De ce am ales homeschooling si cum a fost deschiderea scolii?

Am sa incep acest articol cu concluzia mea dupa 4 saptamani incheiate de homeschooling…

De ce am ales homeschooling si cum a fost deschiderea scolii?

Cam asa e cu homeschooling-ul, e surprinzator si fiecare zi aduce o lectie noua pe care ai planuit-o… sau nu.

Astazi totusi, as vrea sa va povestesc putin despre motivele noastre de a alege homeschooling, ce fel de homeschooling facem si cum a fost deschiderea scolii. La final, am o invitatie pentru voi si sper sa ne vedem!

De ce am ales homeschooling si ce presupune?

Decizia a fost de fapt un mix de motive pe care le voi impartasi cu voi.

Cel mai evident este desigur pandemia de Coronavirus. Am decis sa nu expunem copiii la multimea de adulti si copii de la scoala pentru ca avem multi bunici si chiar strabunicii in Bucuresti si ne dorim sa ne vedem in continuare la fel de des. Impactul lor asupra vietii copiilor, este la fel de important ca scoala la stadiul asta.

Si in Emirate le-am dus dorul maxim si acum vreau sa stam cat mai mult impreuna, toti!

Un alt motiv este ca nu aveam o idee clara asupra scolii pentru Emily.

Ea a incheiat un semestru la Waldorf, dupa ce a terminat gradinita in Waldorf si eram convinsi ca acesta este stilul potrivit ei. Apoi am ajuns in Emirate, unde a mers la o scoala internationala pe curicula britanica si copilul nostru a inflorit. Ba chiar a inceput sa ceara “o scoala ca acolo” pentru intoarcerea in tara. Atunci am realizat ca avem o noua provocare in fata .

Ultimul si motivul decisiv a fost ca, un an de homeschooling pe curicula britanica, ar fi de fapt singura continuare fireasca dupa perioada din Emirate.

Ultimele 3 luni de scoala in Emirate au fost online si au fost facute cu super profesionalism. Emily a progresat atat de mult in 3 luni de scoala acasa incat am realizat cu adevarat beneficiile invatarii 1 la 1.

Am ales o varianta de homeschooling asistata in cadrul unei scoli umbrela acreditate.

Modul de lucru este destul de diferit fata de #scoalaonline din Emirate, dar mie mi se pare mult mai util. In acest format primesc indicatii pas cu pas despre activitatile pe care urmeaza sa le desfasuram, ba chiar si mici amintiri pentru a nu uita sa o incurajez si sa-i recunosc eforturile.

Programa contine Engleza, Matematica si Stiinte, dar prin abordarea activitatiilor acopera si partea de Arta, Muzica, ba chiar si Sport. Orarul este organizata prin activitati zilnice de Matematica si Engleza, plus Stiinta de 2 ori pe saptamana. Apoi, la 2-3 saptamani exista o evaluare orala sau scrisa. Chiar si pentru desfasurarea acestei evaluari primesc indicatii pas cu pas despre cum o pot ajuta pe Emily sa inteleaga mai bine si mai usor cerintele. 

La finalul anului, Emily va avea o foaie matricola si 3 evaluari scrise dupa terminarea fiecarui trimestru.

Nu stim momentan daca vom continua sa facem homeschooling si dupa acest an sau nu, dar ma bucur ca vom avea o situatie clara a ceea ce a invat acasa.

Si pentru Andrei, am mers pe aceeasi abordare. Am apelat la ajutorul unei prietene care are o gradinita super faina si care, ne trimite activitati zilnice pentru el. Practic, primesc programa de la grupa mijlocie pe o saptamana, pe care o adaptez in functie de abilitatile lui si adaug exercitii de engleza. 

Scoala pe care o urmam cu Emily se numeste Wolsey Hall Y2, iar cu Andrei urmam programa gradinitei Dreamland din Tineretului, grupa mijlocie.

Deschiderea scolii

Bineinteles ca am facut si noi deschiderea scolii presarata cu multe surprize pentru copii.

Am inceput cu un invitat surpriza pe care copiii il adora, Sorin Soare de la Family Building. Sorin a venit cu niste super activitati distractive, de grup si de familie, care ne-au facut sa ne doara burt de ras si ne-au energizat maxim!

Ne-a pus sa calcam pe baloane, sa alergam cu mingi de ping pong pe farfurii si sa incurajam copiii la tot pasul.

De ce am ales homeschooling si cum a fost deschiderea scolii?

 

De ce am ales homeschooling si cum a fost deschiderea scolii?

De ce am ales homeschooling si cum a fost deschiderea scolii?

Pe Sorin il gasiti pe site sau pe pagina de Facebook sau in cadrul excursiilor de familie, pe care le organizeaza aproape lunar.

Cadourile pentru copii au fost alese pe sparnceana si gandite tot ca o activitate pentru prima zi.

Copiii Chindea au primit un penar gol cu care si- au petrecut vreo 30 minute ca sa-l umple cu toate creioanele si cariocile pe care le aveau, iar nepotica a primit un set de carti pe care le-a studiat la fel de mult.

Apoi, le-am oferit fiecaruia, cate un set de terariu de la Sambure pe care l-am gandit din nou ca o activitate parinte-copil. 

De ce am ales homeschooling si cum a fost deschiderea scolii?

De ce am ales homeschooling si cum a fost deschiderea scolii?


Mi-am dorit sa va povestesc mai multe despre aventurile noastre, dar timpul se contractă când faci homeschooling. Am invatat totusi sa iau fiecare zi asa cum vine si sa nu ma mai agat de lucrurile pe care nu am reusit sa le facem. Ba mai mult, sa ma bucur și să sărbătoresc realizarile noastre, oricat de mici ar fi.

Si-acum vine invitatia despre care va spuneam la inceput…

Luni de la ora 16, am sa va povestesc in direct cum este experienta noastra de homeschooling. Emisiunea este organizata de DespreCopii.com si voi avea 3 invitati foarte faini. Vom vorbi despre organizare, emotii si punctual despre activitati pentru prescolari.

M-as bucura mult sa fiti online alaturi de mine si sa-mi spuneti care sunt intrebarile voastre.

Publicată de Desprecopii: Fertilitate, Sarcina, Parenting pe Vineri, 9 octombrie 2020
Ada Chindea

Eu sunt Ada, mamă și o femeie îndrăgostită de oameni și culori și am pornit această comunitate în 2013 în anul în care și eu am devenit mamă. Astăzi, sunt coach transformațional și mă bucur să-mi trăiesc visurile alături de copii, vizitând lumea în timp ce formez noi comunități în cadrul cărora ghidez oamenii să-ți (re) descopere culorile adevarate și astfel să-și trăiască visurile AZI și nu într-o zi.

6 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.