De ce am ales homeschooling si cum a fost deschiderea scolii?

Am sa incep acest articol cu concluzia mea dupa 4 saptamani incheiate de homeschooling…

De ce am ales homeschooling si cum a fost deschiderea scolii?

Partea dubioasa este ca, desi planurile mele de saptamana asta nu s-au realizat, pot spune, fara nicio urma de indoiala, ca am incheiat o saptamana exceptionala si sunt mandra tare de eforturile copiilor, de ceea ce au invatat saptamana asta, dar si de mine putin 🙂

Cam asa e cu homeschooling-ul, e surprinzator si fiecare zi aduce o lectie noua pe care ai planuit-o… sau nu.

Astazi totusi, as vrea sa va povestesc putin despre motivele noastre de a alege homeschooling, ce fel de homeschooling facem si cum a fost deschiderea scolii. La final, am o invitatie pentru voi si sper sa ne vedem!

De ce am ales homeschooling si ce presupune?

Decizia a fost de fapt un mix de motive pe care le voi impartasi cu voi.

Cel mai evident este desigur pandemia de Coronavirus, dar nu asa cum ati crede, ca ne e frica sa expunem copiii, desi intr-un fel se aplica si asta. Am decis sa nu expunem copiii la multimea de adulti si copii de la scoala pentru ca avem multi bunici si chiar strabunicii in Bucuresti si ne dorim sa ne vedem in continuare la fel de des. Impactul lor asupra vietii copiilor, este la fel de important ca scoala la stadiul asta.

Si in Emirate le-am dus dorul maxim si acum vreau sa stam cat mai mult impreuna, toti!

Un alt motiv este ca nu aveam o idee clara asupra scolii pentru Emily.

Ea a incheiat un semestru la Waldorf, dupa ce a terminat gradinita in Waldorf si eram convinsi ca acesta este stilul potrivit ei. Apoi am ajuns in Emirate, unde a mers la o scoala internationala pe curicula britanica si copilul nostru a inflorit. Ba chiar a inceput sa ceara “o scoala ca acolo” pentru intoarcerea in tara. Atunci am realizat ca avem o noua provocare in fata.

Nu neg ca sunt multe scoli bune pe curicula britanica, sau chiar internationale in Bucuresti, dar niciuna dintre ele nu era suficient de aproape de noi sau de bugetul nostru.

Ultimul si motivul decisiv a fost ca, un an de homeschooling pe curicula britanica, ar fi de fapt singura continuare fireasca dupa perioada din Emirate.

Ultimele 3 luni de scoala in Emirate au fost online si au fost facute cu super profesionalism. Emily a progresat atat de mult in 3 luni de scoala acasa incat am realizat cu adevarat beneficiile invatarii 1 la 1.

Am ales o varianta de homeschooling asistata in cadrul unei scoli umbrela acreditate.

Modul de lucru este destul de diferit fata de #scoalaonline din Emirate, dar mie mi se pare mult mai util. In acest format primesc indicatii pas cu pas despre activitatile pe care urmeaza sa le desfasuram, ba chiar si mici amintiri pentru a nu uita sa o incurajez si sa-i recunosc eforturile.

Programa contine Engleza, Matematica si Stiinte, dar prin abordarea activitatiilor acopera si partea de Arta, Muzica, ba chiar si Sport. Orarul este organizata prin activitati zilnice de Matematica si Engleza, plus Stiinta de 2 ori pe saptamana. Apoi, la 2-3 saptamani exista o evaluare orala sau scrisa. Chiar si pentru desfasurarea acestei evaluari primesc indicatii pas cu pas despre cum o pot ajuta pe Emily sa inteleaga mai bine si mai usor cerintele. 

La finalul anului, Emily va avea o foaie matricola si 3 evaluari scrise dupa terminarea fiecarui trimestru.

Nu stim momentan daca vom continua sa facem homeschooling si dupa acest an sau nu, dar ma bucur ca vom avea o situatie clara a ceea ce a invat acasa.

Si pentru Andrei, am mers pe aceeasi abordare. Am hotarat ca, in loc sa-mi petrec weekend-ul cautand si gandind activitati pentru el, sa apelez la ajutorul unei prietene care are o gradinita super faina care ne trimite activitati zilnice pe care sa le fac impreuna cu Andrei. Practic, primesc programa de la grupa mijlocie pe o saptamana, pe care o adaptez in functie de abilitatile lui si adaug exercitii de engleza. 

Scoala pe care o urmam cu Emily se numeste Wolsey Hall Y2, iar cu Andrei urmam programa gradinitei Dreamland din Tineretului, grupa mijlocie.

Deschiderea scolii

Bineinteles ca am facut si noi deschiderea scolii presarata cu multe surprize pentru copii.

In primul rand am avut un invitat surpriza care a facut niste super activitati distractive cu noi, de grup si de familie, care ne-au energizat maxim la inceput de scoala. Este vorba despre Sorin Soare de la Family Building, cel mai fain si indragit de copii barbat pe care eu il cunosc!

Ne pus sa calcam pe baloane, sa alergam cu mingi de ping pong pe farfurii si sa incurajam copiii la tot pasul.

De ce am ales homeschooling si cum a fost deschiderea scolii?

 

De ce am ales homeschooling si cum a fost deschiderea scolii?

De ce am ales homeschooling si cum a fost deschiderea scolii?

Pe Sorin il gasiti pe site sau pe pagina de Facebook sau in cadrul excursiilor de familie, pe care le organizeaza aproape lunar.

Cadourile pentru copii au fost alese pe sparnceana si gandite tot ca o activitate pentru prima zi.

Copiii Chindea au primit un penar cu care si- au petrecut vreo 30 minute ca sa-l umple cu toate creioanele si cariocile pe care le aveau, iar nepotica a primit un set de carti pe care le-a studiat la fel de mult.

Apoi, le-am oferit fiecaruia, cate un set de terariu de la Sambure pe care l-am gandit din nou ca o activitate parinte-copil. Dupa 4 saptamani de scoala, pot sa raportez, ca plantutele copiilor sunt bine si verzi si primesc multa iubire in fiecare zi. 

De ce am ales homeschooling si cum a fost deschiderea scolii?

De ce am ales homeschooling si cum a fost deschiderea scolii?


Mi-as fi dorit ca pana acum sa fi reusit sa va povestesc mai multe despre aventurile noastre, dar am invatat ca cel mai important este sa iau fiecare zi asa cum vine, sa ma bucur de realizarile noastre, oricat de mici ar fi si sa nu ma mai agat de lucrurile pe care nu am reusit sa le facem. 

Si-acum vine invitatia despre care va spuneam la inceput…

Luni de la ora 16, am sa va povestesc in direct, intr-o emisiune organizata de DespreCopii.com, cum este pentru noi viata de cand facem #scoalaacasa. In plus voi avea si 3 invitati foarte faini cu care voi vorbi despre organizare, emotii si punctual despre activitati pentru prescolari.

M-as bucura mult sa fiti online alaturi de mine si sa-mi spuneti care sunt intrebarile voastre.

Ada Chindea

Eu sunt Ada, mămică de doi copilași drăgălași și diferiți precum soarele și luna. În 2013 eram însărcinată în 8 luni și am început să construiesc comunitatea ”Ceai cu Mămici”. Ceea ce a început cu evenimente de socializare între mame, cu interese și experiențe comune, s-a transformat, în timp, în locul unde imi doresc să ofer cititoarelor mele instrumentele necesare dezvoltării noastre ca mame, ca soții,ca prietene și în primul rând ca femei gata să înfrunte orice provocare, fie că e vorba de o întâlnire la joacă și socializare, un tantrum sau redescoperirea de sine.

No Comments Yet

Tu ce părere ai?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Povești despre viața în 4, cu 2 fete și doi băieți, informații despre educația în pedagogia Waldorf și Montessori, idei practice și îndrăznețe din categoria #FashionMom și multă voie bună!

#FashionMom

%d bloggers like this: