Și abilitățile înnăscute trebuie antrenate. Mai ales învățarea unei limbi străine [P]

Prima oară când am observat înclinația Emilușei către limbile străine a fost pe la vârsta de 4 anișori. Îi plăcea foarte mult o melodie în portugheză pe care a reușit s-o rețină neștiind deloc portugheză, dar pronunția era aproape perfectă!

Am încercat atunci să-i găsesc cursuri de portugheză, dar era prea micuță, toate cereau varsta minima de 7 ani.

Timpul a trecut, Emily a uitat de aceea melodie și noi la fel. 

3 ani mai tărziu, când am plecat in Emiratele Arabe a început să studieze arabă. După două luni, când a ajuns să vorbeasca și în somn în arabă, n-am mai avut niciun dubiu. Era clar că Emily are o ureche formată pe limbile străine și o abilitate înnascută să le rețină și să le redea cu un accent fantastic. Chiar și acel ”H” din gât. Pur și simplu asculta și reda aproape la fel, ca un mic reportofon blond și adorabil.

Dacă mai aveam nevoie de vreo dovadă a abilităților ei lingvistice, aceasta a venit în timpul ultimului an de #scoalaacasa.

O dată la câteva săptămâni Emily avea întâlnire cu coordonatoarea ei de la Wolsey Hall. Timp de 30-40 de minute vorbeau în Engleză despre școală, vreme, desene și mai exersau și puțin fonetică. Surprinderea mea a fost când am observat cum i se schimba accentul Emilușei, folosind un accent englezesc perfect. Lungea cuvintele exact ca interlocutoarea ei, dar când vorbea cu mine era un accent normal.

Era fascinant s-o ascult pe micuța englezoaică Emily

Cu toate astea, după un 1 de #scoalaacasa în Engleză, atat abilitatea ei înnascută, cât și cunștințele mele teoretice de Engleză au început să-și atingă limita superioară.

Am început să observ faptul că, deși vorbea foarte bine, la partea de scriere și gramatica lucrurile nu stateau grozav, iar eu nu prea mai știam cum s-o mai învăț.

Așa ne-am hotărât s-o dăm la cursuri de engleză, iar decizia noastră a coincis cu invitația de a participa cu copiii la o testare de engleză la clubul EdVenture.ro.

Și abilitățile înnăscute trebuie antrenate. Mai ales învățarea unei limbi străine [P]La EdVenture.ro există o gamă foarte largă de cursuri de engleză pentru toate nivelele, inclusiv pentru adulți, cursuri de pregătire pentru atestatul Cambridge sau pur și simplu pentru a învăța limba engleză la nivel conversațional. Centrul există de 15 ani, iar din 2020 au oferit și posibilitatea cursurilor online, ceea ce pe noi ne-a tentat cel mai mult.

Chiar si-așa aveam câteva nelămuriri în privința necesității cursurilor de engleză, suplimentar față de ceea ce se face la școală așa că le-am discutat cu echipa EdVenture și acestea sunt concluziile mele:

  1. De ce ar avea nevoie de atestat Cambridge un copil în clasele 0-4?

De principiu nu are nevoie.

Totuși, la fel ca și în cazul Emilușei, dacă observi o ușurință în învățarea și vorbirea limbii, poate te interesează să muți copilul la o clasă unde se învață limba engleză intensiv. Poate te gândești să-l muți la o școala cu predare exclusivă în limba engleză. Pentru aceste situații atestatul Cambridge Young Learners (YLE) scutește copilul de un eventual examen de admitere.

Eu am dat un astfel de examen în vara dintre clasa a IV-a și a V-a, când parinții mei au vrut să mă mute la liceul Mihai Eminescu, unde se forma o clasă de engleză intensiv. Atunci am dat examen de română, matematică și engleză. Dacă aș fi avut acest atestat, aș fi intrat direct.

Nu știu dacă Emily va avea nevoie de el, dar la nivelul ei de Engleză, de ce nu?

  1. Dacă tot am făcut școala în limba engleză, mai are nevoie de pregătire pentru examenul Cambridge?

Răspunsul depinde bineinteles de evaluarea cunoștințelor copilului.

Înainte de a începe orice tip de cursuri de limbă engleză, copiii sunt testați pentru a vedea nivelul lor și pentru o încadrare optimă în cadrul grupelor. În funcție de rezultatul acestei evaluări copiii sunt încadrați pe unul dintre următarele nivele: Starters, Movers sau Flyers.

În cazul Emilușei, după 1 an și jumătate de școala în limba engleză, din punct de vedere conversațional se încadra la Flyers, dar din punct de vedere gramatical și fonetic era la Movers. Tocmai din acest motiv, recomandarea celor de la EdVenture a fost să facă 1 an de Movers și un an de Flyers înainte de a susține examenul Cambridge Young Learners (YLE)

  1. Pot copiii susține examenul Cambridge fără pregătire specială?

Pentru primele doua nivele, Starters și Movers, cu siguranță ”Da”, dar pentru Flyers, nu e garantat.

Scopul cursurilor de pregătire pentru examenul Cambridge, nu este doar să-i învețe pe copii limba engleză, ci și să-i familiarizeze cu exercițiile și cerințele unui examen scris.

Pentru noi e clar: din toamnă, Emily va începe cursurile online de engleză la EdVenture și abia așteaptă!

Nu știu dacă va vrea să meargă mai departe cu limbile străine, dacă va alege să-și dezvolte și să folosească această abilitate înnăscută, dar consider că este datoria mea să-i ofer posibilitatea de-a o face.

Dacă vi s-a părut util articolul sau aveți întrebări legate de acest proces vă invit să-mi lăsați un comentariu. Spuneți-mi dacă ați observat și voi vreun talent înnascut la copiii voștri și care e acela?

Mai multe informații legate de costurile și desfășurarea cursurilor în cadrul EdVenture, găsiți pe site-ul lor www.edventure.ro

Credit foto: arhiva personală și Delia Șimion Photography

Ada Chindea

Eu sunt Ada, mamă și o femeie îndrăgostită de oameni și culori și am pornit această comunitate în 2013 în anul în care și eu am devenit mamă. Astăzi, sunt coach transformațional și mă bucur să-mi trăiesc visurile alături de copii, vizitând lumea în timp ce formez noi comunități în cadrul cărora ghidez oamenii să-ți (re) descopere culorile adevarate și astfel să-și trăiască visurile AZI și nu într-o zi.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.