Viața de expat – Sportul te salvează de la singurătate

Dintotdeauna mi-a plăcut să fac sport, să mă plimb, să fac drumeţii pe munte, dar am făcut o pauză după ce ne-am mutat în Istanbul. Totuși, sportul a reapărut în viaţa mea la momentul potrivit.

În mai 2015, Iubita mea fiică nu era încă la grădiniţă. Abia ce împlinise doi ani de câteva zile şi ne-am hotărât noi amândouă să mergem către parcul de la mare (apartamentul nostru este la câteva minute de mers pe jos către Marmara), când, deodată zăresc un panou publicitar cu un afiş despre o cursă de alergare pentru femei, sponsorizată de NIKE: NIKE Women’s 5K Istanbul.

spor în istanbul

De cum am văzut afişul, l-am sunat pe Dl.Soţ şi l-am anunţat că în sfârşit găsisem soluţia de a simţi că fac parte dintr-o comunitate. I-am spus despre acest concurs, toate detaliile, şi în următoarele cinci minute mă şi înscrisese la alergare.

Aşa a reînceput relaţia cu sportul.

Din dorinţa de a simţi că fac parte dintr-un grup, am găsit soluția care m-a ajutat să mă simt mai bine și să trec mai ușor peste depresia prin care treceam.

Chiar dacă la prima alergare nu cunoşteam pe nimeni, doar faptul că alergam în acelaşi ritm cu alte personae, era minunat. Curios a fost că totuși, după cei cinci kilometrii alergați, nu m-am simțit foarte obosită, dar cu siguranța mai împlinită.

Prima alergare la care am participat a avut loc pe 5 iunie 2015. Apoi am prins gustul și am apelat cu încredere la atotştiitorul Google, ca să pot căuta și altele. Am căutat pagini și grupuri de Facebook din Istanbul, ca să îmi pot alege ceea ce mi se potrivea.

În medie, până în 2018, participam deja la trei, poate patru evenimente de alergat sau similare, pe an. La unele evenimente mergeam singură la început, apoi, pe măsură ce creştea şi copila, aveam şi suporteri personali pe margine J

Dupa 3 ani, am ajuns să mergem noi cu ea să o susţinem de pe margine la evenimentele de alergat pentru copii. A vrut să alerge pentru că mă vedea pe mine alergând, deşi, ţin minte că la prima alergare la care au venit şi ei doi cu mine, draga de ea a crezut că fug de ei J), cu toate că îi explicasem de acasă ce urma să se întâmple.

Anul trecut am participat şi la unul dintre cele mai mediatizate maratoane: maratonul international Vodafone, peste Bosfor.

Odată pe an, se închide circulaţia pe primul pod peste Bosfor (15 Temmuz Şehitler Köprüsü), iar o mare de oameni se îndreaptă cu paşi repezi către pod, pentru că nu poate fi vorba de alergat, până nu treci de pod.

Toată lumea se opreşte pe pod ca să poată face poze J.

sport în istanbul

Una dintre cele mai frumoase curse de alergare, potrivite pentru întreaga familie, la care noi am participat în ultimii trei ani, a fost Color Sky/Color Run Istanbul. Are loc primăvara, iar pentru copil reprezintă maximul de distracţie. Să alergi şi să fii colorat, este de vis J. Prafurile colorate sunt safe pentru copii (desigur, de preferat să nu fie respirate). Este amidon de porumb amestecat cu colorant alimentar.

Ei îi place, noi suntem mulţumiţi că aleargă singură 2-3 km, aşa cum poate, iar apoi stă cal pe tati ca să poată fi colorată totuşi.

sport in istanbul

La ediţia din 2018 a fost și mai distractiv: a plouat!!!

Unii erau cu pelerine de ploaie, alţii fără, alergând prin ploaie cu prafurile colorate pe noi. Extrem de interesantă experienţă J

Anul acesta, nu am mai participat la niciun eveniment sportiv pentru mine, dar am fost cu Iubita şi unul dintre prietenii ei cei mai apropiaţi la curse pentru copii, una dintre ele fiind o cursă în noroi, organizată pe malul Mării Negre. A fost de vis, atât pentru ei doi, cât şi pentru noi. Să îi vezi negri de noroi, fericiţi de medalia primită şi bucuroşi că s-au putut bălăci în mare după cursă te lasă fără cuvinte!!!

O altă cursă pentru copii este organizată în pădure, pe teren accidentat. După cei 300 de metri, cât are cursa corespunzătoare vârstei lor, doarmea Iubita mea de parcă ar fi urcat pe Moldoveanu.

sport in istanbul

După ce am început să alerg, am încercat să merg și la sală, dar fără prea mare succes până când am găsit persoana potrivită! Am trecut prin tot felul de experiențe până am găsit și locul potrivit:

  • fie antrenorii nu se comportau chiar corect ( nu explicau exerciţiile cu răbdare şi se aşteptau să ştiu să fac unele lucruri dinainte de a fi explicate),
  • alteori era prea întunecată încăperea (mie îmi place să fie luminoasă şi spaţioasă).

Până când, una dintre prietenele mele cele mai apropiate, mi-a sugerat să merg la sala la care merge ea. Nu mi-e teamă să încerc locuri noi, aşa că am mers. De cum am intrat, am simţit că sunt în locul potrivit, iar în octombrie 2018 se face un an de mers la Pilates Reformer la Gorgeous Pilates Studio.

Pe mine m-a ajutat sportul şi chiar recomand tuturor să facă atât cât le permite timpul, job-ul, copilul, etc.

Mens sana in corpore sano!!!

Cativa ani mai incolo, de cand am scris acest articol, revin cu o sugestie fenomenala de a va pastra sanatatea , pe langa sport, desigur.

Calatoriile…ele sunt raspunsul :

  1. Atena, Grecia – alaturi de prietena cea mai buna
Daniela

Be happy, life is short ! Make the world a better place !

4 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.