Cumpărături (in)utile pentru bebeluși

Acesta a fost titlul celui de-al 5-lea episod din seria #CafeauaDeLa10 în cadrul căruia ne-am propus să facem o lista de produse pentru bebeluși pe care eu și Dina le-am cumpărat și am descoperit ulterior cât de (in)utile ne-au fost.

Mai mult decât atât, tocmai am petrecut 4 zile la Baby Boom unde am văzut trecând prin fața mea viitori părinți cu multe, multe pungi, cu cărucioare imense, unele care se pliază electric, altele care costă 8000 lei. Am rămas șocată și am realizat că prin aceeași nebunie am trecut și noi; această goană după cumpărături cu liste luate de pe internet de care nu am scăpat până când nu am devenit părinți și ne-am găsit propriul ritm și stil de parenting.

cumpărături bebeluși

În speranța că poate mai există și altă categorie de oameni, mai minimaliști să le spunem, vreau să vă las și eu o listă de cumparaturi utile la un târg de acest gen, mai ales că mai urmează și Baby Expo la sfârșitul lunii aprilie și poate scăpați cu economiile intacte.

Ce vă recomand să cumpărați de la târg, dacă e cazul…

  1. Pachetele de naștere în spitale private – În cazul in care asta vă doriți, deși din punctul meu de vedere se poate naște foarte bine și cu respect și în spitalele de stat; în cele două în care am născut eu cel puțin.
  2. Scaunul de mașină – fie că vorbim despre scoica de bebeluș, fie că vorbim despre scaune pentru copii mai mari, sfatul meu este să aflați prețurile înainte de târg și să le comparați atunci.
  3. Sistem de purtare al bebelușului. Am să fac un articol separat cu tips and tricks atunci când alegeți sistemul de purtare. Până atunci vă rog nu luați niciun sistem în care bebe poate sta cu spatele la voi și întrebați dacă ceea ce vi se recomandă e potrivit pentru anotimpul în care nașteți.
  4. Căruciorul – da, la târg este locul perfect de unde să cumpărați căruciorul tot prin prisma ofertelor și a faptului că aveți ocazia să-l manevrați. Iată câteva criterii la care vă invit să vă gândiți:
    • landoul – îl veți folosi maxim 5 luni în condițiile în care e posibil să aveți un bebe care nu vrea să stea în căruț și atunci mai bine investiți într-un sistem de purtare. Atâta timp cât nu se poate securiza pe bancheta mașinii și nu are centuri de siguranță pentru prinderea bebelușului în landou nu-l puteți folosi în mașină pentru că-l folosiți degeaba, bebe nu este în siguranță în el.
    • vă recomand să luați un cărucior sport la care se întinde spătarul cat mai mult, iar dacă nașteți iarna investiți mai bine într-o acoperitoare ca să poată fi protejat de frig. Chiar și așa, prefer să mă repet și să vă recomand încă o dată un sistem de purtare, în el sigur nu-i va fi frig bebelușului.
  5. Hăinuțe pentru bebeluși și alte textile, inclusiv sacul de dormit care îl va ajuta foarte mult pe bebe să doarmă bine noaptea.
  6. Scutece refolosibile-  nu am niciun sfat la acest capitol, dar vă recomand din suflet să le folosiți!
  7. Mobilier pentru camera bebelușului, în cazul în care alegeți să doarmă separat sau pur și simplu un pătuț pe care să-l atașați la patul vostru. Bineînțeles ca dormitul toți în același pat poate fi o variantă la fel de bună. Noi dormim toți 4 și asta ne face fericiți.
  8. Cădița, deși este destul de discutabil subiectul. Da poate fi utilă, dar la fel de util și ușor este să-i faceți baie bebelușului în cada mare, în brațele voastre.

Ce să NU LUAȚI:

  1. Un cărucior imens care mai mult dă bine în poze decât să vă ușureze viața. Mămici, nu uitați că voi îl folosiți cel mai des pe toate cele 4 anotimpuri, inclusiv când afară este zăpadă sau gheață. Gândiți-vă atunci cât de ușor v-ar fi doar cu un sistem de purtare.
  2. Perna de dormit pentru gravide – Mai bine investiți într-o pernă de alăptat și noaptea folosiți pilota sau soțul 😀
  3. Sterilizator și toată gama de accesorii și biberoane – nu luați ceva ce poate nu veți folosi deloc, dar care cu siguranță vă va influența decizia de a alăpta. În cazul în care aveți probleme cu alăptarea, sunați un consultant în alăptare la 07ALĂPTARE. Apoi, dacă veți avea nevoie de oricare din produsele necesare hrănirii artificiale, există foarte multe farmacii non stop.
  4. Jucării – în primele luni, bebe are nevoie doar de voi, de apropierea de mami și de tati. Are nevoie să se simtă în siguranță, iar pentru dezvoltare senzoriala puteți căuta idei pe Pinterest cu eșarfe și bucăți de material care îl vor distra mai mult decât orice altă jucărie, iar de oglindă nici nu mai zic… e ca și cum ar avea un alt bebe cu care se joacă. Cu banii economisiți puteți începe un plan de economisire.
    cumparaturi bebelusi oglindaCumpărături (in)utile pentru bebeluși
  5. Pompa de alăptat – nu aveți nevoie de ea decât eventual dacă întâmpinați probleme cu alăptarea. Mai bine sunați un consultant în alăptare înainte.
  6. Perna de relaxare pentru bebeluși –Asta am descoperit-o acum la Baby Boom, chiar era la promoție… vă garantez că bebe se relaxează cel mai bine la voi în brațe.
  7. Balansoar pentru bebe – chiar dacă pare util există o foarte mare posibilitate ca bebe să nu stea mai mult de 5 minute în el. Până bebe va sta în fund, vrea să stea cât mai aproape de mami și de tati. Cu cât aceptați și îmbrățișați acest aspect, cu atât mai relaxați veți fi voi!
  8. O geantă dedicată pentru scutece cu salteluță asortată. Presupun că este evident că puteți folosi orice geantă de umăr sau ghiozdan pe care îl aveți în casă.

Acum, după doi copii realizez că nu am gândit deloc bine lucrurile la început și îmi doresc să-mi fi spus cineva toate aceste lucruri. Atunci când nu aveam copii mă gândeam cum am să-i țin ocupați toată ziua, când de fapt, ei te țin pe tine ocupată toată ziua fără un efort prea mare 🙂

Bucurați-vă de primele momente de bebelușie fără să fiți stresați de faptul că trebuie să vă jucați tot timpul cu copilul. E ok să se și joace singur sau să se uite pe pereți. E ok să se plictisească, așa își descoperă lumea interioară, chiar și ca bebeluș. Credeți-mă pe cuvânt… atunci când nu mai vrea să se uite pe pereți o să vă strige imediat.

E important să petreceți cât mai mult timp împreuna, să-i răspundeți cat mai prompt nevoilor pe care le are și să-l respectați în fiecare zi așa cum ați vrea și voi să fiți respectate.

În rest, vă doresc cumpărături cât mai puține și o viață frumoasă în noua formulă!!!

foto credit: baby boom si Janko Ferlič on Unsplash

Episoade anterioare:

Cafeaua de la 10- Ep. 4- Despre aniversările copiilor

Ada Chindea

Eu sunt Ada, mamă și o femeie îndrăgostită de oameni și culori și am pornit această comunitate în 2013 în anul în care și eu am devenit mamă. Astăzi, sunt coach transformațional și mă bucur să-mi trăiesc visurile alături de copii, vizitând lumea în timp ce formez noi comunități în cadrul cărora ghidez oamenii să-ți (re) descopere culorile adevarate și astfel să-și trăiască visurile AZI și nu într-o zi.

3 Comments
  1. Mie mi s-a parut foarte utila perna pentru gravide. Am folosit-o in fiecare noapte, la ambele sarcini,. Am primit-o cadou, eu nu stiu daca mi-as fi cumparat singura, insa as recomanda-o oricarei gravide.

    1. Da, am mai primit voturi de încredere pentru perna de gravidă. Cred ca va trebui să fac o notă să o adaug totuși la lista de utile 🙂 Mulțumesc că ai împărtășit cu noi din experiența ta!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.