3 sfaturi pentru viitoare mame

În mod normal n-aș da sfaturi altor mame. Doar pentru că ceva a mers la mine, nu înseamnă ca va merge și la vecinu’.

Totuși, astăzi am decis să mă hazardez și să recomand viitoarelor mame cateva lucruri simple, care, cred eu că pot ajuta la începutul maternității.

Sfatul 1 – Citiți, citiți, citiți !!!

Luați cele 9 luni de sarcină ca o perioadă în care să vă întoarceți la școală. Un fel de școală a mamelor, daca vreți. Așadar, începeți să căutați pe net informații despre cărțile pe care ar trebui să le citiți, despre parenting și creșterea copiilor. E adevărat că sunt mii, dar le puteți filtra prin următoarele două surse: centrul de educație prenatală sau blogurile de parenting  (găsiți o listă aproape completă aici).

Dacă faceți cursuri de puericultură și/ sau Lamaze e super, întrebați acolo, sigur au câteva recomandări cu care să începeți. Dacă nu, mai aveți și varianta 2.

Pe lângă cărți vă recomand să dați oricum o căutare pe google și după bloguri de parenting și sigur veți găsi material de citit. Aici avantajul este că, deși fiecare mamă are stilul ei, volumul de informații este atât de mare încât, e ca și cum ai avea o armată de prieteni cu copii care iți povestesc cum a fost la ei.

Mai jos am să vă fac și eu câteva recomandări de carte, pe care intenționez să i le fac pachet prietenei mele atunci când mă va anunța că este însărcinată.
3 sfaturi pentru viitoare mame

 

“Miercuri respiram” de Ioana Chicet Macoveiciuc.

Este prima carte pe care ar trebui să o citiți atunci când începeți să vă puneți întrebări despre sarcină, despre naștere.

Pe lângă faptul că este o carte superbă despre prietenie, o carte în care veți plânge și veți râde în hohote, este singura carte care vă prezintă în mod realist toate scenariile posibile ale maternității, de la pierderea unei sarcini, până la nașterea în drum spre spital 🙂

 

 

 

3 sfaturi pentru viitoare mame

 

Bebelușul meu e cel mai fericit” de Dr. Harvey Karp

O carte în care veți afla despre cel “de-al patrulea trimestru” de sarcină și de ce este nevoie să-ți ții bebelușul cât mai aproape în această perioadă.

Este printre puținele cărți în care simt că se încurajează purtarea bebelușilor.

Se vorbește despre obiceiurile din alte culturi. În care autorul, desființeaza multe mituri legate de apariția colicilor. În plus este o carte care face o mică istorie a evoluției metodelor de parenting și  cel mai tristă mi s-a parut explicația despre apariția cărucioarelor.

 

 

3 sfaturi pentru viitoare mame

 

 “Lacrimi și crize de furie”, de Aletha Solter

Din această carte veți afla importanța plânsului, despre efectele sale terapeutice. E important să citiți această carte deoarece majoritatea dintre noi suntem crescuți de o generație care nu a fost prea obișnuită cu exprimarea emoțiilor.

Din carte veți afla de ce este bine și chiar indicat sa lași copilul sa plangă. De multe ori având nevoie să-și plângă chiar și propria naștere. Atâta timp cât îî arătați copilului că sunteți chiar acolo lângă el, atunci cand va avea nevoie, lăsați-l să plângă, să se descarce, pentru că are nevoie, e singurul mod prin care poate face acest lucru.

 

 

3 sfaturi pentru viitoare mame

 

Și ultima din kit-ul meu de viitor părinte este “Ghidul pentru alăptare al doctorului Jack Newmann” scrisa de Dr. Jack Newmann.

Pentru aceasta rezervați-vă ultimele luni de sarcină ca să aveți informațiile cât mai proaspete în minte! În această carte veți găsi tot ce aveți nevoie să Știți despre alăptare, de la importanța alăptării până la eventuale probleme și complicații.

 

 

 

Al doilea sfat este legat de cumpărăturile pentru bebe.

Nu vă hazardați să cumpărați liste și liste de lucruri înainte de naștere. Veți ajunge de cele mai multe ori să le vindeți fără ca măcar să desfaceți ambalajul.

Gândiți-vă că, pe langă hainuțe și scutece, bebe are nevoie doar de voi! De brațele voastre și de bătăile inimii voastre! Orice altceva se găsește rapid la orice supermarket sau farmacie non stop.

Atunci când se naște, bebe nu are nevoie de jucării, de cărți, de tot felul de aparate electrocasnice sau mobilă grandioasă. Nu vă panicați că nu aveți bani de acel căruț frumos pentru că s-ar putea ca bebe nici să nu vrea să stea în el.

Astfel ajung la sfatul 3 care e un fel de 2 in 1 🙂 Sfatul trei este legat de sistemele de purtat.

E musai să vă achiziționați un sistem de purtare încă de dinainte să nașteți pentru că acesta va fi partenerul vostru de încredere zi de zi, mai ales atunci când soțul nu e lângă voi.

Un sistem de purtat vă poate ajuta daca aveți un copil cu colici, contactul dintre voi îi va ține căldură la burtică și îl va liniști.

Vă va permite să ieșiți din casă oricând și oricât de frig va fi pentru că bebe va sta mereu la căldurica pieptului vostru.

Sunt atat de multe beneficii ale unui sistem de purtat încât nici nu știu cu care să încep mai repede. Cert este că un sistem de purtat vă va ajuta întotdeauna, e o investiție pe termen lung cu care nu vei da greș niciodată.

Cam astea sunt sfaturile mele cele mai de preț. Mai am unul, bonus…

“Atunci când în jur, auzi 5 mii de păreri despre creșterea copilului tău, ascultă, analizează ce ai aflat, dar la final fă așa cum crezi că este cel mai bine pentru copilul tău și pentru familia ta!”

Naștere ușoară, dragelor! Vă aștept la ceaiuri dupa ce vine bebe 🙂

Sursa foto: autumn baby to be

Ada Chindea

Eu sunt Ada, mamă și o femeie îndrăgostită de oameni și culori și am pornit această comunitate în 2013 în anul în care și eu am devenit mamă. Astăzi, sunt coach transformațional și mă bucur să-mi trăiesc visurile alături de copii, vizitând lumea în timp ce formez noi comunități în cadrul cărora ghidez oamenii să-ți (re) descopere culorile adevarate și astfel să-și trăiască visurile AZI și nu într-o zi.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.