Emotiile sunt bune, TIPETELE…niciodata!!! [CONCURS]

Nu-mi plac tipetele si nici nu stiu sa tip asa cum, din pacate, nu stiu nici sa scuip, cel putin nu pe altcineva…

Tipetele nu-mi plac de cand eram mica, mai ales ca incepeam sa plang intr-un hal daca tipai la mine. Imi aduc aminte si acum suspinele pe care le aveam, pur si simplu nu mai respiram. Motivul pentru care nu stiu sa tip este acelasi, pentru ca ma hiperventilez si deja ma ia cu ameteala. Asa ca, incet, incet, am invatat sa ma exprim si sa-mi sustin punctul de vedere fara sa folosesc tipetele. Cel mai greu mi-a fost sa-mi sustin punctul de vedere fara sa ma emotionez si sa incep sa plang, lucru care in timp a insemnat ca mi-am innabusit plansul de prea multe ori ajungand sa-l consider un semn de slabiciune, dar acesta deja este un alt subiect despre gestionarea emotiilor.

Nu cred deloc ca este usor sa nu tipi, ba din contra, pentru ca asa cum unora le este usor si natural sa nu o faca, la fel de usor si natural le este celor care tipa si care, la un punct cred ca nici nu-si mai dau seama ca o fac. Ei cred ca e un ton normal. Cred cu tarie ca poti invata, ca adult, cum sa reusesti sa te controlezi astfel incat sa poti continua discutia cu calm, iar cartea scrisa de Dr Laura Markham chiar cred ca poate ajuta parintii sa nu mai tipe.

Dar sa o luam pas cu pas. Acum cateva saptamani am aflat de conferinta sustinuta de Dr Laura Markham in Romania si atunci am inceput a caut informatii despre ea. Are formare de psiholog specializat in dezvoltarea si cresterea copilului, a fondat site-ul “Aha!Parenting”- un site unde puteti gasi informatii despre cum sa-ti cresti copiii frumos si armonios gasind informatii de genul “Aha!” la care, poate nu te-ai fi gandit pana in acel moment. Este mama si o persoana foarte calda din ce am putut sa vad in cadrul lansarii de carte de acum cateva zile de la Institutul pentru Fericire. Mi-a placut foarte mult faptul ca a recunoscut ca in primii ani ca mama a tipat destul de mult, nu la copii, ci la sot, pana cand a avut acel moment “Aha!” si a realizat ca ceva trebuie schimbat. Crede si sustine lipsa pedepselor, incurajarea copiilor sa-si exprime sentimentele, sa planga atunci cand simt nevoia si mai ales crede ca cel mai important aspect din relatia parinte-copil este conectarea.

Astazi am inceput sa citesc si cartea scrisa de ea si mi se pare extrem de interesanta abordarea. Vorbeste despre emotii si despre acceptarea acestora in locul reactiei sub impulsul lor, ea explicand pas cu pas ce se intampla in creierul si corpul nostru de ajungem sa avem aceste reactii de furie si pierdere al controlului in momentele in care copiii nostri reusesc sa ne apese butoanele rosii.

Practic ea trateaza 3 mari teme in carte, extrem de importante pentru fiecare dintre noi, pentru fiecare parinte, fie ca tipa sau nu la copilul sau:

  1.  Reglarea emotiilor
  2. Conectarea
  3. Indrumare, nu control

Din punctul meu de vedere, aceasta carte poate ajuta toate persoanele care tipa atunci cand sunt nervoase, fie ca o fac la copii, fie ca o fac la colegii de serviciu sau chiar la animalele din casa pentru ca iti explica pas cu pas cum poti sa dezamorsezi situatia.

 

Sunt doua motive pentru care acest subiect este foarte important pentru mine si pentru care sustin din tot sufletul Conferinta sustinuta de Dr Laura Markham in noiembrie:

  1. pentru ca vreau sa ajut alti parinti sa constientizeze ca nu tipetele sunt solutia. In schimb tipetele pot ramane bine, bine sapate in memoria copilului incat isi va aduce aminte si la 30 de ani cat de tare suspina atunci cand a fost mic, exact asa cum si eu imi aduc aminte acum si inca imi vine sa suspin.
  2. pentru ca de cele mai multe ori, depinde foarte mult si de copil bineinteles, dar de cele mai multe ori, copiii la care se tipa vor ajunge sa tipe si ei la alti copii, fiind singurul mod de exprimare pe care ei il vad, nestiind cum sa-si gestioneze emotiile altfel.

Asa ca spre binele copiilor nostri ai tuturor, haideti sa nu mai tipam la copii, pentru ca problema nu este la ei ci la noi.

 

In weekend-ul 14-15 Noiembrie, Dr Laura Markham va veni la Bucuresti si va sustine 4 conferinte inspirate din carte in cadrul carora veti putea afla atat cum puteti sa nu mai tipati la copil prin diferite tehnici si scheme practice, dar si cum sa-i facem pe copii sa coopereze altfel decat prin tipete sau pedepse, cum poti sa-ti ajuti copilul sa-si inteleaga emotiile si sa traiasca cu ele (inteligenta emotionala) si subiectul meu preferat in acest moment, cum sa cresti frati care sa fie prieteni si nu adversari. Pe site-ul Totul Despre Mame gasiti mai multe informatii despre costurile de participare si inscriere.

PATRAT

 

Pentru ca sustinem din tot sufletul aceste conferinte organizate de Totul Despre Mame si credem cu tarie in utilitatea lor, mamicile bautoare de ceai, beneficieaza de o reducere de grup de pana la 15%. Asa ca daca vreti sa veniti la conferinta si sa beneficiati de reducere, va asteptam cu un e-mail pe ada@ceaicumamici.ro.

 

Inchei acest post cu o invitatie la CONCURS in cadrul caruia puteti castiga o carte scrisa de Laura Markham, oferita de catre Totul Despre Mame, “Parinti linistiti, copii fericiti. Cum sa inlocuim tipetele cu conectarea”. Tot ceea ce trebuie sa faceti este sa comentati la acest post si sa ne lasati un link cu un articol scris de catre, sau despre Dr Laura Markham, care pe voi v-a pus pe ganduri si mai ales sa ne spuneti ce anume din articol v-a atras atentia.

LE: Chiar daca nu ati citit nimic pana acum scris de Dr Laura Markham, va invit sa ne spuneti intr-un comentariu, din trucurile voastre pe care le folositi atunci cand copiii ne intind rabdarea la maxim. Cum reusiti sa va calmati si sa nu tipati?

Concursul este deschis pana pe data de 18 Octombrie ora 00.00, iar castiatorul/ castiatoarea va fi aleasa prin random in cursul zilei de 19 Octombrie si va fi anuntat pe blog

 

Si castigatoarea esteeeee……Alina Osiac

 

concurs

 

Eu sunt Ada, mamica, sotie si teoretic aceeasi crazy person dintotdeauna :) Imi place mult sa scriu despre tot ce-mi place si-mi displace, imi place sa alerg in picioarele goale cu fie-mea, sa ies la picnic cu jumatatea mea mai buna si imi place maxim sa fiu MAMICA. Ma bucur de timpul pe care il petrecem impreuna si abia astept sa vina si noul membru al familiei.

 

 

 

 

 

Ada Chindea

Eu sunt Ada, mamă și o femeie îndrăgostită de oameni și culori și am pornit această comunitate în 2013 în anul în care și eu am devenit mamă. Astăzi, sunt coach transformațional și mă bucur să-mi trăiesc visurile alături de copii, vizitând lumea în timp ce formez noi comunități în cadrul cărora ghidez oamenii să-ți (re) descopere culorile adevarate și astfel să-și trăiască visurile AZI și nu într-o zi.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.