”Eu și Mami Zână” – prima recenzie de carte pentru copii mari și un cadou

Recitesc titlul și nu-mi vine să cred. Fetița mea a crescut atât de mult încât a ajuns să citească singură o carte întreagă. Toate cele 165 de pagini!

Este vorba de cartea ”Eu și Mami Zână” de Sophie Kinsella de la editura Polirom Junior pe care o găsiți și pe Libris.ro .

Eu și Mami Zana, Sophie Kinsella

Când o văd cu cartea ei, stând picior peste picior, mă topesc. Deja mă vad cu ea pe plajă la mare, fiecare cu cartea ei  sub palaria cu boruri mari. Aaaaaahhhh. Deja stăm amândouă la cafea dimineața și fiecare își citește cartea. E drept că eu mai trișez și mă opresc ca să fac poze 😀

”Eu și Mami Zână” - prima recenzie de carte pentru copii mari și un cadou

Bineînțeles că nu e totul roz. Nu vă închipuiți, va rog, că a citit prea repede cartea. Am lasat-o în ritmul ei și a fost citită pe parcursul a 3 luni. Dar, hei, a citit-o nu !? Victoria e victorie.

Fiecare copil are ritmul lui de a citi.

Unii învață să citească mai repede, alții mai greu, iar alții, deși știu să citească preferă să citească tot mami.

Dacă ar fi să mă iau pe mine ca exemplu, pot să vă spun că la vârsta ei, Emily m-a depășit deja cu cărțile citite.  În copilărie n-aș fi citit nici dacă mă plăteau. În schimb stăteam toată ziua cu nasu-n Cărbunaru și m-aș fi jucat cu cifrele la infinit.

Vă rog să nu vă comparați abilitățile sau progresele copiilor cu alții de vârsta lor! Știți doar că fiecare individ e diferit, mai ales copiii, nu-i așa?

Nu știu dacă ce am făcut noi a ajutat-o pe Emily să citească cu plăcere sau este plăcerea ei înnăscută, dar recunosc că acesta a fost unul dintre obiectivele mele în educația lor.

Încă de când erau bebelusi le-am citit. Emilușei chiar îi citea Hubby în timp ce alăptam, deci pe la 2 săptămâni de viață a auzit prima ei poveste.

Am continuat cu cărți pentru bebeluși din cele cu imagini și culori pe care le foloseam ca o activitate în sine. Țin minte cum Andrei, mergând de-a bușilea se târa până la dulapul cu cărți și până când nu le răsfoiam împreună pe toate, nu pleca de-acolo 🙂

Le-am citit aceleași cărți de atâtea ori încât, le-au învățat pe de rost. Eram într-o zi, singură cu amândoi în mașină, iar Andrei a început să plângă în scoică. Am încercat tot ce puteam să-l liniștesc până când a început Emily să-i recite cărticica cu care-l adormeam seara, iar el a tăcut și-a ascultat-o.

Cărțile au avut o magie aparte în viața noastră de părinți

Anul trecut, când eram în Emirate, școala pe curicula britanică ne-a adus altă perspectivă  asupra cărților și am început cu fiecare să le și analizăm, să le înțelegem mai bine.

La nivelul lui Andrei, au început să facă ”Harta cărții” în care desenau elementele din poveste ca să-i ajute s-o povestească.

Hartă după cartea ”Harry and the Bucket full of Dinosaurs”

”Eu și Mami Zână” - prima recenzie de carte pentru copii mari și un cadou

La nivelul Emilușei, ca să poată memora o poveste aproape cuvânt cu cuvânt și să o poată rescrie singuri, înlocuiau fiecare cuvânt cu un desen, ca și cum ar fi scris cu hieroglife. Un proces foarte drăguț pe care Emily l-a dus în jocul ei cu păpușile. Le preda aceași lecție pe care o învăța la școală.

Story Map ”The Lighthouse Keeper’s Lunch ”  

”Eu și Mami Zână” - prima recenzie de carte pentru copii mari și un cadou”Eu și Mami Zână” - prima recenzie de carte pentru copii mari și un cadou

Anul acesta, Emily a trecut la pasul următor și a avut ca temă pentru școala, după fiecare carte pe care o citim împreună, să facă recenzia ei. E o activitate foarte drăguță și creativă pe care Emily o face cu mare entuziasm.

Scopul exercițiului este de a-i obișnui pe copii cu câteva noțiuni de baza ale unei cărți:

  • autorul,
  • titlu,
  • să argumenteze ce le place și ce nu,
  • să se concentreze să găsească cuvinte noi. Ideal ar avea un vocabular pe care-l completează pe măsură ce citesc cărți noi,
  • și cel mai important (din punctul meu de vedere) să-i provoace să rezume povestea în doar câteva propoziții ceea ce este o mare provocare. Aici Emily a avut cel mai mult de lucru pentru că avea tot timpul tendința de a povesti în totalitate.

Anul acesta, noi am decis să facem homeschooling cu copiii și puteți citi aici toata povestea.

După ce am văzut ce-i place mai mult să completeze și ce nu prea are sens și după ce mi-a spus și ea ce ar schimba și cum, am ajuns la o nouă variantă de recenzie pe care vreau s-o împărtășesc și cu voi.

”Eu și Mami Zână” - prima recenzie de carte pentru copii mari și un cadou


Completează cu datele tale, ca să poți descărca gratuit Recenzia de Carte în Engleză și-n Română.


Emilușei au ajuns să-i placă foarte mult aceste recenzii, mai ales după ce le-am modificat împreună. Ba chiar vrea să și filmeze un material. M-a rugat ”să-l pun pun pe internetul meu ca să-l vadă mămicile mele”. De asta, recunosc că nu mă simt eu pregătită, dar o luăm treptat.

M-ar bucura mult feedback-ul vostru! Cum vi se par aceste fișe de recenzie? Ați schimba ceva la ele? Ați vrea să împărtășesc mai mult din ceea ce am lucrat anul acesta cu copiii? Și mai ales ce subiecte vă tentează?

Ada Chindea

Eu sunt Ada, mamă și o femeie îndrăgostită de oameni și culori și am pornit această comunitate în 2013 în anul în care și eu am devenit mamă. Astăzi, sunt coach transformațional și mă bucur să-mi trăiesc visurile alături de copii, vizitând lumea în timp ce formez noi comunități în cadrul cărora ghidez oamenii să-ți (re) descopere culorile adevarate și astfel să-și trăiască visurile AZI și nu într-o zi.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.