Al patrulea “trimestru” de sarcina

Vreau sa va povestesc despre o carte minunata pe care o citesc, mai ales ca se intampla rar sa vad in literatura de specialitate recomandat cu caldura purtarea bebelusilor. Poate nu vorbeste chiar specific despre babywearing, despre wrap elastic, despre kangaroo care dar cu siguranta incurajeaza purtarea bebelusului cat mai aproape, mai ales in primele 4 luni de viata. Cartea se numeste “Bebelusul meu cel mai fericit” scrisa de dr Harvey Karp

Am inceput sa citsc aceasta carte ca sa-mi umplu timpul si nu neaparat cu un scop aparte, dar am avut supriza sa descopar o carte pe care o recomand din suflet tuturor viitorilor parinti. Cred din suflet ca va va usura enorm de mult primele luni in 3.

Poate pentru multi aceasta carte este o carte despre colici si cum sa evitam acest fenomen atat de suparator atat pentru copil cat si pentru parinte, dar daca citesti printre randuri, aceasta carte este despre: nastere, alaptare, purtarea bebelusului aproape, intelegerea bebelusului nou nascut si mai ales despre apropiere. Ghidul perfect al primelor luni impreuna care va va ajuta sa aveti incredere ca ceea ce faceti este bine in ciuda sfaturilor contraditorii primite din toate directiile!

In carte Dr Harvey Karp incepe prin a vorbi despre practicile vechi de tratare a colicilor si ajunge sa ne dea solutia lui miraculoasa si anume al patrulea “trimestru” de sarcina. El considera ca in primul rand problema este ca ne nastem prea devreme si atunci este normal ca solutia la orice problema aparuta in aceste 4 luni de dupa nastere sa fie recrearea conditiilor din uter. Cum? Foarte simplu:

– hranit bebelusul cat mai des si nu la un program fix- el din burtica este obisnuit sa primeasca mancare ori de cate ori doreste fara sa depuna prea mult efort

– tinut bebelusul cat mai aproape si nu depozitarea lui intr-o camera unde este liniste totala si intr-un patut de trei ori mai mare decat el- bebe e obisnuit sa auda sunete, poate chiar si muzica si mai ales este obisnuit sa fie tinut in brate si “leganat” de mersul mamei toata ziua, iar noaptea cand mami doarme tot nu e lasat singur pentru ca este la adapostul si caldura din uter

– iar daca e musai sa-l lasati din brate, infasatul poate fi un compromis bun ca bebelusul sa se simta la fel de in siguranta ca si in burtica mamei

 

Cel mai mult din carte mi-au placut paralele facute cu diferite culturi si triburi din Africa si America de Sud, unde spune foarte clar ca acolo,  copii nu sufera de colici, chiar daca mama este stresata ca trebuie sa culeaga recolta la timp, sau daca mananca ceva picant sau cu usturoi si nici macar daca este hranit de 100 de ori pe zi. Motivul? La fel de simplu… acolo mamele isi poarta pruncii din prima zi si continua sa-si vada de viata de zi cu zi, il alapteaza la cerere ori de cate ori bebelusul cere si mai ales continua sa doarma impreuna chiar si noaptea. Si iata ca in aceste locuri nu se streseaza nimeni ca acest copil va creste sa fie rasfatat si atasat de fusta mamei, ba mai mult acesti copii isi reclama foarte repede independenta.

 

Este extraordinara cartea si v-o recomand sa o cititi, fie ca sunteti la primul copil sau la al treilea, tot veti gasi lucruri interesante in ea.

 

Lectura placuta!

 

Ada, mamica de Emily and soon to be +1

 

Ada Chindea

Eu sunt Ada, mamă și o femeie îndrăgostită de oameni și culori și am pornit această comunitate în 2013 în anul în care și eu am devenit mamă. Astăzi, sunt coach transformațional și mă bucur să-mi trăiesc visurile alături de copii, vizitând lumea în timp ce formez noi comunități în cadrul cărora ghidez oamenii să-ți (re) descopere culorile adevarate și astfel să-și trăiască visurile AZI și nu într-o zi.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.