De ce? De ce? De Ce?

Despre aceasta minunata intrebare a fost evenimentul de astazi organizat de catre Secom si Ana Nicolaescu, Mamica Urbana.

A fost chiar un eveniment extrem de util si plin de informatii valoroase si mai mult decat atat mi-a permis sa ajung in Oraselul Cunoasterii unde imi doream demult sa ajung, dar nu am avut nici o scuza, Emily fiind totusi prea mica pentru atelierele organizate acolo. Am sa fac o paranteza mica, mica ca sa va conving sa mergeti mai ales daca aveti copii peste varsta de 3-4 ani.

Oraselul cunoasterii, este locul unde cred ca veti gasi raspunsul la foarte multe intrebari “De Ce” din partea copiilor. Este impartit pe mai multe camere, fiecare dedicata unui alt fenomen, unei alte stiinte nici nu stiu exact cum sa le descriu, dar stiu sigur ca sunt fascinante. Au o camera unde poti vedea obiecte distorsionate in oglinda si efectul pe care il are fiecare in parte, un colt unde poti sa-i explici copilului in cat timp se degradeaza anumite alimente ramase in urma unui picnic, jocuri de cauza si efect, un tub prin care poti comunica, o pista de alargat care iti va spune la sfarsit ce viteza ai avut si in cat timp ai alergat. Va spun este fantastic, vroiam sa ma joc cu toate!!! Cel mai mult si cel mai mult mi-a placut puzzle-ul gigant cu Romania. Sunt convinsa ca daca as fi avut un asemenea joc cand eram mica, poate as fi stiut si eu un picut de geografie, macar un picut 😀

11755282_516571855156471_3480147560733808483_n

Dar sa revenim la eveniment. Motivul pentru care m-am bucurat enorm de mult de invitatie a fost ca s-a potrivit perfect cu perioada de dezvoltare la care se afla Emily. Am ajuns in momentul in care totul este cu “de ce” in fata si desi glumeam acum cativa ani cu Dl Sot si il tot pistonam cu “de ce-uri” spunandu-i ca o sa aiba antranament pentru copii, iata ca a fost bun antrenamentul. Acum rezistam cu stoicism la multitudinea de “De ce-uri”

De tze e mal?

De tze eci obosita?

De tze nu se intelege catelu cu pisica?

De tze ploua?

De tze mami? Care iti rupe sufletul in doua si nu mai ai cum sa te superi sau sa-ti pierzi rabdarea pentru ca-ti aduci aminte ca de tine depinde sa iti ajuti copilul sa inteleaga “de ce”!

 

Au fost trei invitate la eveniment si recunosc ca pentru prima oara mi-a placut de toate trei si am stat fascinata sa le ascult discursul.

Prima a fost Dna Dr. Raluca Teleanu, medic primar neurologie pediatrică, șef secție Neurologie Pediatrică, Spitalul “Victor Gomoiu”. Ea a vorbit despre dezvoltarea neuronala a copiilor care este foarte importanta si incepe deja de la 3 saptamani de la conceptie , atunci incepe sa se formeze creierul copilului si sistemul nervos. Tocmai din aceasta cauza este foarte important ca in primul trimestru de sarcina, mai mult decat in rest, sa fim foarte atente la ce consumam, atat din punct de vedere alimentar cat si medicamentos.

A vorbit despre cat de importante sunt toate etapele de dezvoltare si sa nu incercam sa le grabim pentru ca din fiecare in parte copilul isi formeaza o retea extrem de dezvoltata de conexiuni care ii vor servi pe tot parcursul procesului de invatare, care de altfel este continuu.

Totodata a pus accent pe incurajarea copilului spre dezvoltare si autodepasire, nu doar spre succces, vorbind aici despre diferentele dintre o gandire fixa, liniara as spune eu, de genul “asta am de facut, asta fac, daca nu mi-a iesit, s-a terminat”, si o gandire orientata spre dezvoltare personala, de tipul , “ok, nu mi-a iesit, cum as putea sa-mi iasa, hai sa mai incerc o varianta” Si mi-a placut tare mult tabelul cu afirmatii specifice unei gandiri fixe si cum le poti transforma spre o gandire orientata spre dezvoltare. Astfel il poti ajuta pe copilul tau sa nu se mai frustreze ca ceva nu i-a iesit, ci mai degraba sa fie curios si sa afla motivul pentru care ceva nu i-a iesit si sa remedieze situatia.

De ce? De ce? De Ce?Apoi a urmat Diana Stănculeanu, psihoterapeut, coordonator Centrul de Educație Emoțională și Comportamentală pentru Copii – Salvați Copiii. Nu am realizat de la inceput cine este dar ajunsa la eveniment mi-am dat seama ca am avut ocazia sa o mai intalnesc si in cadrul evenimentului primele 1000 de zile si mi-a placut de atunci de ea.

Diana Stanculeanu ne-a vorbit in primul rand despre importanta dezvoltarii unui atasament securizat cu copii nostri pentru ca asta le va da lor increderea necesara sa se desprinda de noi si sa inceapa sa exploreze mediul inconjurator, uneori doar curiozitatea nu este de ajuns. In loc sa-l grabim si sa-l impingem de la spate, sa le spunem “Du-te exploreaza!” mai bine ii spunem copilului, “Eu sunt aici, nu plec nicaieri”. Avand aceasta siguranta, abia atunci se va desprinde si va merge in explorare si asta la randul ei va ajuta la o dezvoltare optima a creierului.

O intamplare pe care Diana a povestit-o mi-a dat foarte mult de gandit in privinta modului in care stimulam curiozitatea copiilor.

Ne-a povestit ca, discutand cu cadre didactice de gimnaziu/ liceu, acestea se plangeau de faptul ca la sfarsitul orei daca intreaba “Are cineva intrebari” nimeni nu are niciuna. De ce??? Pai simplu, pentru ca de-a lungul timpului suntem descurajati sa mai punem intrebari. Tocmai din cauza asta este important sa le raspundem la toate de ce-urile, ba mai mult, sa-i starnim si sa-i intrebam si noi pe ei “ce cred despre…”. Continuand pe aceasta ideea, inchipuiti-va ca un copil adreseaza circa 400 de intrebari pe zi la varsta de 3-4 ani si ajunge la adolescenta sa nu mai adreseze nici macar 1.

Pe mine ma sperie acest gand, eu imi doresc ca Emily sa fie tot timpul curioasa despre ce se intampla in jurul ei si chiar cu cele 400 de “de ce”-uri pe zi, imi doresc sa pastreze macar 10 din astea 400 la adolescenta! Ca o paranteza, as vrea sa va recomand o carte pe care am primit-o cadou si care este instrumentul perfect pentru noi adultii ca sa invatam cum sa stimulam curiozitatea copiilor nostri, in primul rand educandu-ne pe noi sa ridicam privirea din pamant si sa ne intrebam noi insisi “de ce e un copac mai inalt decat cel de langa el”, cartea se numește, Jocuri pentru dezvoltarea inteligentei si creativitatii copiilor

Un alt sfat foarte bun si util oferit de Diana, a fost ca e perfect ok sa-i spui copilului “Nu Stiu” atata timp cat este urmat de afirmatia “dar hai sa aflam impreuna”. E mai mult decat indicat sa-i arati copilului ca mami si tati nu le stiu pe toate, dar suntem dispusi oricand sa aflam si sa invatam. Astfel si ei vor invata sa fie la fel si sa nu renunte la un lucru doar pentru ca nu stiu raspunsul in momentul acela. Si aceasta abordare face parte tot din forma de gandire bazata pe dezvoltare despre care am mentionat anterior.

Foarte mult mi-a placut de Diana si trebuie neaparat sa ma gandesc la o modalitate prin care sa v-o prezint in cadrul unui eveniment. Sigur ma gandesc eu la ceva 🙂

Apoi discutia a mers catre suplimentele alimentare care ajuta la dezvoltarea optima a copilasilor nostri si aici discutia a mers pe o directie pe care eu abia acum incep sa o investighez, despre acizii grasi, omega 3 si uleiul de peste. Spre rusinea mea recunosc ca nu am abordat pana acum acest aspect dar tocmai eram in investigatii saptamana trecuta in Bebe Tei (asta ca tot s-a deschis la doi pasi de noi in Sun Plaza)

Totusi am aflat cateva informatii foarte utile de la Ana Costea, coordonator Centru de Medicină Integrativă Secom® si anume, atunci cand alegem un supliment alimentar de acest gen, bazat pe acizi grasi, sa fim foarte atenti sa contina ambele forme, atat EPA cat si DHA, iar EPA sa fie intr-o cantitate mai mare. Pana cand am sa reusesc sa aprofundez atat cele doua produse recomandate de Secom, PURE DHA si COD LIVER OIL, cat si subiectul in sine, va recomand un articol care mi se pare destul de cuprinzator scris de Cristian Margarit:

https://www.cristianmargarit.ro/2010/08/sanatate/omega-3-epa-dha

In acest moment, pe langa evenimentul realizat astazi, Secom are o campanie bazata pe cele mai trasnite intrebari ale copiilor, iar daca inregistrati intrebarile pe pagina de internet dedicata puteti castiga 4 flacoane de Cod Liver Oil, 4 flacoane de Pure DHA si 4 carti pentru copii care vor fi acordate dupa evaluarea saptamanala a raspunsurilor inscrise in concurs de catre un juriu din cadrul Secom. Astfel, la finalul fiecarei saptamani de concurs, cele mai bune trei raspunsuri inscrise vor fi premiate dupa cum urmeaza: locul 1 – un flacon de Cod Liver Oil, locul 2 – un flacon de Pure DHA, locul 3 – o carte pentru copii. La final, cei 12 castigatori, vor participa la un atelier despre cunoastere, organizat de Oraselul Cunoasterii.

Ada Chindea

Eu sunt Ada, mamă și o femeie îndrăgostită de oameni și culori și am pornit această comunitate în 2013 în anul în care și eu am devenit mamă. Astăzi, sunt coach transformațional și mă bucur să-mi trăiesc visurile alături de copii, vizitând lumea în timp ce formez noi comunități în cadrul cărora ghidez oamenii să-ți (re) descopere culorile adevarate și astfel să-și trăiască visurile AZI și nu într-o zi.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.