Tu știi ce este diastaza abdominală? Știi dacă ai?

Am diastază abdominală încă de la prima sarcină, dar am aflat de ea abia când mă pregăteam de a doua.

La aproximativ 1 an de la nașterea Emilușei, burta mea se încăpățâna să rămână. Deși mâncam sănătos și alergam după fundul Emilușei care era în perioada de explorare activă, tot nu se vedeau rezultatele.

Mă uitam în oglindă și tot speram că buricul se va retrage și burta mea va începe să se retragă.

Ăsta ar trebui să fie primul semnal de alarmă: faptul că buricul nu revine în poziția lui de dinainte de naștere. 

De fapt ar fi trebuit să știu de această diastază abdominală încă de la primul control ginecologic de după naștere, cel de la 6 săptămâni. Dar atunci doar am primit verde la sport și atât. E important să vă treceți acest aspect pe lista de întrebări.

Există moduri prin care puteți afla și voi acasă dacă aveți această separare a mușchilor, dar cel mai bine este să mergeți la un consult de specialitate, fie la un kinetoterapeut, fie la un medic chirurg. Asta am făcut și eu practic, doar că destul de târziu.

Atunci când ai diastază abdominală, tot stilul tău de viață se schimbă. De la felul în care te ridici din pat și până la felul în care ridici în brațe un copil, totul se schimbă prin prisma mușchilor pe care îi soliciți. Trebuie să te reeduci în acest sens și tot timpul să ai în vedere să nu pui prea multă presiune pe mușchii abdominali.

Cel mai bine afli despre toate aceste lucruri în cadrul ședințelor de kinetoterapie

Odată ce am aflat că am diastază abdominală, am început să caut locuri unde pot merge pentru recuperare medicală. Din păcate, în anul 2014 nu prea existau. Apoi, în 2015 am descoperit-o pe Oana Sforoi cu care în 2016 am și început o serie de exerciții fizice. După două luni deja se vedeau rezultatele. Distanța dintre pereții abdominali se micșorase considerabil.

La final, vă las o recomandare pentru un centru unde puteți merge să faceți exerciții de recuperare. Este vorba de centrul KinetoDema.ro de care am aflat de la o prietenă și unde am mers la câteva ședințe de recuperare și se simte diferența.

Despre diastaza abdominală mai puteți citi și pe blogul prietenei mele Andreea Carmen Radu, iar dacă mai aveți întrebări vă aștept cu drag în comentarii.

Dacă și voi aveți diastază abdominală, scrieți-mi povestea voastră în comentarii.

Haideți să lăsăm rușinea la o parte și să vorbim deschis despre asta!

Ada Chindea

Eu sunt Ada, mămică de doi copilași drăgălași și diferiți precum soarele și luna. În 2013 eram însărcinată în 8 luni și am început să construiesc comunitatea ”Ceai cu Mămici”. Ceea ce a început cu evenimente de socializare între mame, cu interese și experiențe comune, s-a transformat, în timp, în locul unde imi doresc să ofer cititoarelor mele instrumentele necesare dezvoltării noastre ca mame, ca soții,ca prietene și în primul rând ca femei gata să înfrunte orice provocare, fie că e vorba de o întâlnire la joacă și socializare, un tantrum sau redescoperirea de sine.

No Comments Yet

Tu ce părere ai?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: