Tu știi ce este diastaza abdominală? Știi dacă ai?

Am diastază abdominală încă de la prima sarcină, dar am aflat de ea abia când mă pregăteam de a doua.

La aproximativ 1 an de la nașterea Emilușei, burta mea se încăpățâna să rămână. Deși mâncam sănătos și alergam după fundul Emilușei care era în perioada de explorare activă, tot nu se vedeau rezultatele.

Mă uitam în oglindă și tot speram că buricul se va retrage și burta mea va începe să se retragă.

Ăsta ar trebui să fie primul semnal de alarmă: faptul că buricul nu revine în poziția lui de dinainte de naștere. 

De fapt ar fi trebuit să știu de această diastază abdominală încă de la primul control ginecologic de după naștere, cel de la 6 săptămâni. Dar atunci doar am primit verde la sport și atât. E important să vă treceți acest aspect pe lista de întrebări.

Există moduri prin care puteți afla și voi acasă dacă aveți această separare a mușchilor, dar cel mai bine este să mergeți la un consult de specialitate, fie la un kinetoterapeut, fie la un medic chirurg. Asta am făcut și eu practic, doar că destul de târziu.

Atunci când ai diastază abdominală, tot stilul tău de viață se schimbă. De la felul în care te ridici din pat și până la felul în care ridici în brațe un copil, totul se schimbă prin prisma mușchilor pe care îi soliciți. Trebuie să te reeduci în acest sens și tot timpul să ai în vedere să nu pui prea multă presiune pe mușchii abdominali.

Cel mai bine afli despre toate aceste lucruri în cadrul ședințelor de kinetoterapie

Odată ce am aflat că am diastază abdominală, am început să caut locuri unde pot merge pentru recuperare medicală. Din păcate, în anul 2014 nu prea existau. Apoi, în 2015 am descoperit-o pe Oana Sforoi cu care în 2016 am și început o serie de exerciții fizice. După două luni deja se vedeau rezultatele. Distanța dintre pereții abdominali se micșorase considerabil.

La final, vă las o recomandare pentru un centru unde puteți merge să faceți exerciții de recuperare. Este vorba de centrul KinetoDema.ro de care am aflat de la o prietenă și unde am mers la câteva ședințe de recuperare și se simte diferența.

Despre diastaza abdominală mai puteți citi și pe blogul prietenei mele Andreea Carmen Radu, iar dacă mai aveți întrebări vă aștept cu drag în comentarii.

Dacă și voi aveți diastază abdominală, scrieți-mi povestea voastră în comentarii.

Haideți să lăsăm rușinea la o parte și să vorbim deschis despre asta!


ada chindea coaching

Eu sunt Ada Chindea, sunt coach transformațional și lucrez cu mame în explorarea tranziției de la femeie la mama și înapoi. De multe ori, rușinea și frica ne împiedică să recunoștem provocările cu care ne confruntăm. Dacă și tu simți că ceva te ține în loc și nu reușești să înflorești, te invit la o sesiune de cunoaștere în care putem povesti despre ce ai nevoie ca să devii cine ai nevoie să devii pentru a-ți trăi visurile.  

Ada Chindea

Eu sunt Ada, mamă și o femeie îndrăgostită de oameni și culori și am pornit această comunitate în 2013 în anul în care și eu am devenit mamă. Astăzi, sunt coach transformațional și mă bucur să-mi trăiesc visurile alături de copii, vizitând lumea în timp ce formez noi comunități în cadrul cărora ghidez oamenii să-ți (re) descopere culorile adevarate și astfel să-și trăiască visurile AZI și nu într-o zi.

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.