Echilibrul copil tehnologie, o nouă ediție Modern Dad’s Challange

Astăzi particip pentru prima oară la o ediție Modern Dad’s Challange. Hubby a mai bifat vreo două ediții, dar nu s-a oferit voluntar să și scrie despre ele din păcate.

Subiectul de astăzi este unul extrem de actual, este vorba despre tehnologie în viața copiilor noștri, iar eu am să încerc să vă țin la curent pe măsură ce aflu informațiile.

So, planul meu este să scriu ideile importante cu liniuță și apoi am să detaliez , acolo unde este cazul, măine după amiază după ce îl culc pe Andrei 😀

Daca vreți să urmăriți ceea ce se discută, mai dați un refresh la pagină din când în când.

Pot să vă spun că sala este aproape plina. Se aude zumzăit de discuții ceea ce înseamnă că tăticii chiar socializează. I-am vazut ca s-au distrat cu câteva poze la panoul de la intrare unde sunt disponibile cateva pancarte cu mesaje drăguțe.

Sunt de-a dreptul impresionată de implicarea și interesul acestor tătici și aș vrea pe această cale să-i felicit pe toți cei prezenți pentru ca au ales să fie aici în această seară.

Primu speaker este Georgiana Roșculeț, psihoterapeut și coordonator programe educaționale “Ora de Net”. Subiectul prezentării este Provocările părinților în era digitală.

  • prima provocare este sa ne gandim cum traim noi ca adulti in 2017. Dintre raspunsuri: cu laptopul, pe repede inainte, cu telefonul in mana. La rol de parinte se adauga: griji, dependenta, bucurii, oportunitati.
  • Dar pentru copil? cum este experienta unui copil in 2017? Nu ar trebui sa fie diferita, pentru ca un copil trece prin aceleasi etape de dezvoltare acum ca acum 20 ani. Se naste, vine intr-un mediu nou si necunoscut unde are nevoie de parinti aproape, se joaca si experimenteaza, descopera si devine curios si la fiecare pas va bucurati impreuna de aceste experiente.
  • totusi aceasta experienta este foarte diferita pentru ca toti acesti stimuli tehnologici au un impact asupra copiilor inca din viata intrauterina.
  • Este recomandat ca in primii 2 ani de viata sa nu existe acces la tehnologie pentru ca legatura parinte copil sa existe cat mai bine formata si cat mai puternica
  • daca in primii ani copilul primeste mai multa satisfactie din partea tehnologiei decat din partea parintilor, pe masura ce va creste, tot catre tehnologie se va duce pentru a obtine aceasta satisfactie
  • ritmul unui copil expus la tehnologie prea devreme, mai devreme de doi ani este pe repede inainte. Din cauza asta nu va mai avea rabdare si curiozitate sa aiba experiente care se deruleaza mai incet. El va cauta tot timpul ritmul rapid
  • “Lead by example” – nu putem sa cerem copiilor sa nu foloseasca telefonul, in conditiile in care noi o facem, chiar si dupa o zi in care nu v-ati vazut echilibrul copil tehnologie

echilibrul copil tehnologie 2

Al doilea speaker și unul dintre motivele pentru care am tras chiulul de la baia copiilor în această seara este Lucia Radu Simota, Digital Learning Designer. Ea va vorbi despre “Programul digital al copilului: când, cât și cu ce efecte?”

  • exista 7 canale tv de desene animate… habar nu aveam!!!
  • Exista o recomandare de la CNA  sa nu expunem copiii sub 36 de ani la TV

Inceputul prezentarii Luciei a fost un filmulet care sunt convinsa ca a facut toti taticii sa lacrimeze, I did!!!! Way to go Lucia!!!

lucia simota- learning hub

  • Priviti-va copiii atunci cand priveste la televizor, ochii nu mai stralucesc, nu mai raspunde la stimuli exteriori, sunt legume
  • o ora de stimulare cognitiva umana SCADE cu 30% sansele de a dezvolta deficiente de atentie. O ora la stimuli tehnologici CRESTE 0% sansele de a dezvolta deficiente de atentie
  • atunci cand un copil se uita la tv secreta dopamina, iar pe masura ce se uita la tv, va vrea senzatii care sa-i produca si mai multa dopamina, si mai multa, un lucru ce poate deveni periculos
  • incidentul periculos din Pokemon- detalii maine dupa ce iau datele de la Lucia, am fost prea absorbita!!!- pe scurt un episod de desene ce a avut efecte adverse la peste 700 de copii scolari si prescolari
  • seara inainte de culcare este exclusa prezenta la ecrane deoarece ii agita, astfel adorm mult mai greu
  • tehnologia poate ajuta in completarea activitatilor cu copiii.
  • CAT E OK SA STEA COPIII LA TV? pana la 18 luni 0, chiar 24 luni recomandarea Luciei;
  • mare atentie la auto play de la You tube… daca lasati copiii sa vada clipuri pe youtube, verificati butonul de autoplay deoarece pot aparea filme ce ii pot marca!!!
  • CUM aparam copiii de aceste abuzuri vizuale? Fiind alaturi de ei. Nu lasati copilul singur pe tableta sau telefon, stati alaturi de el si consumati impreuna. Cu copii mai mari, realizati colaje dupa desenele preferate, lasati copiii sa scrie in word pe litere; organizati TIMP FARA ECRANE
  • nu putem sa le refuzam acele experiente care le fac placere, dr putem sa le reorganizam!!! Decat sa se uite seara, mai bine va uitati la un desen impreuna sambata dimineata; creati un orar ca sa stie si copilul cand are voie la tehnologie.
  • ce vrem noi+ce vor ei= regulile noastre. Stabiliti impreuna un set de reguli pe care sa le respectati!

Mi-a placut maxim prezentarea Luciei, a fost extrem de interactiva, plina cu informatii interesante si mai ales cu o putere de soc foarte mare. Cred ca avem nevoie de acest soc, de acele experiente negative ale tehnologizarii, tocmai pentru a ne gandi de doua ori inainte de a oferi copilului telefonul sau tableta.

Ultimul speaker este Daniel Rogoz, fondator Kinderpedia, care va vorbi despre “Gadget-uri și aplicații utile pentru părinți și copii”

 

Ca organizator de evenimente, mă înclin în fața Sofiei, de la frunzaresc.eu, care, alături de Creative Energy Corner, au organizat acest eveniment într-un mod absolut FABULOS!!!

Ada Chindea

Eu sunt Ada, mamă și o femeie îndrăgostită de oameni și culori și am pornit această comunitate în 2013 în anul în care și eu am devenit mamă. Astăzi, sunt coach transformațional și mă bucur să-mi trăiesc visurile alături de copii, vizitând lumea în timp ce formez noi comunități în cadrul cărora ghidez oamenii să-ți (re) descopere culorile adevarate și astfel să-și trăiască visurile AZI și nu într-o zi.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.