Tatăl și tehnologia, ajutoare de încredere la început de părințeală [P]

Seria de articole cu tăticii blogger m-a făcut să mă gândesc la începuturile mele că mama. Ca mamă de 1 copil şi apoi ca mamă de doi copii. Cat de diferit au stau lucrurile la doar 2 ani și jumătate distanță!

Deşi pe amândoi i-am născut prin cezariană, la Andrei am reuşit să experimentez măcar travaliul.

Deşi la ambele naşteri am avut rezervă privată, la Emily a stat şi Hubby cu noi cele 3 zile. La Andrei am stat singură… cineva trebuia să stea cu Emily.

Deşi i-am alăptat pe amândoi, Emilușei i-am dat şi lapte praf în spital pentru că eram nesigură pe mine.

De fapt, marea diferenţă între cele două momente a fost prezenţa dragului meu soț.

La primul copil, soţul este acolo cu mâinile libere gata să-şi ajute iubita cu tot ce are nevoie: o pernă în plus, un ceai de stimulare a lactaţiei, un grătar de pui cauciucat cu orez aproape nefiert…. THE SKY IS THE LIMIT:D!

Da, serios acum! El a fost cel care a stat şi a plimbat-o pe Emily în braţe vreo două ore ca eu să pot dormi. El a fost cel care căuta pe internet sfaturi despre ataşarea la sân şi despre ragade. Despre cât de util este mamelonul din silicon atunci când pe mamă o dor sfârcurile prea rău şi cât timp e ok să-l folosești, înainte ca bebe să se obișnuiasca doar așa. Tot el căuta articole pe care mi le dădea să le citesc despre colici şi alimentaţia mamei ca să mă mai liniştesc din nebunia mea că

“Vai săracul copil, suferă din cauza regimului meu alimentar!!!”

Tot el a fost cel care nota în agenda noastră fiecare somn, fiecare alăptat, fiecare răhăţel pe care îl făcea Emilușa, pentru că aveam mâinile ocupate să nu cumva să deranjez minunăţia cu vreun milimetru. Chiar şi noaptea când se trezea să o schimbe şi apoi mi-o dădea mie să o alăptez, chiar şi atunci îl întrebam…

“A făcut kk? Ai schimbat scutecul? Ai scris la cât s-a trezit?”

Eeee, la al doilea copil lucrurile nu au mai stat aşa deloc!!!

După ce am venit acasă cu Andrei, după ce Emily a făcut cunoştinţă cu bebe Andrei, am mai stat puţin şi apoi s-a făcut ora de nani. Și ce să vezi… Hubby cu Emily s-au dus la nani şi eu am rămas singură, singurică cu Andrei. E ok, am zis!  Ne descurcăm, am zis! … În jumătate de ora, tati se întoarce, am zis, daaaaaar…. SURPRIZĂ…

“Hubby adormise lemn alături de fie-sa, lucru care avea să se tot întâmple”

Şi uite aşa m-am trezit eu singurică cu Andrei. Nu mai avea cine să-l plimbe cu orele dacă plângea de colici pentru că Hubby era cu Emilușa la joacă, pe stradă la plimbare sau la nani. Nu mai avea cine să-mi caute informaţii care să mă ajute, cine să noteze în carneţelul de cinste. Eram doar eu şi Andrei şi cumva trebuia să ne descurcăm… şi cu crizele lui, şi cu ale mele 🙁

Ideea salvatoare am găsit-o pe un grup de mame… scriau despre o aplicaţie care monitorizează evoluţia bebeluşului, cât suge, cât doarme etc…. PFOAAAAAIIII, EVRIKA!!!

Şi uite aşa, la al doilea nostru copil tehnologia mi-a devenit sprijinul în primele săptămâni. Aşa am reuşit să ţin evoluţia lui Andrei de la control la control, să notez cât a luat în greutate și cât a dormit, dar cam atât.

Acum există o altă aplicaţie de acest gen care este mult mai practică decât ce foloseam eu acum aproape 2 ani  şi se numeşte UGrow. Este o aplicaţie pentru monitorizarea dezvoltării bebeluşului din prima zi de naştere. Iată cam ce poate să facă:

Înregistrează informaţii despre modul de hrănire.

Despre alăptare, despre colectarea laptelui matern sau despre hrănirea cu biberonul.

Ceea ce mi se pare important de menţionat aici este că, dacă alăptezi poţi să înregistrezi din care sân hrăneşti copilul la un moment dat. Stângul sau dreptul?

La Emily am fost super stresată, ba chiar terorizată că nu fac ce trebuie, simţeam o presiune imensă că dacă nu-i ofer alternativ sânii, în ordinea care trebuie, sigur n-o să ia în greutate, sigur nu se va sătura etc. Aşa că, tot timpul stăteam să îmi amintesc din care am hrănit-o ultima oară ca să încep cu celălalt. Folosind aplicaţia e chiar simplu, atunci când o deschizi şi vrei să adaugi o nouă sesiune de alăptat, vezi un L sau R, adică Left boob sau Right boob 😀

Dacă eşti o mama care a început serviciul şi încă alăptezi, aplicaţia te ajută în continuare cu privire la cantitatea pe care trebuie să o colectezi pentru a-i lasă micuţului acasă lăptic matern în loc de formulă. Te ajută, la fel ca şi în cazul monitorizării alăptării, să înregistrezi din care sân ai colectat lapte ultima oară, astfel încât să nu te trezeşti cu sânii angorjati la sfârşitul zilei.

Chiar şi pentru hrănirea bebeluşului cu biberonul, fie că e cu formulă, sau cu lapte matern, aplicaţia este utilă!

Ştiu de la surioara mea că este şi mai importantă o monitorizare exactă a cantităţii de lapte pe care o consumă un bebeluşul hrănit cu formulă. Prima oară când am rămas cu nepoțica mea şi a trebuit să-i pregătesc biberonul, tremura inima în mine… nu mai ţineam minte în ce ordine trebuie să le pun, mai întâi apa sau mai întâi formula? E muuuuult mai simplu a alăptezi!!!

Despre starea emoţională, dacă plânge sau nu şi pentru cât timp. 

Pe vremea când Emily avea colici, la circa 2 săptămâni de viaţă, se întâmplă aşa: după ora 16 nu mai dormea până la ora 19, ceea ce este destul de mult pentru un bebeluş,  să nu doarmă 3 ore, iar de pe la 19 la 20 plângea continuu.

Atunci, în disperarea noastră, tot căutând informaţii despre aceste reprize de plâns, am găsit un articol salvator… un bebeluş, în primele luni poate plânge în medie cam 4 ore pe zi… deci eram în grafic. Ce bine!!!

Prin aplicaţia UGrow poţi să înregistrezi cât timp plânge un bebeluş, pentru că, în cazul în care plânge prea mult, e cazul să vizitaţi un medic!

Despre somnul bebeluşului

Cât şi unde doarme.

Având în vedere că momentan nu au opţiunea “în sistemul de purtare”, probabil că la început, în primele 3-4 luni veţi înregistra ca loc de dormit doar other, other, other şi ….. other 🙂

Andrei a dormit aproape numai în sistemul de purtare primele 4-5 luni, mai rar în pat peste zi, doar noaptea!

Mai interesant la înregistrarea somnurilor de peste zi este faptul că în ecranul principal, unde ai toată lista cu înregistrările, apar din loc în loc informaţii preţioase legate de somnul bebeluşului pe care poate nu te-ai gândi să le cauţi sau că sunt importante.

Pentru o proaspătă mămică, ce nu mai poate de oboseală şi care poate se învinuieşte pe ea că nu doarme copilul toată noaptea, pentru că şi deoarece… acest mesaj poate să ofere multă linişte şi siguranţă că este ok ceea ce faci, că eşti pe drumul cel bun!!!

“Chiar dacă ţie nu ţi se pare, este de fapt normal că bebeluşii să se trezească des noaptea. Cercetările au arătat că ajută la dezvoltare”

Sau un alt mesaj util legat de încurajarea mamelor care alăptează:

“Ştiai că, cercetătorii au demonstrat că un bebeluş alăptat are un risc scăzut de a face infecţie în ureche, diaree sau de a avea probleme la stomac? Mulţumesc, Mama Natură!”

Poţi înregistra şi informaţii legate de sănătatea copilului

Greutatea, lungimea, temperatura şi numărul de scutece folosite într-o zi.

La Emily, am înregistrat greutatea săptămânal, mai ales că aveam şi un cântar de bebeluşi  în casă de la surioară mea. La Andrei, în afară de controalele medicale, ne-am mai cântărit amândoi de câteva ori pe cântarul din baie, doar ca idee. Nu ne-am mai stresat pentru că atâta timp cât sugea normal şi murdărea scutecele de 5-6 ori pe zi … all good!!!

Ajungând la monitorizarea scutecelor, asta chiar este importantă, mai ales la nou născuţi şi la cuplurile mama-copil care se lupta cu alăptarea fără să apeleze la laptele praf. Un bebeluş se poate dezhidrata foarte uşor, mai ales dacă plânge mult, astfel că monitorizarea scutecelor, să fie ude sau murdare e importantă!

Aplicaţia UGrow este si foarte distractivă

Puteţi urca în aplicaţie, poze, să înregistraţi momente importante în dezvoltarea copiilor voştri. Când a zâmbit prima oară, când a întors privirea după o jucărie, când a început să stea în fund… toate lucrurile de care ne place să ne amintim cu drag.

Recunosc că-mi place aplicaţia UGrow foarte mult, mai ales ca pot să o compar cu cea folosită timp de două luni la Andrei.

Având în vedere că la Andrei nu am mai avut ajutorul mâinilor lui Hubby, care să înregistreze fiecare mişcare a copilului, această aplicaţie cred că mi-ar fi fost de mare ajutor. Chiar poate să fie actualizată cu informaţii introduse de pe două telefoane diferite. În felul ăsta, dacă cel mic rămâne cu altcineva la somn, poţi vedea în timp real când s-a culcat şi cât doarme, ca să ştii dacă te grăbeşti acasă sau nu.

Iată cam cum arată aplicația si ce fel de sfaturi oferă pe parcurs- vă rog să mă iertați că este în engleză, dar eu nu pot citi aceste aplicații în română… I simply cannot!!!

Tatăl și tehnologia, ajutoare de încredere la început de părințeală [P] Tatăl și tehnologia, ajutoare de încredere la început de părințeală [P] Tatăl și tehnologia, ajutoare de încredere la început de părințeală [P]

Dacă m-aș chinui să-i găsesc și îmbunătățiri, acestea ar fi doar două (mai ales după ce m-am prins cum funcționează):

  • La somn să existe și opțiunea de a înregistra sistemul de purtat. Ar arăta mai bine decât other de 3 ori pe zi 🙂
  • Dacă ai gemeni sau mai mulți copii la diferență mică de vârstă, pe care îți dorești să-i monitorizezi, momentan nu se poate. Totuși, am înțeles că aceast lucru este în lucru și urmează ca aplicația să fie updatată cu această posibilitate.

Aplicaţia UGrow este disponibilă atât în română cât şi în engleză, preluând automat setările telefonului. Poate fi descărcată gratuit atât pentru Android cât şi pentru IOS. Şi mai ales poate fi conectată cu celelalte device-uri Phillips dacă le aveţi în casă, termometrul electric şi/ sau monitorul.

La voi care a fost marele sprijin la început de părințeală, soţul sau tehnologia?

 

Tatăl și tehnologia, ajutoare de încredere la început de părințeală [P] Eu sunt Ada, mămică de doi copilași drăgălași și diferiți precum soarele și luna. Ea are 3 ani și jumătate și este blândă, calmă, răbdătoare și înțelegatoare, iar el are 9 luni și a venit ca o tornadă care ne dă pe spate cu zâmbetele și forța lui. Sunt o femeie fără toate doagele în ordine, îmi plac culorile și sunt mega îndrăgostită de jumătatea mea mai bună.

Ada Chindea

Eu sunt Ada, mamă și o femeie îndrăgostită de oameni și culori și am pornit această comunitate în 2013 în anul în care și eu am devenit mamă. Astăzi, sunt coach transformațional și mă bucur să-mi trăiesc visurile alături de copii, vizitând lumea în timp ce formez noi comunități în cadrul cărora ghidez oamenii să-ți (re) descopere culorile adevarate și astfel să-și trăiască visurile AZI și nu într-o zi.

5 Comments
  1. Eu aveam un caiet in care notam toate informatiile astea. Uneori asa imi venea sa il arunc pe geam, ca de oboseala scriam ca naiba si nu imi intelegeam propriul scris 🙂 Nu mai zic in putinele zile cand o lasam pe Ana cu mama, ca nu nota niciodata si mergeam pe ghicite. Tare bine ar fi prins minunea asta atunci 🙂

  2. Soțul și mama. Adevărul e că nu știu ce m-aș fi făcut fără ei, cu toată tehnologia din lume. Deși eu am fost una din aia care-și nota pe caiet câte scutece a udat, cât a supt, din ce sân, la ce intervale… Nu mi-a dat prin cap că ar putea să existe o aplicație…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.