Toți ne iubim copiii. De ce ne e atât de greu să-i creștem?

Acesta este mesajul cu care Laura Markham, a început conferinţa de acum două săptămâni organizată la Rin Grand Hotel de către Totul despre Mame. Din sală s-au auzit tot felul de răspunsuri care mai de care mai valide:

  • pentru presiunea societăţii este prea mare
  • din cauza lipsei “tribului”
  • din lipsă de timp
  • pentru avem copiii atât de diferiţi de noi
  • pentru avem propriile reminiscenţe din copilărie
  • pentru uneori nu avem energia necesară etc

Pentru cine nu o cunoaște, Laura Markham este dr. în psihologie cu o vastă experiență clinică, autor și fondator al site-ului ahaparenting.com și autor al bestsellerurilor: “Părinți Liniștiți, Copii fericiți” și “Părinți liniștiți, frați fericiți”. Am mai scris despre ea aici, aici si aici.

Cred sunt multe răspunsuri la această întrebare şi m-am gândit şi eu ce mi se pare mie greu în creşterea copiilor mei, iar răspunsul este…

Nesiguranţa  fiecare decizie pe care o iau acum este o piatră de temelie pentru adultul care va deveni fiecare dintre copiii mei”

Şi cel mai mult mi-e frică de partea emoţională pentru dacă e fie ceva ce-mi doresc extrem de mult pentru copiii mei, este fie persoane inteligente din punct de vedere emoţional. Vreau crească adulţii cărora nu le fie teamă de ce simt. Să aibă puterea şi accepte şi mai ales şi asume tot tumultul interior.

Din acest motiv, a doua parte a conferinţei m-a interesat cel mai mult, pentru aceasta a fost tema: “Cum creşti un copil inteligent emoţional“. 

La invitația Ioanei Marinescu, pe care o puteți citi pe Pisica pe Sarma, o mamă pe care o cunosc de la începuturile ceaiurilor, am scris un articol despre ceea am aflat în cadrul conferinței. A ieșit un articol atât de lung și de stufos încât am decis să-l spargem în două și să-l punem jumătate la ea și jumătate la mine.

 

Aici puteți citi prima parte a articolului despre cum putem să avem un copil inteligent emoțional.

Veți citi despre atașamentul securizant, despre liniștirea furtunii interioare și despe impunerea limitelor cu blândețe, primii trei pași atunci când vrei să dezvolți inteligența emoționala a copilului tău. Mai jos continuarea.

Pasul 4: Emoţii văzute, auzite şi apreciate

Acesta este un exerciţiu pe care trebuie -l facem în fiecare moment, atât cu emoţiile noastre cât şi cu emoţiile lor. Atâta timp cât reuşim le spunem ceea ce simţim la un anumit punct, ei vor reuşi înveţe din asta este perfect normal ţi arăţi emoţiile şi nu ţi fie teamă de ele.

Şi acest lucru durează ceva, dar va promit va va veni natural cu timpul. Trebuie doar lucraţi mai mult la asta la început, chiar dacă vi se va părea nenatural. Folosiţiva de orice prilej pentru a vorbi despre emoţii, ale voastre sau ale lor. Spuneți-le când sunteși supărat, trist, când vă este dor, când v-a dezamăgit ceva, când v-ați speriat etc.

Pe noi ne-au ajutat foarte mult la început de drum, jocurile şi cărţile: Orăşelul emoţiilor, Cutia cu Emoţii, cartea Sunt copil cum simt scrisă de Corina Bimbasa şi multe multe articole citite pe tema asta.

Pasul 5: Empatia

empatia- laura markham

Empatia – ajută copiii şi dezvolte empatia 

Mi s-a demonstrat acest lucru recent, când am realizat, chiar în ziua conferinţei Andrei, de 1 an şi jumătate ştie deja ce înseamnă empatia şi i-o arată surioarei lui atunci când are nevoie. Reuşeşte facă acest lucru pentru observă cum îi vorbim Emilusei şi cum Emilusa îi vorbeşte lui.

Empatia înseamnă încerci înţelegi, accepţi şi rezonezi cu emoţiile celui din faţă ta, te pui cumva în pantofii celui din faţă ta.

dezvoltaţi empatia la copiii voştri, Dr Laura Markham ne da câteva exemple, câteva intrebări prin care putem -i ajutăm pe copiii noştri. Întrebări de genul:

  • Cum crezi se simte?
  • Ce crezi gândeşte?
  • Ce crezi şi doreşte acum?
  • Ce crezi l-ar ajută?

Am plecat încărcată cu atât de multă informaţie de la conferinţă încât am reuşit fac faţă mult mai uşor la ce aştepta acasă, o petrecere în pijamale a fetelor alături de Andrei.

Am reuşit am mult mai multă răbdare şi cumva mult mai multă atenţie pentru fiecare dintre ei. Am alicat multe din lucrurile pe care tocmai le aflasem de la Laura Markham şi cumva am supravieţuit, chiar dacă am picat epuizată la ora 22.

Sper va fie şi vouă de folos aceste informaţii, iar dacă va interesează vedeţi ce întrebări s-au adresat la sfârşit, găsiţi pe pagină Şi Blondele Gândesc o înregistrare a întrebărilor.

foto: Pixabay.com, arhiva personala.


Despre mine Eu sunt Ada, mămică de doi copilași drăgălași și diferiți precum soarele și luna. Ea are 3 ani și jumătate și este blândă, calmă, răbdătoare și înțelegatoare, iar el are 9 luni și a venit ca o tornadă care ne dă pe spate cu zâmbetele și forța lui. Sunt o femeie fără toate doagele în ordine, îmi plac culorile și sunt mega îndrăgostită de jumătatea mea mai bună.

Ada Chindea

Eu sunt Ada, mamă și o femeie îndrăgostită de oameni și culori și am pornit această comunitate în 2013 în anul în care și eu am devenit mamă. Astăzi, sunt coach transformațional și mă bucur să-mi trăiesc visurile alături de copii, vizitând lumea în timp ce formez noi comunități în cadrul cărora ghidez oamenii să-ți (re) descopere culorile adevarate și astfel să-și trăiască visurile AZI și nu într-o zi.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.