24 de ore în Deva cu copiii

Acum 6 luni făceam prima oprire din vacanța noastră de 10 zile prin țară, la Deva.

N-am stat decât 24 de ore, dar a fost așa de frumos încât am vrut să vă spun și vouă:

  • unde ne-am cazat
  • ce am văzut și pe unde ne-am plimbat
  • și mai ales unde am mâncat bine

Deva e un oraș tare frumos și curat pe care am avut ocazia să-l vedem pe bicicletă. În ultimii doi ani, cortul și plimbările cu bicicletele au fost pasiunile noastre cele mai mari.

Am ajuns la Deva după prânz și ne-am dus direct să ne cazăm. Ne-am rezervat o garsonieră prin Airbnb. Deși știam că e cam mică a fost singura disponibilă. Am aflat ulterior că pentru acel weekend era cererea mare din cauza festivalului de Jazz din oraș.

Cazarea a fost foarte ok. O garsonieră cu balcon din care vedeai cetatea, optimizată extrem de eficient și foarte frumos amenajată.

Cam atât de mare era camera, dar pentru o noapte a fost mai mult decât suficientă.

balconul din deva
Balconul

cazare deva

După ce am urcat bagajele împachetate într-o singură geantă cu schimburi și toate cele necesare pentru o noapte, am plecat la plimbare. cu bicicletele.

Am luat-o pe bulevardul principal, tot timpul cu cetatea in fața noastră. Am trecut pe lângă toate punctele de interes ulterioare, iar după 3 km am ajuns la destinație.

cu bicicleta prin deva

Prima oprire Cetatea Deva

Ca să ajungeți la cetate fie puteți să luați ”telecabina” cum spune toată lumea, dar să știți că de fapt se numește funicular, fie puteți urca pe jos pornind din parc. Noi am aflat despre ruta ”pe jos” abia când eram în cetate.

Am plecat de la Cetate și ne-am oprit în parc, la Festivalul de Jazz.

Parcul din Deva e tare frumos și are un loc de joacă imens. Ne-am parcat bicicletele lângă un copac și am găsit și o bancă liberă cu vedere directă spre locul de joacă unde Emily și Andrei au fugit imediat.

Atunci am avut primul nostru moment de relaxare din vacanță: muzică bună în boxe, bere rece în paharul de plastic, castane coapte și copiii veseli la locul de joacă.

parcul din deva

Dacă vă îmbie tabloul, puteți să-l puneți în practică la finele lui August când are loc din nou Deva Jazz Festival.

Din parc am plecat la masă.

Ne-am suit din nou pe biciclete și am traversat centrul vechi în căutarea unui loc liniștit pe care l-am găsit la Pizzeria Al Forno de lângă cinematograf.

Locul nu părea prea ”fancy”, dar pizza arăta atât de delicioasă încât nu am mai putut pedala mai departe.

Și am avut dreptate!!! Pizza a fost delicioasă!!!

Era deja 9. Am tot așteptat să se întunece ca să putem merge și la Fântâna arteziană muzicală.

Era prima oară când vedeam așa ceva și am rămas fascinați toți. Emily dirija apa, Andrei făcea ture de la un capăt la celălalt, iar noi eram fascinați.

fantana muzicala deva

La 9.30 cu imense mustrări de conștiință pentru programul copiilor, ne-am îndreptat spre casă și am încheiat prima zi de vacanță.

A doua zi ne-am trezit, ne-am luat micul dejun pe balcon, iar eu mi-am băut una dintre cele mai bune cafele: un Nescafe 3 în 1 cu vedere la Cetate 🙂

După ce s-a trezit și Hubby, am făcut bagajele, geanta de ”plajă” și am plecat spre ultima distracție din Deva: Aqualand Deva urmând să plecăm spre Timișoara la prânz, pe somnul copiilor.

aqua land deva

Tare fain la Aqualand din Deva, ne-am distrat maxim.

  • Au un tobogan mare pentru adulți care curge direct într-unul dintre bazinele mari. N-am mai ajuns să mă dau, dar Hubby a zis că e mega fun
  • există o zonă pentru copii foarte faină, situată chiar lângă șezlonguri.
  • Bazinul pentru copii destul de încăpător și cu o adâncime de maxim 40 cm.
  • Piscina cu valuri a făcut senzație! Foarte fain gândită intrarea, treptat, exact ca la mare. Asta l-a ajutat și pe Andrei să prindă curaj. La Therme nu vrea deloc să coboare scările până la apă.

Munciți bine de bălăceală, am plecat să mâncăm de prânz în centrul vechi.

După ce ne-am tot plimbat pe strada principală, ne-am decis să ne oprim la locul cel mai aglomerat, Pizzeria Napoli.

Așa am învățat eu de la tata, să aleg tot timpul restaurantul cel mai aglomerat, acolo e mâncarea bună!

De fapt nu era chiar o pizzerie, ci mai degrabă restaurant cu de toate. Aveau și ciorbă, și mititei, și pizza, tot meniul.

Ne-am luat o ciorbă de văcuță, pui crocant cu cartofi prăjiți (deh, vacanță :D) și o salată grecească. Totul a fost delicios, dar servirea extrem de greoaie. Deși era cea mai plină terasă, nu era aglomerată. Erau doar 3 mese și cu toate acestea tot după o oră a venit mâncarea.

Partea bună e că am avut timp să ne jucăm cu poze. Copiii ne-au făcut pe rând poze, apoi și unul altuia. Asta e preferata mea:

noi doi la Deva

După ce am terminat de mâncat, am pus copiii în scaunele de mașină și am plecat spre Timișoara, orașul în care m-aș muta chiar mâine!

Voi ați fost la Deva până acum? Cum vi s-a părut?

Ada Chindea

Eu sunt Ada, mamă și o femeie îndrăgostită de oameni și culori și am pornit această comunitate în 2013 în anul în care și eu am devenit mamă. Astăzi, sunt coach transformațional și mă bucur să-mi trăiesc visurile alături de copii, vizitând lumea în timp ce formez noi comunități în cadrul cărora ghidez oamenii să-ți (re) descopere culorile adevarate și astfel să-și trăiască visurile AZI și nu într-o zi.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.