Săptămâna Mondială a Alăptării 2017

Astăzi începe în mod oficial Săptămâna Mondială a Alăptării şi mă bucur să o sărbătoresc şi în acest an tot pe tocuri.

Săptămâna Mondială a Alăptării 2017

De acum 4 ani şi până acum, numărul mamelor care alăptează şi care se informează despre alăptare a crescut considerabil. Acum văd mult mai multe mame alăptându-şi copii şi în public şi în privat şi oriunde are bebe nevoie.

Săptămâna Mondială a Alăptării 2017

La nivel mondial, în fiecare an se alege o temă pentru a ajuta mama care alăptează cu informaţii, cu sprijin moral, cu condiţii mai bune, toate pentru a putea alăpta cu succes atâta timp cât mama şi bebe vor!

Anul acesta, tema este “Împreună” şi este cea mai bună tema de până acum din punctul meu de vedere pentru că …

Săptămâna Mondială a Alăptării 2017

Este nevoie că cei din jurul nostru să ne sprijine şi nu să încerce să ne convingă că nu e ok să alăptezi!

De la mamă/ soacră/ bunică care te întreabă constant “Dar, tu chiar mai ai lapte?” sau “Dă-i copilului mâncare, nu vezi ce slab e de la atâta alăptat?” sau mai rău “Ia uite, băiat mare, stai la țâță!” până la medicul pediatru care- ţi spune… “N-a luat x grame de când nu ne-am mai văzut, trebuie completare” şi aşa mai departe.

Există multă dezinformare din partea cadrelor medicale, deşi ele ar trebui să fie cele mai educate. Iată câteva exemple:

  • Din multe maternităţi pleci cu recomandarea să îţi cumperi şi o cutie de lapte praf … să o ai în casă. Apăi, va spun sigur că dacă o aveţi în casă, o veţi folosi cu siguranţă şi o veţi cumpără şi pe a doua la scurt timp. Mai bine sunaţi la 07ALĂPTARE şi investiţi banii într-un consultant în alăptare care vă va ajuta să alăptaţi cu succes.
  • Dacă bebe nu ia în greutate cum trebuie ţi se spune să faci proba suptului, să vezi cât a mâncat copilul. Asta înseamnă să-l pui pe cântar şi să-l cântăreşti după fiecare alăptat. În primul rând acest lucru înseamnă să te duci să dai banii pe un cantar de bebe ceea ce este stupid pentru că nu ai nevoie de el în casă. Apoi să stai să pui copilul pe cântar de fiecare dată când mănâncă, adică de vreo 10-15 ori pe zi. Apoi să aştepţi gramajul care de multe ori nu este foarte exact şi uite aşa se sperie mama, că “Aoleu nu mai am lapte”. De aici şi până la a rămâne efectiv fără lapte nu e cale lungă.
  • la dentist ţi se spune că dacă faci anestezie trebuie să “arunci primul lapte” sau mai rău nu mai  poți alăpta 24 ore… well nu e chiar aşa… Pe Alăptează Timișoara puteţi găsi un articol cu foarte multe informaţii despre tipurile de anestezie compatibilă cu alăptarea. Cel mai mult mi-a plăcut exemplul cu alăptarea şi după cezariană având în vedere ca anestezia aia e mult mai puternică decât cea pentru dinţi!
  • la 9 luni, la 10, luni la 11 luni când Emily nu a mai luat nici măcar 1 gr în greutate mi s-a spus, hai să-i dăm nişte cereale, hai să-i dăm completare. De fapt copilul meu de când începuse echilibristica la sân nu mai apuca sânul cum trebuie şi atunci ea sugea doar laptele de început şi nu cel consistent. Asta am aflat de la Dr Jack Newmann când a venit in 2014 în conferinţă la Bucureşti. Dacă sunaţi un consultant în alăptare, sigur va ajunge şi el la aceaşi concluzie.
  • Dacă mergeţi cu copilul la pediatru că nu doarme noaptea e la fel de clar… “Nu se satură! Băgăm completare să doarmă bine copilul”. De fapt, am aflat la câteva luni de nedormit şi insistat cu alăptarea la cerere că de fapt, Andrei avea o sensibilitate la lactoză şi din cauza asta nu se putea odihni, pentru că-l durea burtica şi avea nevoie de alinare…. Deci sânul l-a ajutat!!!

Şi câte şi mai câte alte “încurajări” din partea medicilor şi de multe ori, chiar şi din partea familiei. Din această cauza este important că toţi din jurul mamei să o susţină fiecare cum poate pentru ca să alăpteze bebeluşul liniştită, atâta timp cât au nevoie!

În continuare, am strâns o serie de evenimente care se întâmplă în Bucureşti şi în ţară cu ocazia Săptămânii Mondiale a Alăptării şi la care va invit şi pe voi să mergeţi!

1 August:

2 August:

3 August:

4 August:

Despre evenimentele de săptămâna aceasta a scris și Miruna de la Și Blondele Gândesc, care este și speaker la evenimentul din 4 August organizat de catre Asociația Consultanților în Lactație din România.

O listă completă cu toate evenimentele din București și din țară găsiți pe blogul Iulianei Roca – Scrieri Felurite.


Alte articole pe care le-am scris despre alăptare:


Săptămâna Mondială a Alăptării 2017 Eu sunt Ada, mămică de doi copilași drăgălași și diferiți precum soarele și luna. Ea are 3 ani și jumătate și este blândă, calmă, răbdătoare și înțelegatoare, iar el are 9 luni și a venit ca o tornadă care ne dă pe spate cu zâmbetele și forța lui. Sunt o femeie fără toate doagele în ordine, îmi plac culorile și sunt mega îndrăgostită de jumătatea mea mai bună.

Ada Chindea

Eu sunt Ada, mamă și o femeie îndrăgostită de oameni și culori și am pornit această comunitate în 2013 în anul în care și eu am devenit mamă. Astăzi, sunt coach transformațional și mă bucur să-mi trăiesc visurile alături de copii, vizitând lumea în timp ce formez noi comunități în cadrul cărora ghidez oamenii să-ți (re) descopere culorile adevarate și astfel să-și trăiască visurile AZI și nu într-o zi.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.