevole!
    – olanda a cumparat si dotat spitalele imediat si adaptat ptotocoalele medicale la admisie sa previna complicatiile. ba mai mult, si tarile vecine au preluat procedurile lor, le fac publice oricui cere. Pe de alta parte doctorii romani stiu pe toate si de 1 an juma inca bajbaie dar nu ar recunoaste niciodata.
    -in olanda sunt medici de familie ce au cerut pacientilor sa faca TOT efortul sa slabeasca si sa isi bage undeva tigarile si alcoolul, sa faca miscare (pana la urma e tara cu cea mai mare densitate de biciclisti) si oameni atletici. In contradictie m-a mancat in c*r sa zic unei rude ca gateste aiurea si ca daca ar lasa faina si zaharul si sa opreasca tratat termic uleiul si doar sa adauge dupa gatit si doar o lingura – ei bine cu asta m-a sters de pe testament 😀 😀 – si ea e cat usa si de cate ori vb cu ea la telefon continua sa se vaicareasca ca abia mai sufla si apoi sa imi zica ca ce inteleg eu ca sunt slaba si de aia pot alerga pe scari.
    -olandezii au copiii mai sanatosi ca romanii: isi culca copiii la 19-20, dorm la 18 grade iarna, daca sunt 15 grade afara nu e bai si ii iasa in bermude afara iar caciula pun doar la inghetz inclusiv la cei de 1 an. Cand a venit soacra mea aici a zis ca ea se imbolnaveste doar cand se uita la copiii altora 😀 😀 😀 – nici babele pe strada nu erau mai imbracate si afara vant umed si 5 grade si astea in pantofi cu picioarele goale. Apoi i-am adus aminte ca nu a racit copila de la 2 ani asa ca ceva ceva tot e bun la olandezele astea relaxate…romanii au acasa punga de medicamente!!! iar prietenii nostri olandezi nu au nici macar paracetamol si cumpara doar dupa control medical (si cate o folie, nu o cutie intreaga) -in contrast sa vezi pe grupurile de romani din Olanda cum sunt romani ce roaga pe ceilalti sa le aduca niste antibiotice de acasa, asa, sa fie de vreo 3 zile ca tusheste….
    -in Olanda se fac pt covid teste gratuit in masa pt a identifica pozitivii la primul semn. Iar cei pozitivi intra in carantina si chiar o respecta. In romania bisericile sunt pline, mall-urile nu s-au inchis cand a fost cazul, de crashme nu mai zic nimic, multi zic ca virusul nu exista, dar am pedepsit copiii inchizand scolile, am rude ce au declarat decedatii de covid pt ajutor financiar, sau se declara fals pozitiv ca sa…stea in concediu…mi-e si frica sa mai sun ca raman fara replica la ce aud.
    -olandezii au mare grija de sufletul lor. Multi traiesc simplu, fara masina, fara tv, cu abonament la biblioteca dar cu zambetul pe buze si banii in buzunar sa nu aiba grija zilei de maine. Multi in varsta au oprit munca mai devreme si sa se protejeze pana la varsta cand pot accesa pensia de stat isi folosesc economiile – in romania cati la 60 ani isi vand aprt sa se mute intr-o garsoniera? cati ies la plimbari in padure zilnic cateva ore sa aiba o batranete mai putin apasatoare? Am nimerit in olanda o plaja ecologizata de un grup de babe cu par alb si vorbarete si slabe batz, isi lasasera bicicletele intre niste dune si adunau in niste saci toate gunoaiele ce aducea marea la mal si sporovaiau acolo in hhh-aiala lor de limba si batea un vaaant si eu brrrrrrr si ele cu esarfe si par scurt in 3 directii.

    Si as continua dar raspunsul e ca boala ne-o cam facem singuri si vine de la cap. Chiar si multi din copiii bolnavi sunt din negijentele sau sufocarile parintilor. Pana mi-am lasat din micile greseli romanesti si invatat lectia – copila a avut boli doar pana la 2 ani si doar din neglijentele mele. In olanda sau oriunde.

    1. Te apreciez enorm pentru timpul pe care ni l-ai oferit scriind acest comentariu lung! Iti sunt recunoscatoare!
      Tot ceea ce spui am observat si eu la suprafata in cele cateva zile cand am vizitat Olanda si da, diferentele sunt imense si in toate domeniile. Nu putem compara nivelul de dezvoltare, cu siguranta!
      Ceea ce am resimtit eu vorbind cu Denisa si ceea ce am vrut sa scot in evidenta este faptul ca la noi nici nu se schimba nimic, nici copiii nu au pic de libertate. Ba mai mult, toate masurile se iau in privinta invatamantului si al copiilor, in loc sa se ia masuri mai drastice la nivelul adultilor. Speranta mea este ca poate reusesc sa ajung la adulti prin aceasta serie de articole, poate cineva intelege diferentele si incepe sa faca ceva. Eu fac putinul meu si sper sa inspir si altii sa faca putinul lor. Putin cu putin, se face mai mult!
      Multumesc inca o data pentru toate completarile pe care le-ai adus! Te imbratisez!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.