Cum găsești grădinița potrivită într-o țară pe care n-o cunoști? [#viatadeexpat]

În ultimele 9 luni, m-am simțit în Turcia ca o intrusă pe care vor s-o dea afară. Sau poate doar exagerez și mi s-a făcut mie de ducă şi mai mult de când am aflat că prima jumătate a lui 2019, chiar este ultima perioadă de stat în Turcia:)

Până să ajung la plecarea din Turcia, haideți să vă povestesc cum am ajuns de la a sta şase luni, să caut grădiniţă în limba engleză, într-o ţară musulmană care priveşte străinii ca pe nişte cotropitori care vin să le ia ce e al lor de drept?

Acum trei ani jumătate când căutam eu grădiniţe cu predare exclusiv în limba engleză, ceea ce m-a ajutat a fost Google Translate, pentru că în afară de nişte mămici turcoaice, pe care le ştiam din parc, pe altcineva nu mai cunoşteam. Dacă voiam să ies fără copil, trebuia efectiv să ies singură, pentru că nici pe Dl. Soț nu-l puteam lua cu mine- cineva trebuia să stea cu fata acasă J .

Așa că am luat-o metodic

Am pus pe foaie ce anume vreau să îi ofere mediul şcolar, apoi căutarea mi-a dat 5 rezultate care am spus că merită să fac şi drum, să le vizitez.

Criteriile mele:

  • să fie în limba engleză integral
  • să aibă spaţiu mare de joacă afară ( inclusive spaţiu de căţărat, eu avand o mini căţărătoare neînfricată)
  • să deţină un animăluţ şi spaţiu de grădinărit
  • mâncarea să fie pregătită zilnic de către un bucătar angajat al grădiniţei
  • să nu primească dulciuri
  • să nu primească recompense
  • copiii să nu fie ajutaţi să se îmbrace/încalţe
  • să nu aibă televizor
  • să iasă afară indiferent de vreme (văzusem că la grădiniţa de lângă casă, copiii nu mai erau scoşi afară de la jumătatea lui octombrie până la aprilie, pentru că : plouă, bate vântul, e vreme rece)

Pasul 1 a fost să intru pe aceste site-uri unde am găsit liste cu mai multe grădinițe:

Pasul 2 a fost să restrâng căutările în funcție de ceea ce ne doream și am încheiat cu 5 opțiuni:

  1. Small Hands
  2. Keystone International Schools
  3. British International School
  4. Helen Doron Kindergarten
  5. Doga Schools ( am avut în considerare și această grădiniță turcă, dar care preda și în engleză. Apoi am aflat că de fapt făceau Engleză doar 2 zile pe săptămână, câte două ore, din care o oră era uitat la tv la desene în limba engleză. Evident am tăiat-o de pe listă)

Le-am vizitat pe toate, apoi am redus lista la trei, apoi la una (cea la care a şi rămas). Şi da, grădiniţa îndeplineşte toate criteriile de pe lista noastră. Bonus, oferă şi transport pentru cei care solicită.

Haideţi să vă spun puţin şi despre cum a fost în primii trei ani de grădiniţă. Acum este ultimul an.

Grupele lor sunt pe culori, nu animăluţe, sau criterii de curaj.

La grupa cea mai mică (2 ani+), sunt două clase.

Nu acceptă mai mult de 10 copii la fiecare clasă şi sunt doi educatori la grupă. Tot aici, îi acceptă şi cu scutece, dacă încă mai sunt copii care nu fac singuri la wc.

La grupa 3-4 ani, sunt tot câte doi educatori, un supraveghetor, dar sunt şi mai mulţi copii (nu mai mult de 18, totuşi).

La 4-5 ani, iarăşi sunt despărţiţi copiii în două grupe, fiecare cu câte doi educatori.

La 5-6 ani, este o singură grupă, mai ales pentru că în Turcia, sistemul şcolar te obligă, dacă vrei să urmezi o anumită şcoală trebuie ca în ultimul an de grădiniţă, să mergi la grădiniţa lor. Sunt şcoli care au grădiniţă, şcoală primară, secundară, liceu, ba chiar şi universitate unele,  iar părinţii preferă să ţină copilul într-un singur sistem până la 18 ani, mai ales că unele sunt foarte bune şi cu listă de aşteptare, chiar de la naştere.

Puțin despre ce face la grădiniță

În primul rând, primim email cu activităţile care urmează să le facă în următoarea săptămână.

Fiecare săptămână este dedicată unui subiect: sănătate, siguranţă, artă, etc. Citesc cărţi despre subiectul săptămânii, scriu (mai nou), desenează ce au înţeles din cărţi, au role-play și bineînțeles joacă liberă.

Au felurite festivaluri , care au loc la şcoala lor, unde se reunesc toate grădiniţele lor ( în total au 3 grădiniţe şi o şcoală cu până la clasa a 8-a)

Afară ies mai multe grupe odată şi mai mulţi educatori, de aceea copiii sunt familiarizaţi cu tot personalul grădiniţei, şi chiar dacă schimbă educatorii aproape în fiecare an, nu suferă nimeni. Vinerea după amiază, au ”club day”, unde se formează grupe cu copii de la diferite clase si de diferite vârste, şi, prin rotaţie, copiii participă la cooking day, dance day şi sports day. Mie mi se pare un lucru foarte sănătos, pentru că aşa copiii se acceptă mai uşor, se cunosc mai bine, interacţionează cu diferite vârste.

Concluzia mea este că pentru fiecare copil-părinte există grădiniţa perfectă, dar trebuie căutată.

Nu a zis nimeni că e ușor să ai copii, bașca să-i educi!

Pentru noi, primul mediu şcolar a fost perfect în Turcia. După această primă experienţă, ştiu ce să cer la primăvară, când încep vizitarea şcolilor (le-am găsit deja, trebuie doar să scriu nişte emailuri, iar apoi discuţiile face-to-face). Fingers crossed J , deja am emoţii.

gradinita in istanbulPhoto by pan xiaozhen on Unsplash

Daniela

Be happy, life is short ! Make the world a better place !

9 Comments
  1. Eu ma voi muta cu sotul si cele doua fetite de 1 an si de 3 ani jumatate in Germania. Am mai stat acolo un an cand fetita cea mare avea un an jumatate. Tot singura cu ele sunt si va trebui sa le inscriu la gradinita. Si in Germania sunt turci si sunt mult mai prietenosi decat nemtii…si in plus aici unde vom locui nu prea este soare si ploua mai tot timpul. De cautat gradinite trebuie sa ma apuc sa caut si eu insa compania sotului impune gradinita in germana… In plus mancarea la restaurante este fada, predomina carnatii si prajelile, in Turcia mancarea e super delicioasa. Ai atatea avantaje si atata timp liber doar cu un copil, asa ca bucura-te, nu ai niciun motiv de depresie. Depinde de tine cum alegi sa te simti.

    1. Nouă nu ne-au impus grădinița in turcă, am putut alege noi ceea ce consideram că se potrivește copilului. În următoarea țară unde ne vom muta, iau în considerare atât școala exclusiv in engleză, pentru că am nevoie sa fie și copii străini în clasă, dar și o școală cu limba maternă. Oricum și în cele materne, se vorbește engleza foarte bine. Am și prieteni mutați în Germania, și au ales la fel ca și voi grădiniță tot în germană. Succes și vouă în găsirea grădiniței potrivite. E o muncă anevoioasă, dar foarte importanta.

  2. Hei, ce tare sa aflam si niste detalii despre cum e sa traiesti acolo. Turcia e una din destinatiile noastre favorite de vacanta:)

    1. Ma bucur ca sunteti interesati! Intr-adevar merita vizitata. Si noi am avut lista noastra “de vazut” pe care am bifat-o in special in timpul Ramazanului si Kurban Bairam-ului!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.