Lecția de azi: Cum facem VIDEO?

Mi-a plăcut tot timpul să mă joc cu imagini. Fie că le-am făcut, fie că le-am editat. 

Ba chiar îmi amintesc și primul video pe care l-am editat vreodată. Era un colaj pentru prietena mea cea mai bună. Alături de surioara ei i-am făcut o surpriză la petrecerea aniversară. Ea s-a ocupat de adunat materialul, iar eu l-am pus cap la cap. Uitându-mă înapoi aș vrea să modific multe, dar în același timp mă bucur să realizez cât am progresat.

De când facem #cafeauadela10, nevoia mea de mai multe informații și clarificări a crescut.

Și pentru că Omul cât trăiește învață!  în weekend am participat la #DigitalParentsTalks

#DigitalParentsTalks este o comunitate de părinți bloggeri creată de Mămica Urbană. Aici am ajuns să cunosc o mulțime de părinți faini, am avut ocazia să mă implic în diverse proiecte caritabile și mai ales aici am învățat cam tot ce știu despre blogging.

Ediția din acest weekend a fost despre ”Cum facem video?” și abia o aștept de aproape 1 an :). Iată care au fost profii și ce am aflat de la ei:

Andrei Stoleriu și Gabriela Hirlea de la Explicat: Studio Video:

  • au vorbit doar despre editarea în Premier ceea ce m-a supărat maxim pentru că nu este o soluție tehnică pe care să și-o poată permite oricine. Premier, deși este un program extrem de performant, gen Photoshop la poze, se folosește în baza unei licențe care costă niște bani, destul de mulți din punctul meu de vedere. Ce m-a supărat a fost că nu au venit și cu alte opțiuni de programe free compatibile. De exemplu, eu folosesc Video Pad Editor și este destul de bun.
  • au explicat cum se curăță (la nivel destul de superficial) sunetul, dar tot în Premier. Practic, poți selecta acel zgomot de fond când nu ai text peste și aplici un filtru de curățare. Programul va ști astfel să curețe acel ”zgomot” din tot clipul
  • Ceea ce am apreciat cel mai mult la Andrei a fost discursul lui inițial, inspirațional chiar, despre piedicile pe care ni le punem singuri. Ne-a încurajat să avem mai multă încredere în noi pentru a filma și a edita. Mesajul principal a fost că ”Intuiția nu ne va dezamăgi”.

Dar ce am aflat de la Ioana, mi-a zguduit lumea 😀

Ioana Dumitrache, blogger și youtuber, omul care ne-a oferit o TONĂ de informații utile:

  • În primul și în primul rând habar nu aveam că poți face SEO în YouTube. It blew my mind. Aplicația se numește VidIQ și funcționează ca o extensie la CHROME. Nu pot să vă spun cât de entuziasmată sunt de chestia asta! Abia aștept să mă joc puțin cu ea 🙂 Este exact ce simțeam că-mi lipsește de când am deschis canalul de YouTube. Arată cam așa:cum-facem-video-ceai-cu-mamici
  • Mi-a dat câteva sfaturi legate de lumină și cel mai mult mi-a plăcut că nu s-a dus imediat în recomandări costisitoare. Mi-a plăcut că n-a uitat că și ea a fost cândva la început și ne-a recomandat soluții foarte bune cu investiții minime. Pe lângă lumina naturală, ea mai are și un set de umbrele și un ring light, dar totuși ea este și make up artist, deci are nevoie de lumini suplimentare. Aveți în vedere acest aspect!
  • Decorul. Aici recomandarea ei a fost super simplă în primă fază. O bucată de material drăguță, dar care să nu distragă spectatorul de la acțiune și prinsă pe perete undeva. Ne-a arătat exemple în care ea a avut o bucată de material cu paiete prins pe perete, iar ulterior și-a creat un spațiu doar pentru video.
  • A militat foarte mult pentru autenticitate și asumare. Să renunțăm puțin la atâta perfecțiune și să avem în vedere informația transmisă, iar asta mi-a dat putere și curaj. De exemplu, nu voiam să postez un clip pe care l-am filmat despre diastaza abdominală pentru că se vedeau ciudat codițele… acum m-am hotărât să-l public. (probabil într-o săptămână)Lecția de azi: Cum facem VIDEO?
  • În plus mi-a răspuns mie la multe dintre întrebările ”existențiale” pe care le aveam legate de proiectul #cafeauadela10. Punem clipurile noastre și pe YouTube sau nu? Cum să ne poziționăm față de public? Cum anunțăm clipurile atunci când le punem? și altele cu care m-a lămurit din plin!

Cu ocazia asta, nu uitați să dați subscribe și la canalul de YouTube,bine? 😀 

Nivelul de informații din partea a doua, oferite de Ioana a fost imens. Nu știam cum să absorb mai bine tot valul.

Sunt recunoscătoare:

  • Ioanei că a venit și a fost atât de deschisă cu noi
  • Anei și Laviniei pentru organizare
  • Cartier Hub pentru găzduire
  • Și bineînțeles brandurilor, pentru susținerea comunității de bloggeri: Himalaya, Clineo, Sana Gout și Pizza Bonita.

P.S. Ana, Lavinia, mai faceți o ediție în care să vină Ioana din nou și să ne învețe și practic cum facem SEO inteligent, bine?

Ada Chindea

Eu sunt Ada, mamă și o femeie îndrăgostită de oameni și culori și am pornit această comunitate în 2013 în anul în care și eu am devenit mamă. Astăzi, sunt coach transformațional și mă bucur să-mi trăiesc visurile alături de copii, vizitând lumea în timp ce formez noi comunități în cadrul cărora ghidez oamenii să-ți (re) descopere culorile adevarate și astfel să-și trăiască visurile AZI și nu într-o zi.

2 Comments
  1. Și mie mi-a plăcut mult ediția de sâmbătă! De mult nu m-am mai încărcat cu o așa energie faină! ????

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.