Înapoi la școală după un an de homeschooling

Îmi amintesc și-acum momentul în care am aflat cu copiii, că nu se vor întoarce la școala după vacanța de primăvară, ci vor face școală online. Urma să o duc pe prietena mea la aeroport ca să revină în România, în timp ce noi mai aveam de stat în Emiratele Arabe vreo 5 luni.

De-atunci a trecut 1 an și jumătate și am trăit un milion de experiențe alături de copii în #școalaacasa.

La un moment dat, înainte să plecăm stat de vorbă toți 4 și am luat decizia de a face #scoalaacasa. Nu a fost o decizie ușoară pentru nimeni și cu siguranță că nu a fost cel mai ușor an pentru nimeni, dar a fost foarte distractiv și am învățat toți foarte mult din experiența asta:

  • cum să coexistăm 4 suflete (și din primăvară, plus 2 pisicuțe) zi de zi, 24/7, în aceleași 2 camere,
  • cum să împac cum pot eu de bine rolurile de mamă și de educator/ învățător. La cel profesional am pus pauza direct, deși s-a mai ivit din când în când,
  • cum să-mi organizez treburile din casă (gătit, curat, școală) într-un mod cât mai eficient și mai ales,
  • să cer ajutor și să împart îngrijirea casei la doi. Hubby a început să gătească mai mult așa că a avut ocazia sa exerseze rețete noi
  • și cel mai mult am învățat despre mine și limitele mele, pe care le-am depășit în repetate rânduri anul ăsta.

A fost un an bun pentru noi. Nu ușor, nu relaxant, dar bun și plin. 

Mi-a plăcut să fiu alături de copiii mei când au învățat ceva nou sau când au realizat că știu rezolvarea la o enigma. Acel ”AHA” strigat din suflet te încarcă la maxim. Și nu doar procesul lor de învățare a fost mare, ci și al meu! Am învățat și eu cot la cot cu ei, iar cunoștințele mele de geografie s-au înbunătățit drastic 🙂

Pe de altă parte, recunosc că sunt gata să fiu din nou, doar ”MAMA”

La Andrei, fiind mult mai multă joacă, mult mai multe activități libere, nu s-a simțit prea mult această schimbare de rol a mea, dar la Emily da.

Emily nu a fost niciodată un copil așezat să zic. ci foarte bine înfiptă în părerile ei și în credințele ei de dreptate. Nu s-a sfiit niciodată să spună când ceva i se pare greșit sau să-și susțină punctul de vedere cu tărie și convingere. Iubesc maxim aceste trăsături la ea, dar recunosc că nu mi-a făcut deloc viața ușoară în călătoria noastră de homeschooling.

Primele luni au fost pline de:

  • ”Nu vreau!”
  • ”Nu ești tu învățătoarea mea”
  • ”De ce să fac teme? oricum fac școala acasă!”
  • ”Andrei de ce n-are teme?”
  • ”Andrei are activități mai ușoare” și multe altele din aceeași categorie.

Cu timpul în schimb, și cu multă rabdare din partea amândurora, ne-am găsit ritmul.

Un ritm mult mai lin si lejer când eram doar noi două la școala și mult mai abrupt și plin de hârtoape când am confundat vacanța cu școala doar pentru că scria în calendar. Iar dacă am fi continuat și anul acesta, simt că ne-ar fi fost și mai bine pentru că fiecare an de homeschooling te învață foarte mult și evoluezi de la an la an, sunt sigură!

O parte din mine și-ar fi dorit să continuam cu homeschooling, mai ales că de anul acesta s-ar fi schimbat puțin lucrurile prin vărsta lui Andrei și nivelul lui, dar cealaltă parte din mine spune ”NU”! Un ”NU” clar și răspicat pentru că vreau să am din nou timpul meu!  Timp, dincolo de ei, să mă joc cu visele mele și să reușesc să-mi creez din nou un drum al meu pe partea profesională.

Simt că e timpul să-mi pun din nou haina de ”WorkingMom”.

Așa că ne întoarcem la școala! Toți!

Copiii vor merge la școala tradițională, iar eu la școala de coaching, dar despre asta am să vă povestesc separat pentru că deja este o călătorie incredibilă și nu vreau să amestec subiectele:)

Am foarte multe emoții, recunosc!

Am emoții pentru Andrei pe care am decis să-l dăm în clasa pregătitoare cu un an mai devreme decât ne-am gândit vreodată, la 5 ani și 10 luni. Dacă zic aproape 6 mă simt mai bine, dar tot am emoții.

Am emoții și pentru Emilușa, dar nu atât de mari. Pentru ea recunosc că simt mai mult entuziasm. Ea chiar vrea înapoi la școală, iar faptul că are uniformă a convins-o definitiv și iremediabil.

A fost un an carusel cu multe, multe emoții, dar la finalul lui JE NE REGRETTE RIEN!

La voi cum se arată anul 2021-2022? E primul an de școală al copiilor? Faceți homeschooling sau merg la școală? Ați ales un sistem tradițional sau alternativ?

M-aș bucura să-mi scrieți în comentarii și să povestim!

înapoi la școala

Ada Chindea

Eu sunt Ada, mamă și o femeie îndrăgostită de oameni și culori și am pornit această comunitate în 2013 în anul în care și eu am devenit mamă. Astăzi, sunt coach transformațional și mă bucur să-mi trăiesc visurile alături de copii, vizitând lumea în timp ce formez noi comunități în cadrul cărora ghidez oamenii să-ți (re) descopere culorile adevarate și astfel să-și trăiască visurile AZI și nu într-o zi.

3 Comments
  1. Buna ziua
    Ma puteți ajuta cu informatii despre scoli online din Anglia , dar sa studieze din România, pt fata mea in clasa a VII-a?
    Mulțumesc mult

    1. Buna Monica. Te intereseaza in regim homeschooling? Daca da, eu iti pot recomanda scoala unde a fost si fata mea inscrisa: Wolsey Hall Oxford .
      https://wolseyhalloxford.org.uk/
      Ii poti contacta cu incredere, iti vor raspunde tuturor intrebarilor. Mult succes in luarea celei mai bune decizii pentru voi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.