Scoala in Abu Dhabi. De la alegere pana la absolvire. (I)

Cea mai mare lectie pe care am invatat-o de cand ne-am mutat in Abu Dhabi a fost legata de scoala. Aici am invatat ca scoala poate fi distractiva chiar si cu teme. Ca poti folosi tehnologia pentru a invata chiar si de la varste atat de mici. Si mai ales ca scoala pe care o vedem la televizor, in filme, e si mai frumoasa-n realitate!

Cand Hubby m-a intrebat prima oara daca vreau sa ne mutam in Abu Dhabi primul lucru pe care l-am facut a fost sa caut scoala Waldorf. Surpriza, n-am gasit. Nici Montessori, doar gradinita. Asa ca mi-am luat inima in dinti, am renuntat la Waldorf si am inceput cautarile.

La un moment dat m-am gandit la homeschooling, dar acum sunt recunoscatoare ca n-am facut-o, habar n-aveam ce presupune.

scoala in abu dhabi

Care au fost criteriile de selectie a scolii?

In primul rand am decis sa mergem catre o scoala internationala. Mi-am zis ca daca aceste 6 luni de scoala se vor traduce intr-un curs intensiv de limba engleza e perfect.

Primul pas a fost cautarea pe Google. Asa am gasit EdArabia unde am gasit toate scolile din Abu Dhabi, cu informatii detaliate despre fiecare dintre ele. De la curricula abordata, anul infintarii si evaluarea primite de la Miisterul Educatiei de aici (ADEK). Site-ul se numeste EdArabia si-l puteti folosi atunci cand cautati o scoala oriunde in Orientul Mijlociu.

Va spun ca cel mai mult m-am temut de diferentele de curricula. Dupa 6 luni la pregatitoare Waldorf, Emily doar desena foarte frumos cu cerate, nimic mai mult.

Ca un mic spoiler pentru articolul ce urmeaza, in acest moment Emily scrie in Engleza propozitii simple, citeste texte simple atat in Engleza cat si in Romana si stie tabla inmultirii cu 2, cu 5 si cu 10. Toate astea se datoreaza atat scolii online si a predarii 1 la 1 a mea, dar si a felului in care e gandit procesul de invatare in curicula britanica.

Revenind la criterii, iata ce a fost important pentru noi si cum am ajuns sa ducem amandoi copiii la Reach British School.

  • Taxa. Avand in vedere ca aveam un buget foarte clar pentru scoala copiilor inclus in pachetul salarial al lui Hubby, acesta a fost pe primul loc. Am selectat scolile unde ne incadram la taxa pentru cei doi copii.  In afara de taxele scolare , trebuia sa iau in considerare si taxa pentru uniforme si consumabile. Si ca se le pot urmari mai usor am facut un excel asa cum imi place mie.
  • Numarul de copii fluenti in limba engleza. In Emirate, expatii reprezinta peste jumatate din populatie. Sunt oameni veniti din toate colturile lumii si astfel mixul de limbi straine este foarte mare. Am cautat un loc in care acest procent sa nu fie majoritar. De exemplu, la American International School in Abu Dhabi, mi s-a spus ca procentul de copii fluenti este de 80% intr-o clasa. Am exclus din start acea scoala.
  • Primirea expatilor in mijlocul anului si sprijinul in invatarea limbii engleze. Unele scoli unde am trimis mail mi-au spus ca au departamente speciale unde copiii invata treptat engleza. Altii ne-au asigurat ca vor avea un asistent dedicat care sa-i ajute sa se integreze
  • Un alt criteriu foarte important pentru noi a fost un bun mix de culturi. Copiii fiind destul de albi si blonzi, venind intr-o regiune unde culoarea pielii si a parului sunt mai inchise, nu am vrut ca ei sa iasa atat de mult in evidenta. Asta s-a tradus in accesarea conturile de Facbook si Instagram a fiecarei scoli pentru a vedea ca intr-adevar exista un mix mare de culturi.
  • in final programul. Mi-am dorit sa gasesc o scoala unde sa nu-i tina pe copii chiar atat de mult si sa poata termina in acelasi timp si scoala si gradinita.

 


FUN FACT

Ceea ce nu a fost niciodata un criteriu a fost distanta. Aici distantele sunt irelevante prin prisma numarului de autostrazi si a lipsei de trafic. Intre casa si scoala sunt 30 de km pe care ii faceam in cel mult 15 minute. In Romania am ajuns sa ne mutam locuinta ca sa fim mai aproape de Liceul Waldorf, scoala Emilusei pentru 6 luni. 


scoala in abu dhabi

Care a fost procesul de inscriere al copiilor la Reach British School?

  • Primul pas a fost evaluarea copiilor. Pentru a vedea la ce nivel pot fi incadrati. A fost un proces rapid, dar greu pentru Emily. Necunoscand limba, mai mult de “Hello!” “My name is Emily” “I am from Romania” a avut foarte multe emotii. Fiecare dintre copii a stat de vorba cu o invatatoare, respectiv educatoare care le-au pus intrebari despre cunostintele lor. Andrei a fost invitat sa recunoasca niste culori, sa-si scrie numele, sa scrie niste numere si cam atat. Emily in schimb a avut vreo 3 pagini de activitati diverse. Nu erau operatii matematice ci mai degraba de asocieri, logica si la final scrierea unor propozitii simple despre familie.
  • Plata taxei in avans pentru trimestrul in curs, dar exista si posibilitatea achitarii taxei lunar, achizitionarea uniformei si a materialelor pe care urmeaza sa le foloseasca la scoala (o lista de creioane colorate, carioci, lipici, foarfeca, rigla, marker de whiteboard plus burete de whitebord si o pernuta pentru Andrei pentru momentul de poveste ). Taxa lunara la Reach British School ne-a costat in jur de 5000 de dirhami plus 1000 de dirhami uniformele pentru amandoi, una de zi si una de sport, plus vreo 200 de dirhami. Rechizitele pana la final le-am pastrat acasa pentru ca invatatoarea si educatoarea copiilor ni le-au refuzat spunand ca au suficiente la scoala.
  • Actele. In cazul in care inscrieti copiii la scoala inainte de a fi rezidenti UAE, asa cum am facut noi, mai trebuie sa va plimbati putin pe la judecatorie de unde trebuie sa obtineti o hartie prin care vi se permite sa inscrieti copiii la scoala fara permis de rezident. Trebuie totusi sa demonstrati la judecatorie ca demersurile pentru obtinerea id-ului de rezident este in curs de obtinere. Chiar nu a fost greu si nici nu a durat foarte mult. Am mers cu actele doveditoare la Abu Dhabi Judicial Department unde veti fi indrumat pas cu pas unde trebuie sa mergeti. Mai intai am achitat taxa. Frumos, elegant cu bon fiscal, ba chiar am stat si in fotolii din piele si am fost serviti cu cafea. Apoi am mers la un judecator unde am asteptat sa ne aprobe hartia electronic pe care am primit-o pe loc in aproximativ o ora. Chiar relaxant procesul. Formularul in schimb, este unul destul de specific, daca nu-l puteti obtine de la scoala, dati-mi mail si va trimit un model.

 


FUN FACT

Sunt cateva institutii oficiale unde va trebui sa va imbracati cu Abaya. Nu conteaza ca aveti rochie lunga si camasa cu maneca lunga, tot va trebui sa purtati Abaya. La fel si la Monschee, asa ca imbracati-va lejer pe dedesubt. Partea pozitiva este ca au un material extrem de fin si nici nu le simti pe tine, sunt foarte usor de purtat.


 

Dupa 1 luna si jumatate de scoala fizica si inca 3 luni de scoala online la Reach British School pot spune ca sunt multumita de alegerea noastra. De fapt sunt mai mult decat multumita. Pot spune ca sunt chiar recunoscatoare, mai ales pentru perioada online.

Totusi am un lucru pe care il regret. M-am lasat convinsa sa-mi ignor intuitia de mama!

Cand am facut turul scolii, vazand lucrarile celorlalti copii la panou, am simtit ca Y2 era prea mult pentru ea. Ca desi ca varsta se incadra, totusi ca nivel al cunostintelor ar fi fost mai bine in Y1. Am intrebat daca nu cumva ar fi mai bine sa intre in Y1? M-au asigurat ca datorita evaluarii si a varstei e mai bine in Y2. Doar Engleza e o problema si acolo va recupera usor.

Imi pare rau ca nu am insistat.  Desi Emily a facut un milion de progrese in ultimele 3 luni, desi iubeste matematica si stiinta cu care incepeam ziua de scoala negresit, a fost totusi coplesita uneori de numarul activitatilor dintr-o zi.

Asa ca, daca ar fi sa dau un sfat celor care urmeaza sa mute copiii intr-o alta tara, ascultati-va intuitia de mama! Pana la urma, voi va cunoasteti copilul cel mai bine! 

In partea a doua si a treia a acestui artiol, am sa va povestesc cum a fost scoala in cele 5 luni. Si cea fizica si cea online. Pana atunci, cititi Cum găsești grădinița potrivită într-o țară pe care n-o cunoști? [#viatadeexpat], despre gradinita in Istanbul.

Daca aveti vreo curiozitate specifica, scrieti-mi in comentarii, sa nu cumva sa scap vreo informatie.

ada chindea coaching

Eu sunt Ada Chindea și sunt coach transformațional, iar asta îmi permite să mă bucur de timp alături de copii, în timp ce lucrez cu oameni fantastici să-și (re) descopere adevăratele culori interioare și să le transforme în superputeri. Te invit și pe tine la o sesiune de cunoaștere în care putem povesti despre visurile tale.  

Ada Chindea

Eu sunt Ada, mamă și o femeie îndrăgostită de oameni și culori și am pornit această comunitate în 2013 în anul în care și eu am devenit mamă. Astăzi, sunt coach transformațional și mă bucur să-mi trăiesc visurile alături de copii, vizitând lumea în timp ce formez noi comunități în cadrul cărora ghidez oamenii să-ți (re) descopere culorile adevarate și astfel să-și trăiască visurile AZI și nu într-o zi.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.