Scurt ghid de bună purtare la spectacole, pentru părinți și copii

De astăzi am primit funcția de blogger oficial al Operei Comice pentru Copii și sunt extrem de entuziasmată pentru asta.

Opera Comică pentru Copii, este un loc magic și nu doar pentru copii. Ca adult, pot să vă spun că mie imi place enorm de mult să merg acolo! Ba chiar am oferit unui alt adult, ca și cadou, un abonament la spectacole. Este cadoul perfect!

Astăzi vreau să vă povestesc despre cum ar fi frumos să ne comportăm la orice tip de spectacole. Un set de îndrumări practice, atât pentru voi, cât și pentru copii, astfel ca experiența să fie cu adevărat magică, pentru toată lumea venită la spectacol.

Prima oară când am aflat despre aceste îndrumări sau reguli de conduită, a fost în clasa a 4-a. Urma să mergem împreună cu învățătoarea noastră la un spectacol de muzică, dar nu mai țin minte unde. Ceea ce îmi aduc aminte e ceea ce ne-a învățat învățătoarea despre cum să ne comportăm acolo.

Totul era ca un joc. Eram toți în clasă, ca în orice altă zi, dar ne prefăceam că suntem la spectacol. Și așa am început să învățăm aceste reguli:

  1. Nu vorbim tare, ci doar în șoaptă, și numai daca e musai. Țin minte și acum că ne-a explicat că oamenii de pe scena sunt foarte concentrați la ceea ce fac și dacă noi începem să țipăm, îi vom distrage și uită ce au de făcut. Și apoi ne-a dat exemple ”Ioana, ca atunci când te-a întrerupt Gigel la serbare și te-ai supărat” ”Sau când tu, Marian, ai ratat golul la sport pentru că te-a strigat Marius
  2. Atunci când ne așezăm pe scaune, tot timpul mergem cu fața spre cei care sunt deja așezați ca să nu le arătăm fundul. Evident că aici toată clasa a râs și a tot repetat ”fundul, fundul”. Distracție maximă, dar are sens! De atunci, tot timpul am trecut printre scaune cu fața la oameni, oricât de anapoda mi se pare.
  3. Nu mâncăm și nici nu bem nimic în timpul spectacolelor. Explicația a fost legată tot de cei de pe scenă: ”Dacă doamna de pe scenă a uitat să mănânce și te vede pe tine plescăind în fața ei!?”

Cam asta ar fi ce-mi amintesc de atunci. Acum că am copii și am mers cu ei la câteva spectacole, aș mai avea câteva de adăugat

  1. Nu mergeți cu copii mici, dacă știți că nu vor avea răbdare să vadă spectacolul. Sigur că nu e nicio problemă să ieșiți la mijloc pentru că nu mai are chef, dar ieșiți. Nu încercați să liniștiți un copil de 2-3 ani care s-a plictisit, doar pentru că vreți să vedeți voi finalul!
  2. Cumpărați bilet și pentru copil. Nu e nevoie să-l țineți în brațe pentru că au pernuțe special create, ca să vadă perfect! În plus, ar fi nasol ca în spatele vostru să fie un alt copil care nu vede de cele două capete din fața lui.
  3. Închideți soneria telefonului!!! Nu cred ca mai trebuie să detaliez mai mult, nu?
  4. După ce ați ajuns în sală, lăsați telefonul și stați de vorbă cu copilul despre spectacol sau despre sală. În felul ăsta poate mai rezolvați din întrebările pe care altfel le-ar fi pus în timpul spectacolului.
  5. Ultima și cea mai importantă. Încercați să citiți câte ceva despre spectacol înainte, astfel ca și copilul să înțeleagă la ce se uită. Atunci când am mers la Albă ca Zăpada, Emily a fost absorbită pentru că înțelegea dansul și emoțiile. La Lumea Păpușilor a avut un milion de întrebări pe care mi le tot adresa în timpul spectacolului și am încercat pe cât am putut să-i răspund cât mai încet, dar tot i-am deranjat pe cei din jur.

Cred că e important să abordăm și subiectul bunelor maniere oricât de micuți ar fi copiii. Mai întâi le oferim o bază apoi, pe măsură ce cresc, putem adăuga peste acea bază informații suplimentare care să-i ajute să respecte munca și spațiul celor din jurul lor.

Voi ați fost până acum la Opera Comică pentru copii? Ce spectacole ați văzut?


ada chindea coaching

Eu sunt Ada Chindea și sunt coach transformațional, iar asta îmi permite să mă bucur de timp alături de copii, în timp ce lucrez cu oameni fantastici să-și (re) descopere adevăratele culori interioare și să le transforme în superputeri. Te invit și pe tine la o sesiune de cunoaștere în care putem povesti despre visurile tale.  

Ada Chindea

Eu sunt Ada, mamă și o femeie îndrăgostită de oameni și culori și am pornit această comunitate în 2013 în anul în care și eu am devenit mamă. Astăzi, sunt coach transformațional și mă bucur să-mi trăiesc visurile alături de copii, vizitând lumea în timp ce formez noi comunități în cadrul cărora ghidez oamenii să-ți (re) descopere culorile adevarate și astfel să-și trăiască visurile AZI și nu într-o zi.

46 Comments
  1. Câștigătoarea celor 3 bilete la avampremiera spectacolul Alice în Țara Minunilor de mâine de la Opera Comica pentru Copii, este Denisa Manica. Mai sus puteți vedea extragerea în timp real. Vă aștept și peste două săptămâni la un nou concurs. Vă mulțumesc tuturor pentru comentarii și aprecieri!

  2. Am fost la Lumea papusilor si fetita in varsta de 3 ani ma intreaba intruna cand mai mergem.I-a placut foarte mult si 80% a fost concentrata la scena, desi la capitolul rabdare nu sta tocmai bine.

    1. Eu pana acum am fost doar cu fetita si nepotica. Am mers la 5 respectiv 6 ani. Cu Andrei, de 3 ani, nu am indraznit, dar imi dai curaj sa incerc 🙂 Bafta!

  3. Am fost cu fetita mea la Sunetul muzicii, Micuța Florareasa, Motanul încălțat, Don Quijote, Cenusareasa, Fetita cu chibrituri etc…ne plac toate…

  4. Băiatul de 12 ani a mers de multe ori , împreună cu scoala , cu cel mic am mers la ” Punguta cu doi bani ” , a fost foarte încântat , si cu siguranta vom reveni cat de curând
    .

  5. Mie, soțului și micuților nostrii, Vlad(7ani)și Nadia(4 ani) ne place tare mult sa mergem la Opera Comica. Am fost la Poveste de Crăciun și la Hansel și Gretel toți 4 și la Peter Pan și Alba ca zapada doar eu cu piticutii. A fost foarte frumos…adoram sa mergem a teatru!!!

  6. O..da..ne place la Opera Comică. Din păcate nu ajungem atât de des pe cat ne-am dori din cauza distanței mari față de noi…ultimul spectacol văzut-o Hansel și Gretel. Mult succes!

  7. Am fost de cateva ori la Opera Comică pentru Copii si vrem sa mai mergem. Spectacolele au fost: Gulliver, Hansel si Gretel, Alba ca Zăpada (de 2 ori 🙂 ), Punguta cu doi bani.

  8. Am fost la multe spectacole. Preferatul nostru adica eu si copiii este FLAUTUL FERMECAT apoi Cantata cafelei care a avut premiera saptamana trecuta.

  9. Am fost chiar de curand cu ambii copii la premiera piesei Lunaricii. Este un spectacol de mima, interactiv si haios primit foarte bine de copiii mei de 5 si respectiv 2,5ani.

  10. Sasha si Adela au mers la Petrica si lupul, au fost foarte incantati si am vrea sa repetam experienta. Felicitari pentru realizare

  11. Fetita mea este fan al spectacolelor Operei Comice pentru copii. Pana acum am fost la Columbina se intoarce, Cenusareasa, Alba ca Zapada, Peter Pan, Punguta cu 2 bani, Erus si valea rabdarii , Hansel si Gretel.

  12. Omg! Mă bucur foarte mult pentru tine! Bravooooo!
    Noi nu am fost niciodată și îmi e tare rușine că îmi țin copiii în grotă… :)))

    1. Draga mea, ai câștigaaaaaat! Felicitări! Îți trimit mail cu detaliile despre cum poți intra în posesia biletelor!!! Ne vedem mâine!

  13. Am fost la aproape toate spectacolele de balet și musicalurile puse în scena de Opera Comica, însă cu toate astea, tot suntem nerăbdători și încântați sa urmărim noile reprezentații.

  14. Opera Comica e unul din locurile preferate ale fetitei mele. Atatea amintiri frumoase avem acolo, Cenusareasa si Alba ca Zapada au fost preferatele fetitei mele.

  15. Super acest articol, din păcate se mănâncă tot mai des la spectacole, se întârzie și se mai și dorește sa ajungă la locul respectiv deranjand întreg rândul și mai țin și telefonul aprins sa vadă pe unde sa meargă. În weekend am văzut Cantata Cafelei și Lunaticii iar între cele 2 spectacole am meșterit un mărțișor. Iubim Opera comica.

  16. Heyyy, chiar ma întrebam pe unde ai dispărut! Foarte tare articolul, mi-a plăcut mult!
    Din pacate, nu am ajuns inca la Opera Comică si ne dorim foarte mult să mergem. Va pupam pe toti 4!

  17. Am mers de multe ori la Opera Comica unde așa cum ați scris in articol totul este la superlativ, și tot așa cum ati scris in articol și noi Adulții suntem foarte incantați de spectacole, într-adevăr nu sunt doar pentru copii, deci tocmai bine de mers toată familia????. Iubim Opera Comica pentru Copii! Printre spectacolele pe care le-am văzut ar fi: Punguța cu doi bani( și anul trecut și anul acesta), Gulliver, Peter Pan, Albă ca zăpada … și avem bilete pentru spectacolele ce urmează : Madagascar și Pinochio! ❤️

  18. Din pacate nu am ajuns pana acum, dar mi as dorii foarte tare pentru fetițele mele sa aibe aceasta ocazie. Mai ales că adoră poveștile. .si cred ca ar fi super încântate sa vada acest spectacol.
    Felicitări pentru veștile bune!

  19. Hansel și Gretel, Peter Pan, Prințul Crab, Punguta cu doi bani, Harap – Alb, Frumoasa Vasilisa, Lumea Păpușilor, Pinocchio, Gulliver, Flautul fermecat, Alba că Zăpada și cei 7 pitici. Fani Opera Comică pentru Copii, învățăm multe și la spectacolele atelier și la cele de pe scena mare sau UnderGrand.

  20. Noi, adica eu si Alma, suntem fani OCC…am fost la o multime de spectacole de-ale lor, inclusiv frecventam cursurile Atelierelor OCC, sectiune balet 🙂 Asadar, un bilet la baletul Alice in Tara Minunilor ar fi binevenit pentru mica mea “balerina” 😀

  21. Felicitari pentru noua provocare! Cree ca e super tare ce faci! Noi am fost la Opera Comica si ne-am dori tare mult sa mai ajungem, am vazut Hansel si Gretel, Colombina, Lumea papusilor si ceva punere in scena cu piesele lui Caragiale. Abia astept sa implineasca si Alex trei ani si sa mergem cu totii!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.