Sărbătorile noastre de iarnă [#viatadeexpat ]

 

Bună din nou! Sunt eu, Daniela, mămica stabilită în Turcia alături de familie, iar astăzi vreau să vă povestesc despre sărbătorile noastre de iarnă!

Începem petrecerea de la 6 decembrie și o ținem până pe 3 ianuarie.

În primul rând sărbătorim venirea lui Moș Nicolae, dar înainte de a primi cadouri in ghetuțe, întâi pregătim noi un cadou pentru un copil defavorizat. Este un lucru foarte bun, pentru a învăța copilul din dotare că nu toți copiii sunt la fel de norocoși ca și ea. Atâta timp cât stă în puterea noastră de a aduce un zâmbet unui alt copil, cu drag facem împreună (neapărat).

Grădinița ei strânge în fiecare an cutii de pantofi, în care punem diverse articole, pentru a împărți cadourile de Crăciun, unor copii care au văzut lucruri pe care niciun copil ( mic sau mai mare) nu ar trebui să le vadă.

Sunt copii în general din sudul Turciei, de la granița cu Siria. Grădinița ne dă o listă cu ceea ce putem pune în cutie și asta-i tot. Eu personal, aleg întotdeauna o adolescentă, pentru că sunt puțini cei care se încumetă să își aleagă copii mai mari decât ai lor, iar pentru categoria de vârstă 13-17 ani, sunt mereu cele mai puține cadouri.

După ce cumpărăm împreună cele de trebuință, Dânsa decorează cutia singurică, o duce la grădiniță mândră de munca ei, dar mai ales pentru că face fericit un copil.

După Moș Nicolae, avem party la grădiniță, cu ocazia Crăciunului.

Fiind o grădiniță internațională, își pot alege singuri ce vor să sărbătorească și își pun singuri vacanțele. Noi suntem niște norocoși, pentru că de Crăciun are două săptămâni libere, spre deosebire de copiii turci care merg la alte grădinițe.

Petrecerea ei de Crăciun este așa cum îi spune și numele, e o petrecere, nu serbare. Totul durează ~15 minute pentru fiecare din cele 6 grupe, și nu mai mult de 2 ore totul. Are loc în fiecare an, în același loc, și nu la grădiniță. Își fac singuri invitația la spectacol, costumația și decorurile. Noi trebuie doar să le dăm pantofii de interior la ei și să ne bucurăm de joaca lor în timp ce bem cafea/ceai.

După petrecerea de la grădiniță, toți copiii primesc același cadou de la doamna directoare, cadou care este surpriză totală și pentru noi, pentru că nu plătim extra pentru el.

Dacă tot am făcut “încălzirea” de sărbători în Turcia, zic să ne mutăm cu petrecerea în România.

Noi două suntem primele care ajungem, tati venind de obicei la o săptămână după. Ne bucurăm de timpul petrecut doar noi două, ca între fete, câteva zile.

În această perioadă mergem la spectacole, acestea fiind un must ori de câte ori venim în București, indiferent de perioada din an. Întotdeauna o țin câteva zile cu mine, în ceea ce numește ea “casa mea din România”.

Iată spectacolele pe care le-am bifat anul acesta și pe care vi le recomandăm din suflet:

  • Alice in wonderland, la circul Metropolitan, împreună cu nănățica (alintul ei pentru nașa)
  • The Nutcracker, la Opera Comică pentru copii.

Cu aceste două spectacole mă declar mulțumită cu gradul de cultură atins în cele 3 zile de București. Vom merge și la târgul de Crăciun, și poate la patinoar, în Cișmigiu, neapărat. Pentru patinoar, car și patinele ei de aici 🙂

De la București, ea își continuă petrecerea ei cu bunicii și “surioara” ei , iar eu continui petrecerea mea cu dragele mele prietene din București, pe care întotdeauna le văd când vin acasă.

Anul acesta chiar am avut ocazia să particip la un eveniment în noua mea calitate de blogger, la lansarea cărții Frog Crush despre care v-am povestit în articolul anterior. Ba chiar am ajuns cu prietenele mele la două evenimente dedicate mamelor: Mami Next Level și Mame, Tocuri și Rose.

Noroc că mi-a instalat Dl Soț o aplicație pe telefon, ca să pot vedea zilnic ce e de făcut, altfel o luam razna.

După ce mi-am satisfăcut dorințele și am făcut lucruri doar pentru mine și sufletul meu în București, mă mut și eu alături de copil, la mama :)).

Da, căsătorită sau nu, de Crăciun eu stau la ai mei.

Dânsa poate alege unde și cu cine vrea să stea, dar eu de Crăciun, nu dorm prin alte case:). Cât timp stăm acasă, mergem la patinoar ( repet, iau patinele în bagaj special pentru a profita la maxim de ele în România). Ne mai plimbăm prin oraș ca să vedem luminițele (inclusiv cele din ochișorii ei). Desigur mâncăm, cât să ne ajungă până la Crăciunul următor. Toată lumea ne pune la masă, de parcă venim nemâncați de când lumea și pământul:)). E funny, dar măsura e totul pentru noi, de Crăciun.

A trecut Crăciunul, și ne pregătim de Anul Nou.

De obicei, ne organizăm ceva împreună cu prietenii noștri apropiați și mergem undeva. Anul acesta însă nu ne-am organizat și dacă tot nu petrecem cu ei, am considerat că este o bună ocazie să serbăm în Istanbul, fiind prima și ultima dată când vom putea trece într-un an nou aici.

Turcii nu au liber decât pe 1 ianuarie, deci va fi interesant de văzut cum va arăta un 31 decembrie.

Gata, ne luăm rămas bun de la încă un decembrie sărbătorit zilnic, pe două teritorii.

Voi ce-ați făcut de sărbători?

Daniela

Be happy, life is short ! Make the world a better place !

2 Comments
  1. Bravo Daniela! Sărbători fericite și mă bucur că nu ai uitat de România și prietenii români. Te asteașteptam intotdeauna cu drag printre noi. Pupici

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.