Concluzii dupa prima saptamana de homeschooling

Prima saptamana de homeschooling a fost mai degraba o perioada de asezare decat o saptamana de invatare. Totusi am incheiat-o cu zambetul pe buze! 

Am multe sa va povestesc despre experienta noastra de homeschooling dupa o saptamana, dar am sa-ncerc sa le iau treptat si sa scriu acum pe scurt despre fiecare, decat deloc ulterior.

Viata cu trei copii in casa zilnic, m-a invatat sa traiesc clipa, mai mult decat orice.

Inainte de a va spune cum ne-a fost saptamana aceasta, vreau sa va povestesc putin despre activitatile pe care le-am facut cu copiii. Fie ca faceti sau nu homeschooling, poate va ofer putina inspiratie. 

Cu Emily am urmat curicula si activitatile trimise de Wolsey Hall, scoala umbrela unde am inscris-o. La Engleza a avut de scris o carte despre ea cu fise dedicate pe fiecare zi in cadrul carora am recapitulat putin engleza invatata in anul precedent si am adaugat cuvinte si cuncepte noi: autor, ilustrator, recenzie de carte etc.

A fost o activitate tare draguta si mi-ar placea sa o punem pe lista sa o repetam si in Romana la un moment dat. Cred ca exprimarea va fi mai usoara si va iesi o carte si mai frumoasa.

homeschooling englezahomeschooling engleza

La matematica am reluat numerele pana la 100 si ne-am reamintit numaratoarea din 10 in 10. Ultima zi am incheiat-o cu cateva scaderi si adunari cu 5 si cu 10.

La stiinta din pacate nu am realizat nimic in afara de o discutie despre toamna in engleza la o plimbare prin parc la culez frunze. Nu ma intelegeti gresit, si asta e o resursa excelenta, dar in “planul nostru saptamanal” aveam alte obiective. Sa vorbim despre pui de animale, despre conditii de supravietuire si toate astea intr-un joc super fain, dar pe care n-am apucat sa-l mai fac. Il vom pune in practica saptamana viitoare 🙂

Cu Andrei am completat niste fise de evaluare initiala, am reluat scrierea numelui in mai multe feluri si am mesterit cateva proiecte creative: o masinuta dintr-o sticla de plastic, propulsata de aerul dintr-un balon, o racheta care decoleaza spre noi aventuri in spatiu si un buchet de toamna din frunze uscate.

Concluzii dupa prima saptamana de homeschooling homeschooling gradinita homeschooling gradinita

Nepotica a avut scoala online in care a asistat la lectiile predate la clasa. A avut teme pe care si le-a facut singurica si a completat activitatile de engleza cu noi. Orele de arte vizuale si muzica, le-am facut impreuna, fiecare dupa propria inspiratie.

homeschooling arta

Dupa amiezele incerc sa le petrecem cat mai mult afara asa ca saptamana asta am iesit in IOR la cules de frunze si castane si am tras o tura de Dambovita cu bicicletele. Ei nu toata Dambovita, o zona restransa pe langa Delta Vacaresti. Data viitoare urcam si dealul! 

Concluzii dupa prima saptamana

In general, pot spune ca am avut o saptamana buna. Ne-am cam suparat vineri, asa de final, dar in general ma declar multumita. 

Va spun ca ma asteptam la mai multe tantrumuri.

Plusuri:

  • Cel mai mandra sunt, ca au respectat regula de “fara desene in timpul saptamanii”. Chiar m-au surprins ca nu mi-au cerut, deci se poate si viata fara tv. Sunt surprinsa pentru ca totusi, vacanta asta am cam abuzat de desene, mai ales de cand am revenit in tara si au regasit desenele in romana. Am redus treptat timpul, la o ora pe zi inainte de inceperea scolii si i-am anuntat ca apoi ne mai uitam doar in weekend si iata ca au inteles. Yeeey. Victorie noi 😀
  • In cadrul scolii online din Emirate, temele fiind cerute de scoala si avand un termen clar de trimitere, nu aveam niciun pic de flexibilitate. Acum avem flexibilitatea de a face mai multa matematica intr-o zi si mai multa engleza in alta zi, ceea ce e perfect ok si momentan functioneaza.
  • Asa cum spunea un terapeut super fain ieri in cadrul unei emisiuni despre scoala pe care am moderat-o (revin cu detalii), copiii integreaza totul foarte usor prin joc. Asta au facut si ai mei. Ei chiar se “joaca” de-a scoala si eu sunt doamna (profesoara, bucatar sau de la after, dupa caz :D) si ii intampin cu “Bine Ati venit, copii!”. Doamne ajuta pentru personalitatile mele multiple 🙂 ma ajuta in aceste timpuri necunoscute 😀
  • Am reusit sa gasesc (cu greu) resursele si timpul necesar sa ma concentre si pe ale mele, iar joi am moderat emisiunea de care am scris mai sus organizata de comunitatea Desprecopii.com. E o emisiune foarte faina despre acest inceput de an scolar pe care am sa o las mai jos. Au fost foarte multe informatii utile oferite de catre invitate si m-as bucura daca mi-ati lasa si un feedback despre rolul meu. M-ar ajuta sa invat si eu alaturi de copii 🙂

Minusuri:

  • Nu am reusit sa ma tin de “planul de lectii” in totalitate, dar proportia imi da speranta. De exemplu de stiinte nu ne-am atins decat tangential in viata de zi de zi cu zi si in scurte plimbari prin natura. Ideal mi-ar placea sa respectam orarul zilnic, dar vedem cum se aseaza lucrurile.
  • Prea putin timp acordat lui Andrei 🙁 Pentru ca el e un baietel caruia ii place sa se joace si singur, am cam profitat de asta ca sa ma concentrez mai mult pe Emily. Practic asta e primul meu obiectiv pentru saptamana urmatoare, mai multa atentie catre el. Momentan am reglat (sper eu) situatia suficient in weekend acest weekend, mai ales azi cand am stat cateva ore doar noi doi.
  • Momentan, copiii petrec cam mult timp doar cu mine. In ritmul acesta risc sa devin antisociala! Seara, dupa ce pleaca nepotica si Hubby preia copiii la joaca sau jughineala, prefer sa ma arunc pe canapea si doar stau, chill. N-am chef de nicio iesire cu prietenele, povesti la telefon sau orice interactiune cu alti oameni in afara de mine. As sta doar eu cu gandurile mele 🙂 Sa ma refac 🙂

In general a fost o prima saptamana buna, dar putem si mai bine sunt convinsa!

Incet, incet, am incredere ca ne vom intra intr-un ritm al nostru si am speranta ca la un moment dat, voi putea sa fiu si eu mai energica si sa-mi gasesc mai mult timp pentru mine. 

La voi cum a fost prima zi de scoala? Sunt curioasa sa-mi spuneti cum s-au descurcat copiii si cum au inceput? Va astept cu drag comentariile, iar daca mai aveti intrebari despre homeschooling, am sa raspund la tot ce am experimentat noi pana acum 🙂

Ada Chindea

Eu sunt Ada, mamă și o femeie îndrăgostită de oameni și culori și am pornit această comunitate în 2013 în anul în care și eu am devenit mamă. Astăzi, sunt coach transformațional și mă bucur să-mi trăiesc visurile alături de copii, vizitând lumea în timp ce formez noi comunități în cadrul cărora ghidez oamenii să-ți (re) descopere culorile adevarate și astfel să-și trăiască visurile AZI și nu într-o zi.

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.