Somnul nostru al tuturor (1)

In weekend am fost la conferinta “Totul despre parenting ” organizata de “Totul despre mame“. Au fost doua sesiuni, despre somn si despre diversificare. Partea legata de diversificare/autodiversificare, zic eu, ca suntem destul de acoperiti, daca avem noroc ca si bebe sa fie la fel de mancacios ca surioara lui atunci suntem bine:) asa ca am mers doar la conferinta de dimineata sustinuta de catre Sarah Ockwell-Smith bazata pe cartea “Solutii blande pentru somnul linistit al bebelusilor si al copiilor

 

Conferinta a fost relativ interesanta si spun relativ pentru ca nefiind prima oara cand ascult discursul unei persoane educate in somnul bebelusilor, multe din informatiile transmise nu au fost o noutate, ba chiar le stiam deja de la primul consultant in somnul bebelusului din Romania, Mona Ciurezu de la Bebe Doarme.

 

La noi aventura cu somnul lui Emily a inceput pe la 4 luni cand a inceput sa se trezeasca noaptea, ea care pana atunci dormea neintoarsa de la 8 pana pe la 5-6 dimineata si apoi nani din nou.

Tin minte si acum primele treziri pentru ca s-au intamplat cand am plecat in concediu la mare, ulterior am aflat ca exact asta era posibil sa fie motivul trezirilor. Eu ca o mama panicata ca moare copilul de foame i-am bagat sanul in gura, ia mami si papa si uite asa am intrat in cercul vicios al trezirilor de noapte provocate chiar de noi. Ideea este ca un copil nu se trezeste noaptea numai de foame… si de foame dar nu chiar de fiecare data … poate ii e frig, poate ii e cald, poate a dat o basina si s-a speriat… pana la mancare sunt atat de multe motive…dar in momentul in care reactia noastra este sa-i dam de mancare atunci vom crea un obicei si o asteptare ca la fiecare trezire sa readoarma la san sau la biberon si apoi ne intrebam de ce nu renunta copilul la hranirile de noapte???

Din pacate la noi situatia s-a agravat, de la o trezire pe noapte am ajuns pe la 10-11 luni la treziri din ora in ora, deja nu mai stiam ce sa mai facem… ne-am mutat la ea in camera, poate doarme mai linistita… NU; am culcat-o de la inceput in pat cu noi…. NU, am incercat la un moment dat sa-i dam cereale seara … ca poate i-o fi foame… NU(si acum nici n-as mai incerca a doua oara)… in fine am incercat tot, copilul meu era programat dupa ceas sa se trezeasca din 40 in 40 min… all night loooong si uite asa am ajuns la Mona care ne-a salvat. Pentru multi Mona= CIO (cry it out- lasa copilul sa planga pana se adoarme singur)… well nu-i asa, Mona ne-a invatat ce inseamna o rutina de somn sanatoasa, la ce sa fim atenti ca semne de somn, in functie de varsta, cand sa culcam copilul etc Chiar ne-a ajutat enorm.

 

Cam aceleasi informatii le-am aflat si la conferinta de sambata cu mici diferente in sensul ca Sarah Ockwell-Smith este mult mai concentrata pe attachment parenting (co-sleeping, baby wearing) si atunci unei mame care vine si o intreaba daca e ok ca copilul de 4 luni sa doarma numai in brate, o sa-i spuna “da e ok”. Dar in acelasi timp unei mame insarcinate care are un copil de aproape doi ani care inca se trezeste noaptea si care este deja epuizata, i-a spus sa gaseasca moduri sa-l implice cat mai mult pe tata astfel incat sa se poata odihni si ea. In sensul ca nu ai cum sa ai grija de copilul tau daca nu ai in primul rand grija de tine!

La fel de mult mi-a placut si faptul ca sustine foarte mult purtarea bebelusului, la un moment dat spunea ca daca copilul nu are un program clar de somn, poti in continuare sa-ti continui ziua si sa-ti face treaba, pui copilul in wrap in spate si nici n-ai sa stii cand adoarme, eventual se va regla. E adevarat ca asta nu se aplica la toti copii, dar abordarea mi-a placut pentru ca majoritatea consultantilor in somnul bebelusului iti vor spune importanta somnului in pat, chiar in patul lui, al copilului si nu al vostru al parintilor.

A adus extrem de multe informatii interesante care explica fenomenele ciudata legate de somnul copiilor si pe acestea am sa le detaliez mai jos pe formatul Q&A

 

Q: De ce dorm copii mai bine alaturi de parinti?

A: Unul dintre motive este schimbul de gaze dintre mama si bebelus care styimuleaza bebelusul sa respire. Procesul ar fi cam asa: Mama expira dioxid de carbon, fortand astfel bebelusul sa inspire, astfel creandu-se un ciclu extrem de sanatos pentru bebe

 

Q: de ce se majoritatea copiilor se trezesc in jurul orei 1 noaptea?

A: Se pare ca toti ne trezeam la un moment dat la ora asta. Si nu numai ca ne trezeam dar se pare ca vreo doua ore lucram, vorbeam, mancam era comportament normal de parca ar fi fost zi, ba mai mult acest interval era perfect daca vroiai sa conceppi un bebe… asta cel putin pana prin secolul al 17-lea cand ne-a venit mintea la cap si ne-am impus sa dormim si sa concepem copii inainte sa ne culcam sau ventual la trezire 🙂  Problema este ca ai nostri copii nu au primit inca instiintarea cum ca e ok sa doarma asa ca trebuie sa-i ajutam sa treaca peste acest prag. Aici a avut o fraza care mi-a placut enorm “The medieval baby living in modern times” Nu e vina copilului, care abia acum invata despre tot si toate, ca lumea a evoluat 🙂

 

Q: De ce se trezesc multi copii la 5-6?

A: Foarte simplu… ei nu au ceas, nu stiu ca noi adulti preferam sa ne trezim pe la 7-8 asa ca ei simt ciclul zi/noapte si se trezesc de la primele raze ale soarelui. In cazul in care vrem sa-i convingem sa doarma pana cand ne trezim si noi atunci putem incerca asta cu draperii black-out care sa opreasca razele soarelui sa intre si sa mentinem dimineata cat mai boring. Adina pentru un bebe care se trezeste la 5-6, il luati, schimbati scutecul, dati de mancare dar in continuare pe intuneric, fara jughineala, fara lugu lugu si atunci o sa primeasca mesajul ca e intuneric atunci nani.

 

La sfarsit am sa va las cu un infografic realizat de Sarah unde face un mic rezumat al orelor pe care ar trebui sa le doarma un copil in functiee de varsta si cam prin ce etape trece… de exemplu la 9-10 luni nu incercati sa scoateti copilul din patul vostru pentru ca atunci este perioada in care anxietatea de separare atinge apogeul.

19583_819615041461551_7807200588295601319_n

Au fost foarte multe lucruri interesante dar la modul de fun-facts, nu neaparat moduri prin care as putea sa-mi ajut copilul sau pe mine, sa dormim mai bine. Adica, daca as fi fost la aceasta conferinta atunci cand am vorbit cu Mona, cand Emily se trezea din ora in ora, as fi spus ca am dat banii degeaba si m-as fi trezit si acum din ora in ora. Da, am aflat multe lucruri utile dar nu stiu daca acestea ar fi fost cheia succesului.

Totusi va recomand sa cumparati cartea, are informatii interesante si poate pentru cineva care o ia de la zero, poate abordarea ajuta mai mult, sau poate depinde si de ceea ce va doriti de la somnul vostru si al copilului. Oricum este un inceput bun, iar daca nu reusiti sa o scoateti la capat doar cu cartea va recomand din suflet sa vorbiti cu Mona, ea sigur va scoate din impas!

Cartea o gasiti aici:

foto: Pixabay

 

Cu drag,

Ada, mamica de Emily and soon to be+1

 

 

 

 

 

 

Ada Chindea

Eu sunt Ada, mamă și o femeie îndrăgostită de oameni și culori și am pornit această comunitate în 2013 în anul în care și eu am devenit mamă. Astăzi, sunt coach transformațional și mă bucur să-mi trăiesc visurile alături de copii, vizitând lumea în timp ce formez noi comunități în cadrul cărora ghidez oamenii să-ți (re) descopere culorile adevarate și astfel să-și trăiască visurile AZI și nu într-o zi.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.